Categorieën: Nieuws

SP pleit voor hogere en betere compensatie voor leed dat gedupeerden gaswinning is aangedaan

De regeling die dient als compensatie voor het leed dat gedupeerden van de gaswinning is aangedaan moet aangepast worden. Daar pleit de SP voor die zegt dat het nu meer leed veroorzaakt dan recht doet.

Volgens Tweede Kamerlid Sandra Beckerman van de SP kent de regeling meerdere problemen. Zo wordt het leed dat veroorzaakt wordt door versterking en sloop of nieuwbouw niet, of voldoende, meegewogen. Ook ontstaan er uitlegbare verschillen tussen gedupeerden en zijn de bedragen die worden uitgekeerd laag. “We spraken een moeder met drie zoons, de ene zoon krijgt €5.000, de tweede € 3.000 en de derde, die het meest last had van de ellende, krijgt nu niks”, vertelt Beckerman. “Dit is volkomen waanzinnig. Herstel komt er alleen met erkenning van het leed dat ons Noorderlingen werd en wordt aangedaan.”

“Het is woest makend”
Ook hekelt de SP de harde en halsstarrige houding van de staat ten opzichte van gedupeerden: “Recent was ik bij een rechtszaak. Een jong gezin dat tegenover de landsadvocaat moet strijden voor erkenning van het hun aangedane leed. Zij vragen iets heel logisch: erken dat onze levens ernstig zijn aangetast. Maar via de huidige regeling kan dat niet want de regeling zit bij het instituut voor schade en het instituut voor onveiligheid heeft geen regeling. Het wordt nog waanzinniger. De landsadvocaat zegt: als we deze mensen de erkenning geven, dan moeten we dat ook voor 25.000 andere huishoudens doen en dat gaat te ver. Dit is woest makend. 25.000 gezinnen die niets meer en niets minder vragen dan erkenning. Wat ons betreft grijpt de Tweede Kamer in en zorgt ze voor een rechtvaardige regeling.”

Rechtvaardige regeling
Om de regeling aan te passen dient de partij woensdag een voorstel in. In het voorstel wordt gevraagd om te komen tot een rechtvaardige regeling. Hierin moeten uitlegbare verschillen worden weggenomen en moet de versterking en sloop/nieuw in mee worden genomen. Ook wil de partij dat de bedragen verhoogd worden waarbij ze specifiek ook willen dat kinderen recht krijgen op een hogere vergoeding. “Onze jeugd heeft de toekomst.” Daarnaast vraagt de partij om de inzet van de landsadvocaat tegen gedupeerden op te schorten.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Zernike krijgt een buitenlokaal in de vorm van een voedselbos

De Zernike Campus krijgt een wel heel bijzonder klaslokaal erbij: een voedselbos.  Het stukje natuur…

10 uur geleden

Dinsdag kans op hagel en zon

We laten het zonnige, warme weekend nu echt achter ons. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis verwacht…

11 uur geleden

Lezing over de Groningse rol in Nederlands-Indië

In Museum aan de A wordt aankomende woensdag een lezing gehouden over een Groningse familieregering…

12 uur geleden

Hulpdiensten uitgerukt voor persoon te water op Hylkemaheerd

Op de Hylkemaheerd in de Stad is maandagavond een persoon te water geraakt. Ambulancepersoneel heeft…

14 uur geleden

Gratis struiken voor bewoners Rivierenbuurt

Bewoners van de Rivierenbuurt in Groningen kunnen een gratis struik aanvragen voor hun eigen voor-…

14 uur geleden

Bewoners kunnen woensdag inspreken over plannen Stadshavens

Wie zijn of haar stem wil laten horen over de plannen voor de nieuwe woonwijk…

16 uur geleden