Categorieën: Nieuws

Idee uit wijk voor groene bushokjes leidt tot abri met sedumdak in Oosterparkwijk

Een nieuw bushokjes in de Oosterparkwijk beschikt sinds deze week over een groen dak. Het sedumdak is een idee uit de wijk.

“Wijkbewoonster Anita kwam twee jaar geleden met het idee”, vertelt Ellen Beck van Duurzaam Oosterpark. “Het leek haar een goed idee om de bushokjes in de wijk te voorzien van een groendak. Wij waren ook enthousiast en hebben contact gezocht met de gemeente Groningen. De gemeente bleek toevalligerwijs aan hetzelfde plan te werken. Doordat wij ons gemeld hebben zijn wij als wijk meegenomen in de pilot.”

Drie bushokjes
De pilot bestaat in totaal uit drie bushokjes die nu een groendak hebben. Deze zijn we vinden bij het Europapark, bij de hoofdingang van het UMCG en op het Oosterparkse Linnaeusplein. De daken van de bushokjes hebben een sedumdak gekregen bestaande uit sterke vetplanten. Hiermee wordt er een bijdrage geleverd aan de klimaatadaptatie en de biodiversiteit.

Goed voor vogels en insecten
Groningen is niet koploper met de pilot. In Utrecht hebben ze al wat langer ervaring met sedumdaken op bushokjes. Daar blijkt uit resultaten dat de daken verschillende voordelen hebben. Zo zorgt het groene dak voor verkoeling op warme dagen, helpt het om wateroverlast te voorkomen doordat het sedum regenwater langer vasthoudt en het zorgt voor een vermindering van de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Daarnaast is sedum aantrekkelijk voor insecten en vogels. In Groningen gaat het vooralsnog om drie bushokjes. Afhankelijk van het verloop van de pilot kan dit in de toekomst uitgebreid worden.

Foto: Ellen Beck
Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Personen proberen woning binnen te komen waar eerder een overval plaatsvond

Twee personen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag geprobeerd om een woning binnen…

15 minuten geleden

RUG schrapt programmaonderdelen uit lustrumviering vanwege demonstratie

Het programma van de Rijksuniversiteit voor de lustrumviering is voor deze zaterdag aangepast. Verschillende onderdelen…

29 minuten geleden

Personen schieten met balletjespistool vanuit auto op mensen

Politieagenten hebben vrijdagavond een balletjespistool in beslaggenomen waarmee vanuit een personenauto op mensen was geschoten.…

1 uur geleden

Niet ‘Maai Mei Niet’ maar Japanse duizendknoop zit roeiers in het vaarwater

Niet 'Maai Mei Niet' maar invasieve exoten belemmeren het zicht rond het Noord-Willemskanaal. Dat zegt…

4 uur geleden

Selwerd bestaat precies zestig jaar: “Idee was om alleen maar rijtjeshuizen te bouwen”

De wijk Selwerd is zaterdag jarig. De stadswijk bestaat precies zestig jaar. In de wijk…

5 uur geleden

HSV grootste partij bij verkiezingen Hanze

HSV is de grootste partij geworden bij de medezeggenschapsraadverkiezing op de Hanze. De verkiezingen werden…

6 uur geleden