Categorieën: Nieuws

Honderden mensen steken de handen uit de mouwen op Landelijke Opschoondag

In de gemeente Groningen hebben zaterdag honderden mensen de handen uit de mouwen gestoken op de Landelijke Opschoondag. Organisator Nederland Schoon laat weten tevreden te zijn.

Vanuit de gemeente Groningen waren er 170 initiatieven aangemeld. Nederland Schoon vermoedt dat in de gemeente enkele honderden mensen actief zijn geweest om zwerfafval op te ruimen. Landelijk gaat het om ongeveer 50.000 mensen. Dat aantal ligt hoger dan de editie van vorig jaar toen er 47.100 mensen deelnamen. “Onze schatting is dat iedere vrijwilliger die vandaag actief is geweest gemiddeld een vuilniszak vol afval heeft verzamelt”, vertelt directeur Ingrid Goethart van Nederland Schoon.

Poepzakjes voor honden
Hoeveel er precies is opgehaald is onbekend. “We hoorden van veel mensen dat ze het lastig vinden om door te geven hoeveel ze hadden opgehaald, daarom zijn we ermee gestopt.” Dat wat er is opgehaald zijn de usual suspects zoals blikjes en sigarettenpeuken. “Maar ook troffen we flink wat poepzakjes voor honden aan. Als mensen niet snel genoeg een prullenbak vinden, laten ze die zakjes maar achter in de berm.”

Jongeren
Dat het aantal mensen toeneemt dat deelneemt aan Nederland Schoon kan Goedhart wel begrijpen. “Vroeger waren het de mensen met een taakstraf die aan het opruimen waren. Nu zie je mensen die tijdens een rondje joggen of suppen ook zwerfafval oppikken.” Ondanks alle acties verwacht de directeur dat de hoeveelheid zwerfafval niet af zal nemen. Met name jongeren gooien nog te makkelijk afval weg. In Groningen vonden er onder andere acties plaats op Kardinge, in het Noorderplantsoen en in het Stadspark.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Russische hackers achter cyberaanval op website provincie Groningen

De cyberaanval die maandag de website van de provincie Groningen plat legde is opgeëist door…

15 minuten geleden

Jubileumeditie bloemenjaarmarkt onder zonnige omstandigheden afgetrapt

De bloemenjaarmarkt wordt vandaag (Goede Vrijdag) voor de veertigste keer georganiseerd.  Meer dan honderd marktkooplieden…

36 minuten geleden

Tot 2,5 jaar cel geëist voor woningoverval aan Helper Oostsingel

Tegen een 24-jarige Stadjer is donderdag voor de rechtbank in Groningen 2,5 jaar cel geëist…

11 uur geleden

Goede Vrijdag begint regenachtig, later opklaringen

Het ziet ernaar uit dat de bloemetjesmarkt op Goede Vrijdag niet alleen gevuld gaat zijn…

14 uur geleden

File door kop-staartbotsing op A7 nabij Westpoort

Donderdagmiddag zijn twee auto's op elkaar gebotst op de A7 in de buurt van Westpoort.…

17 uur geleden

Lekkage gevaarlijke stof Martini Ziekenhuis

De brandweer moest donderdagmiddag uitrukken voor een lek van een gevaarlijke stof in het Martini…

17 uur geleden