Categorieën: Nieuws

Honderden honden en hun baasjes strijden dit weekend om de prijzen in Martiniplaza: “Baasjes steken er veel tijd in”

Voor honderden hondenbazen zijn het dit weekend in Martiniplaza spannende dagen. In het evenementencentrum wordt één van de grootste internationale CAC/CACIB hondenshows van Nederland gehouden.

“Op zaterdag en zondag worden 225 hondenrassen gekeurd door een nationaal en internationaal keurmeester corps”, vertelt OOG-verslaggever Jolien Wennekers. “De deelnemers komen van over de hele wereld naar Groningen toe en laten hun hond keuren door experts. Daarbij wordt gelet op uiterlijk en vitaliteit. Voor heel veel mensen is dit een serieuze aangelegenheid. Je moet je voorstellen dat er mensen zijn die zo ongeveer de hele dag bezig zijn om hun hond in topconditie te houden. Daarbij moet wel gezegd worden dat het ene hondenras meer aandacht nodig heeft dan het andere ras. Bij een poedel ben je bijvoorbeeld veel tijd kwijt om de vacht netjes te houden.”

Ruim tweeduizend honden
De organisatie verwacht dat er dit weekend zo’n tweeduizend honden gekeurd worden. “En dat betekent dat er ook ruim tweeduizend mensen naar Groningen zijn gekomen. Veel deelnemers komen ook in groepjes. Of er veel Engels wordt gesproken? Dat valt mee. Ik ben wel mensen uit Duitsland tegengekomen, en ook Ieren en Fransen. Maar je hoort ook veel Nederlands.”

Prijzen
En al die deelnemers strijden om de prijzen. CAC staat voor Certificat d’Aptitude au Championnat. Dit is een certificaat dat door een keurmeester uitgereikt wordt aan honden die de kwaliteiten hebben voor een kampioenshond. CACIB is de afkorting voor Certificat d’Aptitude au Championnat International de Beauté en betekent letterlijk vertaald ‘certificaat van geschiktheid tot internationaal schoonheidskampioen’. In de praktijk houdt dit in dat wanneer de keurmeester het CACIB aan jouw hond toekent, hij jouw hond geschikt vindt als Internationaal Schoonheidskampioen.

“Hele serieuze zaak”
Wennekers: “Je voelt de spanning in de zaal, want het gaat echt om de prijzen. De prijzen worden per ras uitgereikt. Daarnaast is er nog een prijs voor de hond die er met kop en schouders bovenuit steekt. Die dus de kampioen is van alle rassen bij elkaar. En dat is een serieuze zaak, hoewel ik vandaag ook mensen tegenkwam die meedoen voor de grap.” Het is niet voor het eerst dat het kampioenschap in Groningen plaatsvindt. De afgelopen jaren vond het event jaarlijks plaats, waarbij de coronacrisis de afgelopen jaren roet in het eten gooide.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

8 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

8 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon en kan donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

9 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen als zij op hun tweewieler naar het werk…

10 uur geleden

Groninger moet 34 maanden de cel in voor helpdeskfraude

Een 22-jarige man uit Groningen is vrijdag veroordeeld tot 34 maanden celstraf wegens helpdeskfraude. (meer…)

10 uur geleden

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

11 uur geleden