Categories: Nieuws

Eerste mooie zaterdag van het jaar leidt tot drukte bij tuincentra: “Er liepen hier al mensen in korte broek rond”

Het is de eerste mooie zaterdag van het jaar. Op het KNMI-meetstation in Eelde liep de temperatuur op naar 16,1 graden. Het leidde tot drukte bij de tuincentra.

“Ik zou heel graag met je willen praten, maar het is ontzettend druk”, vertelt Saskia van tuincentrum Rutgers in Paterswolde. “We zijn nog een uurtje geopend, en er moet vanmiddag nog veel gebeuren. Dus ja, je kunt absoluut merken dat mensen vandaag toch wel besloten hebben om naar het tuincentrum te gaan. Het is drukker dan op andere zaterdagen.”

Tuincentrum Tubantia: “Mooiste seizoen”
Bij tuincentrum Tubantia in Haren hebben de medewerkers wat meer tijd om met journalisten te praten. “Het is een prachtig seizoen”, vertelt Tine. Terwijl ze dat zegt verschijnt er een grote glimlach op het gezicht. “Alles komt tot groei en bloei. Alles ontwaakt. En dat is zo ontzettend mooi. Het is ook heel leuk om juist in deze periode in een tuincentrum te werken. Op een dag als vandaag zie je ook dat mensen heel erg de lente in huis willen halen. Ze zijn wel klaar met de winter, en ze kunnen niet wachten tot alles tot bloei komt in hun tuin. Het is heel leuk om de mensen daarbij van advies te voorzien.”

“Veel potgrond, bollen en blauwe druifjes”
Op de vraag of het druk is wordt er voorzichtig gereageerd: “Onze parkeerplaats naast het tuincentrum staat de hele dag wel vol. Maar of dat druk is? Het is niet zo dat er een file staat op de toegangswegen naar Haren, haha, maar het is wel veel drukker dan op de afgelopen zaterdagen. En wat vandaag erg populair is? Je ziet dat we veel potgrond verkopen. En je ziet dat er ook veel bollen over de toonbank gaan. Maar ook blauwe en witte druifjes, en vaste plantjes. Met deze mooie dag merk je echt dat het bij mensen begint te kriebelen om in hun tuin aan de slag te gaan. Of ze kopen juist tulpen voor in huis, om binnen ook maar dat voorjaarsgevoel te krijgen.”

“In korte broek”
Ook op vrijdag was het druk: “Je kunt het echt koppelen aan de weersomstandigheden. Zodra de zon begint te schijnen, en de temperatuur naar bepaalde waarden stijgt, dan wordt het drukker. Dan willen de mensen aan de slag. Ik zag zelfs al mensen in korte broek hier rondlopen. Ik loop zelf nog in winterkleding rond, maar om maar aan te geven hoe sommige mensen verlangen naar het komende seizoen.”

Wisselvallig
Of het slim is om in de tuin aan de slag te gaan. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis wordt het zondag iets minder warm dan op zaterdag. Op maandag gaat het kwik onderuit en wordt het nog maar 8 graden. Er valt dan ook regen. Dinsdag zijn de lentetemperaturen terug, hoewel in de tweede helft van de week de wisselvalligheid wel weer toe gaat nemen.

Deel dit artikel:
Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Arriva: “Treinen naar Weener rijden vanavond niet door staking, ook maandag gevolgen”

Treinreizigers tussen Groningen en Weener moeten zondagavond rekening houden met treinen die niet rijden vanwege…

25 minuten ago

Aardbevingsgedupeerden terug uit Limburg: “Je ziet een patroon van een overheid die het af laat weten”

De dertien Groningse aardbevingsgedupeerden die afgelopen week in Zuid-Limburg vertoefden zijn terug in Groningen. Laurens…

2 uur ago

Topvrouw Shell Nederland: “Gaskraan kan dit jaar al dicht, waakvlam is nog altijd substantieel”

De gaskraan in Groningen kan dit jaar al dicht. Dat heeft Marjan van Loon, topvrouw…

3 uur ago

Haren geeft Engelse les aan Oekraïners: “We zoeken mensen die les willen geven en we zoeken lesmateriaal”

In het Nescio Hotel vond afgelopen week een eerste Engelse les plaats voor vluchtelingen uit…

5 uur ago

Nog lang niet ‘uitgepolitiekte’ Jan Pieter Loopstra komende jaren Statenlid: “Ik wil aan de slag met de basisbaan”

Jan Pieter Loopstra is de komende vier jaar Statenlid voor de PvdA in de provincie…

6 uur ago

Kroegeigenaar Pierement zit met de handen in het haar: “Als het zo blijft dan zal de zaak dicht moeten”

Als er niet snel verandering komt dan moet café het Pierement aan de Nieuwstad gedwongen…

7 uur ago