Categorieën: Nieuws

ChristenUnie en PvdA willen dat gemeente registratieplicht niet handhaaft bij kringloopwinkels

Als het aan de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie en de Partij van de Arbeid ligt, is de gemeente Groningen terughoudend met handhaven als kringloopwinkels niet alle binnengekomen spullen registreren in het ‘Digitaal Opkopers Register’.

De twee raadsfracties zullen het gemeentebestuur woensdag oproepen om af te zien van deze strikte handhaving bij kringloopwinkels in de gemeente.

Er geldt een registratieplicht op bepaalde zaken die bij kringloopwinkels worden binnengebracht. Denk daarbij aan fietsen, elektronica, antiek en kunst. Kringloopwinkels vinden dat dit onnodig veel werk oplevert voor de bedrijven, die vaak op vrijwilligers draaien. Daarnaast zou de registratieplicht betekenen dat mensen die spullen komen brengen, zich allemaal moeten registreren. Dat zou de drempel om spullen een tweede leven te geven kunnen vergroten.

Gemeentes mogen zelf weten op welke manier ze de wet handhaven. Sommige gemeentes handhaven weinig, maar er zijn al voorbeelden bekend in andere gemeentes, waar boa’s op de stoep staan om de registratieplicht te handhaven. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een nieuwe wet voorgelegd aan de Tweede Kamer, waardoor kringloopwinkels verder uitgesloten worden van de wet op verplichte registratie.

Tot die tijd moet de gemeente terughoudend zijn bij het handhaven van de registratieplicht, aldus de twee fracties. “De registratie van alle binnen gekomen spullen door kringloopwinkels is niet werkbaar”, schrijft CU-raadslid Peter Rebergen. “De Groningse kringloopwinkels vervullen een belangrijke functie in de Groningse maatschappij. Zo leveren zij een belangrijke bijdrage in de circulaire economie doordat afgedankte spullen worden ingezameld en als tweedehands spullen gekocht kunnen worden. Ook zijn het plekken waar mensen werkervaring op kunnen doen. Daarnaast ondersteunen de kringloopwinkels met hun inkomsten vele initiatieven in onze gemeente.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Dinsdag en woensdag droog, met wellicht een graadje nachtvorst

De komende dagen blijft het droog, met kans op lichte nachtvorst. Na woensdag komt de…

7 uur geleden

Woningbrand aan Troelstralaan

De alarmcentrale kreeg maandagavond tegen achten een melding van een woningbrand aan de Troelstralaan in…

8 uur geleden

Trainer Arjan Tammenga verlaat Blauw Geel ’15 na dit seizoen

Voetbalvereniging Blauw Geel'15 gaat op zoek naar een nieuwe trainer. Arjan Tammenga stopt er mee…

9 uur geleden

Onvrede over fietsers en voetgangers op Grote Markt

De Grote Markt wordt verbouwd. Er zijn fonteinen geplaatst, bomen geplant en de busbaan is…

11 uur geleden

Uit Stad ontsnapte psychotische tbs’er (33) opgepakt in Tsjechië

Mouloud M, de tbs'er die op 7 februari ontsnapte tijdens een begeleid verlof in Groningen,…

12 uur geleden

Lieselot Van Damme nieuwe directeur Kunstpunt Groningen

Lieselot Van Damme begint op 15 april met haar nieuwe functie als directeur-bestuurder van Kunstpunt…

12 uur geleden