Categories: Nieuws

ChristenUnie en PvdA willen dat gemeente registratieplicht niet handhaaft bij kringloopwinkels

Als het aan de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie en de Partij van de Arbeid ligt, is de gemeente Groningen terughoudend met handhaven als kringloopwinkels niet alle binnengekomen spullen registreren in het ‘Digitaal Opkopers Register’.

De twee raadsfracties zullen het gemeentebestuur woensdag oproepen om af te zien van deze strikte handhaving bij kringloopwinkels in de gemeente.

Er geldt een registratieplicht op bepaalde zaken die bij kringloopwinkels worden binnengebracht. Denk daarbij aan fietsen, elektronica, antiek en kunst. Kringloopwinkels vinden dat dit onnodig veel werk oplevert voor de bedrijven, die vaak op vrijwilligers draaien. Daarnaast zou de registratieplicht betekenen dat mensen die spullen komen brengen, zich allemaal moeten registreren. Dat zou de drempel om spullen een tweede leven te geven kunnen vergroten.

Gemeentes mogen zelf weten op welke manier ze de wet handhaven. Sommige gemeentes handhaven weinig, maar er zijn al voorbeelden bekend in andere gemeentes, waar boa’s op de stoep staan om de registratieplicht te handhaven. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een nieuwe wet voorgelegd aan de Tweede Kamer, waardoor kringloopwinkels verder uitgesloten worden van de wet op verplichte registratie.

Tot die tijd moet de gemeente terughoudend zijn bij het handhaven van de registratieplicht, aldus de twee fracties. “De registratie van alle binnen gekomen spullen door kringloopwinkels is niet werkbaar”, schrijft CU-raadslid Peter Rebergen. “De Groningse kringloopwinkels vervullen een belangrijke functie in de Groningse maatschappij. Zo leveren zij een belangrijke bijdrage in de circulaire economie doordat afgedankte spullen worden ingezameld en als tweedehands spullen gekocht kunnen worden. Ook zijn het plekken waar mensen werkervaring op kunnen doen. Daarnaast ondersteunen de kringloopwinkels met hun inkomsten vele initiatieven in onze gemeente.”

Tom Veenstra

Recent Posts

Brandweer forceert deur aan Nieuwsstraat vanwege lege batterij in brandmelder

Een piepende brandmelder zorgde er vrijdagavond voor dat een deur aan de Nieuwsstraat het moest…

14 minuten ago

Politie zoekt naar scooterrijder die doorreed na ongeluk bij Kardinge

De politie is op zoek naar een scooterrijder, die afgelopen maandag doorreed na een botsing…

48 minuten ago

Maandagavond laat geen treinen tussen Groningen en Delfzijl

Er rijden maandagavond vanaf 23.20 uur geen treinen tussen Groningen en Delfzijl. (meer…)

1 uur ago

Faunapassage laat gemoederen in raad hoog oplopen: “De mond vol van participatie, maar welke participatie?”

Een discussie over een faunapassage bij de Van Ketwich Verschuurbrug heeft de gemoederen in de…

2 uur ago

Amerikaanse ambassadeur basketbalt met jongeren

Ambassadeur Shefali Razdan Duggal was de afgelopen dagen in de provincie Groningen. Zo bezocht ze…

3 uur ago

Gemeente maakt bijna halve ton vrij om nieuw indoor-skatepark aan Koningsweg af te maken

Skatepark Colosseum is al bijna een jaar bezig om haar nieuwe skatepark op te bouwen…

3 uur ago