Categorieën: Nieuws

Buschauffeurs voeren actie bij Hoofdstation; korte blokkade van collega (update)

Zo’n honderdvijftig buschauffeurs verzamelden zich maandagochtend voor het Hoofdstation voor een actie. De chauffeurs en stewards houden de actie om hun staking voor een betere cao kracht bij te zetten.

Vakbonden FNV en CNV zetten tentjes neer op de hoek van het Stadsbalkon bij het busstation. Daar verzamelden de buschauffeurs en andere medewerkers van vervoerder Qbuzz zich voor een manifestatie, om de acties in het streekvervoer kracht bij te zetten.

Korte blokkade van niet stakende collega-chauffeur

Rond 11.00 uur stelde een deel van de chauffeurs zich op voor de in- en uitrit van de Stationsweg en voor de uitrit vanaf het Stationsplein naar het busstation. Daarmee blokkeerden de stakende chauffeurs zeker één van hun eigen collega’s. De chauffeur deed niet mee aan de staking en werd daarom kort het doelwit van een aantal demonstranten.

Volgens FNV-bestuurder Edwin Kuiper was deze actie spontaan en geen onderdeel van de actieplannen van de vakbonden. “Een aantal chauffeurs heeft één bus kort geblokkeerd. Maar we hebben deze actie snel kunnen sussen. Van een echte blokkade was dan ook geen sprake.”

Staking voor prijscompensatie en minder werkdruk

De buschauffeurs staken al lange tijd voor een goede cao die de gestegen prijzen in de winkels compenseert en zorgt voor minder werkdruk. De sector kampt met veel uitval door ziekteverzuim. De bonden stellen dat het ziekteverzuim inmiddels is opgelopen tot twintig procent.

Te krappe rijtijden als gevolg van constante bezuinigingen en te weinig personeel zijn daar de oorzaak van, zo stellen de bonden. Omdat de provincies graag zoveel mogelijk buslijnen willen laten rijden voor de laagste prijs, krijgen niet alleen de werkgevers de schuld van de vakbonden.

“De medewerkers, zoals buschauffeurs en ondersteunend personeel, zijn daar de dupe daarvan”, vertelt Kuiper. “De buschauffeurs maken zich ook zorgen over het openbaar vervoer in de twee provincies. Dat werd deze week nogmaals bevestigd, toen bleek dat verreweg de meeste bushaltes in de noordelijke provincies zijn wegbezuinigd. Mede daardoor zijn vele dorpen afgesneden van het openbaar vervoer.”

Vijftien dagen staken voor buschauffeurs; ook Arriva personeel staakt aantal dagen mee

De manifestatie bij het Hoofdstation wordt gehouden op de derde dag van de vijftien dagende durende stakingsreeks die de bonden hebben aangekondigd. Komende dinsdag en donderdag staken de buschauffeurs niet, maar de treinmachinisten en stewards van Arriva wel. Ook zij willen betere betaling en voorwaarden voor hun eigen cao: het zogenaamde ‘multimodaal vervoer’.

Tom Veenstra

Recente berichten

Zeearend geboren in De Onlanden: “Zover wij weten is het de eerste keer dat dit gebeurd”

In natuurgebied De Onlanden is afgelopen week een zeearend geboren. Boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten…

3 minuten geleden

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

20 minuten geleden

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

43 minuten geleden

Nieuwe hoogwerker brandweer Stad voor het eerst ingezet

De Groninger brandweer heeft zaterdag voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe hoogwerker. Het…

1 uur geleden

Wandelexcursie door Hunzezone op Pinkstermaandag

Het Groninger Landschap biedt op Pinkstermaandag een wandelexcursie aan door de Hunzezone. De tocht is…

2 uur geleden

‘Veel zon op Pinksterzondag, de komende dagen regen- en onweersbuien’

Op Eerste Pinksterdag is er veel zon. Op de dagen daarna neemt de kans op…

10 uur geleden