Categorieën: Nieuws

Brand in crematorium aan Hoendiep door technisch mankement aan oven (update)

Bij het crematorium Hoentocht van uitvaartorganisatie DELA aan het Hoendiep brak vrijdagmiddag brand uit. Omdat het gebouw vol liep met rook, moesten aanwezigen de voorbereidingen voor een uitvaartdienst onderbreken en het pand verlaten.

Volgens woordvoerder Anja Meijer van DELA ontstond de brand in één van de ovens van het crematorium: “Deze brand heeft zich verspreid naar het dak.”

De brandweer schaalde de brand snel op naar een ‘grote brand’. Volgens brandweerwoordvoerder Johan Bosklopper bevond de brand zich in de dakconstructie van het gebouw. “We vermoeden dat de brand is ontstaan door een technisch mankement. De brand zorgde voor veel rookontwikkeling in de ruimtes van het crematorium.”

Met een hoogwerker gingen brandweerlieden op het dak bezig om de brandhaard te lokaliseren en te doven. Bosklopper liet weten dat groot werd ingezet op de brand, omdat dakbranden soms snel uit kunnen breiden. Ondanks dat het een ‘grote brand’ betrof, bleef de brandhaard relatief klein.

Ongeveer vier uur na het uitbreken van de brand gaf de brandweer het sein brand meester.

Rouwende bezoekers moesten halsoverkop gebouw uit

Kort na het uitbreken van de brand stond er een uitvaart gepland in het crematorium. De eerste bezoekers stonden al buiten te wachten. Alle aanwezigen werden opgeroepen afstand te nemen van het crematorium. De medewerkers van DELA moesten het pand verlaten. “Er is niemand gewond geraakt”, aldus Meijer. “De uitvaart die aan het Hoendiep gepland stond, is nu verplaatst naar een andere locatie in Groningen.”

Een bezoeker van de uitvaartdienst meldde echter dat er zeker al rouwenden binnen waren toen de brand uitbrak. De uitvaartdienst zou op het punt van beginnen zijn geweest, toen medewerkers de rouwende bezoekers sommeerden naar buiten te gaan.

Forse schade

In het pand ontstond flink wat schade door de rook en doordat de brandweer een deel van het dak moest loshalen om bij de bron van het branden en smeulen te komen.

DELA weet nog niet wat voor invloed de schade gaat hebben op aanstaande uitvaarten. Met Stichting Salvage gaat DELA  uitzoeken welke schade de brand heeft achtergelaten in het crematorium en wat dit betekent voor de planning in het crematorium.

Weg afgesloten

De hulpdiensten sloten de Hoendiepweg en de U.T. Dalfiaweg tijdelijk af. Dat deed de brandweer, zodat een grootwatertransport de brandweer van voldoende bluswater kon voorzien. Dat betekende dat ook bussen om moesten rijden. De haltes UT Delfiaweg-Oost in Hoogkerk en halte Halfweg in Groningen kwamen te vervallen.

Update 17-03-2023 15.30 uur:

In eerste instantie meldde een bezoeker van het uitvaartcentrum dat een dienst zou zijn onderbroken door de brand. DELA bevestigde later dat er wel een dienst gepland stond, die kort na het uitbreken van de brand zou beginnen. De rouwende bezoekers stonden wel al buiten te wachten.

 

Tom Veenstra

Recente berichten

Nog geen grote zorgen over leegstand in Zwanestraat bij andere winkeliers: ‘Lege panden betekent nieuwe kansen’

Hoewel de relatief hoge leegstand in de Zwanestraat voor sommige ondernemers wel degelijk zorgt voor…

22 minuten geleden

Politie zoekt getuigen van straatroof aan Floresstraat

Op de Floresstraat is woensdagavond tussen 20.00 uur en 20.15 uur een straatroof gepleegd. De…

38 minuten geleden

‘Gemeente moet regie nemen bij oplossen ruimtegebrek sportpark Corpus den Hoorn’

De amateurclubs op sportpark Corpus den Hoorn willen dat de gemeente eindelijk de regie pakt…

2 uur geleden

Vijfduizendste getransplanteerde nier gaat van Lody naar haar man Jaap

In 1968 werd voor het eerst een nier getransplanteerd in het UMCG. Eind januari werd…

4 uur geleden

Begin maart debat in Tweede Kamer over wet die Groningenveld definitief sluit

In de week van 4 maart debatteert de Tweede Kamer over de wet, die de…

4 uur geleden

Driebondsbrug na twee jaar weer op afstand bedienbaar

De Driebondsbrug is sinds afgelopen woensdag weer op afstand bedienbaar. Dat is voor het eerst…

4 uur geleden