Categorieën: Nieuws

Vuilnisophalers beginnen aan vierdaagse staking

Groningse gemeenteambtenaren beginnen vandaag (vrijdag) aan een vierdaagse staking. De ambtenaren vinden dat hun inkomen ver achterblijft door de inflatie, de hoge prijzen voor boodschappen en de dure energierekeningen. De stakende gemeenteambtenaren verzamelden zich vrijdag bij het afvalbrengstation aan de Duinkerkenstraat.

Groningen gaat staking merken

Volgens FNV is de actiebereidheid in Groningen groot. De vakbond verwachtte eerder deze week dat ruim zeshonderd medewerkers van de gemeente Groningen het werk neer zouden leggen. Ongeveer vierhonderd mensen kwamen vrijdagochtend naar het gebouw van de milieudienst om zich aan te melden voor de staking. Dit aantal loopt mogelijk in de loop van de dag nog op.

Voor de gemeente Groningen betekent de staking dat alle afvalbrengstations gesloten zijn van vrijdag tot en met maandag. De ondergrondse vuilcontainers worden dan niet geleegd en ook kliko’s worden niet geleegd. De gemeente verwacht overlast van volle ondergrondse containers, volle prullenbakken en afval op straat. Daarom worden inwoners opgeroepen hun afval de komende dagen zoveel mogelijk thuis te bewaren.

Op maandag wordt vanuit het centrum weer begonnen met het opruimen van de bijplaatsingen en het legen van de ondergrondse vuilcontainers. Ook minicontainers worden vrijdag, maandag en woensdag (een landelijke stakingsdag voor de ambtenaren) niet geleegd.

Voor het opruimen na de warenmarkten maken de stakers vrijdag en zaterdag een uitzondering. Mogelijk gelden de beperkingen op de afvalverwerking ook aanstaande woensdag.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Patrick Wind (112 Groningen)

Boa’s en toezichthouders delen maandag geen boetes uit

De boa’s voeren op maandag (13 februari) een publieksvriendelijke actie. De boa’s zullen geen boetes uitdelen, maar wel zichtbaar zijn en alleen optreden bij ernstige calamiteiten. Gedurende de hele stakingsperiode delen de boa’s geen boetes uit voor het plaatsen van afval naast containers.

“De insteek van de boa’s is dat de veiligheid niet in het geding mag komen”, aldus wethouder Mirjam Wijnja. “Hierover zijn afspraken gemaakt.” Gemeentewoordvoerder Natascha van ’t Hooft vult aan: “We hebben goede afspraken gemaakt met de bonden over de staking. Dat betekent dat onze boa’s wel gewoon op straat te zien zullen zijn. We vinden het jammer voor onze inwoners, maar we hopen wel op begrip.”

Reeks aan stakingen in verschillende gemeentes

De staking is onderdeel van een reeks aan werkonderbrekingen in het hele land, nadat de onderhandelingen tussen werkgevers en de bonden halverwege januari klapten. De bonden eisen twaalf procent loonsverhoging en een automatische prijscompensatie. De werkgevers blijven echter bij maximaal vijf procent loonsverhoging.

“Uit het laatste loonbod van de VNG blijkt volstrekt onvoldoende waardering”, vertelt cao-onderhandelaar Marieke Manschot. “Evenmin hebben de werkgevers toenadering gezocht op andere belangrijke onderwerpen zoals vitaliteit.”

Publieksvriendelijke actie op Ossenmarkt en manifestatie op Grote Markt

Zaterdag gaan de stakers over tot een publieksvriendelijke actie op de Ossenmarkt. Dan zijn milieustewards, verschillende voertuigen van Stadsbeheer, Toezichthouders en Boa’s op het plein aanwezig om het publiek te informeren, kinderen te vermaken met een ritje in een voertuig en om vragen van burgers te beantwoorden.

Maandag is de laatste dag van de staking. Die wordt afgesloten met een grote manifestatie op de Grote Markt. Namens de stakers en alle overige medewerkers van de gemeente wordt dan een oproep gedaan aan wethouder Mirjam Wijnja om zich hard te maken bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor een goed en serieus cao-bod.

Tom Veenstra

Recente berichten

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

1 uur geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

3 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

3 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

4 uur geleden

Waterloolaan afgesloten vanwege verward persoon die huisraad op straat gooit

De Waterloolaan is maandagmiddag door de politie afgesloten tussen de Verlengde Oosterweg en de Verlengde…

5 uur geleden

Aardbeving met kracht van 1.5 op schaal van Richter bij Usquert

Bij het Usquert (Het Hogeland) heeft maandag een aardbeving plaatsgevonden. Volgens het KNMI ging het…

5 uur geleden