Categorieën: Nieuws

Stadshavens stap dichterbij: 3.300 woningen, 33.000 vierkante meter voor bedrijven en diensten en groot Havenpark

De plannen voor Stadshavens, de nieuwe wijk rond het Eemskanaal tussen het Damsterdiep en de Sontweg, zijn een stap verder uitgewerkt. De gemeente Groningen, ontwikkelaars en corporaties presenteerden donderdagmiddag nieuwe ontwerpen en kaders voor de nieuwe woonwijk langs het Eemskanaal.

Voor het volledige gebied zijn voorlopig zo’n 3.300 nieuwe woningen met potlood ingetekend. Daarvan zijn zo’n 2.400 nu ‘dikgedrukt’ met dit potlood, omdat de plannen voor de Certe-locatie, het pand de Veiligheidsregio Groningen en het gebouw van de politie nog zo concreet zijn als de rest van het gebied.

Om plaats te maken voor de nieuwbouw verdwijnt het bedrijven- en industrieterrein langs het Eemskanaal, maar de EMG-silo, de zakkenloods en de Cova-schoorsteen blijven staan. De containerwoningen voor studenten aan het Damsterdiep worden wel verwijderd en maken plaats voor permanente huizen. Ook het Betonbos moet in de voorlopige plannen wijken voor huizen, omdat het grote park in de wijk (het Havenpark) volgens de samenwerkende partijen eigenlijk alleen past op de plek van de zandoverslag bij de Sontbrug.

Impressie: KCAP

Zeshonderd huurwoningen, 33.000 vierkante meter voor bedrijven en organisaties

Corporaties Lefier en Nijestee bouwen samen 360 sociale huurwoningen en 240 middenhuur-woningen. Dat moet ervoor gaan zorgen dat minimaal vijftien procent van alle nieuwe huizen binnen het sociale huursegment valt. Minimaal tien procent van de woningen in Stadshavens wordt ‘middenhuur’. Naast woningbouw komt er ruimte voor bedrijven en instellingen in de nieuwe woonwijk. In het 44 hectare grote gebied wordt zo’n 33.000 vierkante meter aan bedrijfsruimte gebouwd.

Brug in groene wijk krijgt dubbelfunctie

Daarnaast moet de wijk groen en klimaatvriendelijke gaan worden, waarvoor onder meer het Damsterdiep en de kades langs het Eemskanaal worden vernieuwd en vergroend. Over het Eemskanaal komt een nieuwe brug, die naast fietsers en voetgangers over het water brengen ook gaat fungeren als plek voor sociaal contact en een plek om te verblijven aan het water. Verder worden het Damsterdiep en de kades langs het Eemskanaal vernieuwd en vergroend om aan te sluiten bij de nieuwe woonwijk.

In totaal duurt het bouwen van de nieuwe wijk tussen de tien en twintig jaar, waarbij ieder jaar ongeveer 150 nieuwe woningen klaar moeten zijn.

Foto: Bert Lanting voor Gemeente Groningen

‘Grootstedelijk, eigenzinnig, groen en voor iedereen’

Wethouder Rik van Niejenhuis is blij met de vooruitgang binnen het project Stadshavens en beaamt dat het gebied in de komende jaren een flinke metamorfose gaat ondergaan: “Stadshavens wordt een wijk zoals we die nog niet kennen in Groningen. Grootstedelijk, eigenzinnig, groen en voor iedereen. De monumentale gebouwen zoals EMG en de Cova-schoorsteen staan straks naast moderne natuurinclusieve architectuur.”

Audiotour

Een gezelschap van de gemeente, ontwikkelaars, corporaties en de pers maakte donderdagmiddag een wandeling door het gebied waar de nieuwe woonwijk moet gaan komen. Daarbij deed de groep plekken aan die zijn opgenomen in een speciale audiotour, die te volgen via deze link. Op deze manier kunnen nieuwsgierigen alvast een indruk krijgen over wat er de komende jaren gaat veranderen in het gebied.

Voorontwerp-omgevingsplan ‘nieuwe stijl’

Het voorontwerp-omgevingsplan wat donderdagmiddag werd gepresenteerd, is het eerste in deze nieuwe vorm in de gemeente Groningen. In dit document staat bijvoorbeeld hoeveel woningen er maximaal mogen komen, hoe met erfgoed wordt omgegaan en hoe hoog er gebouwd mag worden.Tegelijk met dit ontwerp in ‘nieuwe stijl’, werd ook een milieueffectrapport naar buiten gebracht. Tot en met woensdag 29 maart kan gereageerd worden op het voorontwerp-omgevingsplan en het milieueffectrapport. Alle stukken zijn hier te vinden. Daarnaast is er elke woensdagmiddag tussen 14.00 uur – 16.00 uur een inloopspreekuur op het projectbureau voor Stadshavens aan het Damsterdiep 271.

Tom Veenstra

Recente berichten

Het Groningse leven van vroeger in openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum

Soms hoef je voor mooie vakantie-ervaringen niet het vliegtuig te pakken. Groningers die op zoek…

39 minuten geleden

Vernieuwde zuidelijke ringweg laatste weekend augustus feestelijk geopend

De nieuwe zuidelijke ringweg wordt 1 september in zijn geheel geopend, een belangrijke mijlpaal voor…

2 uur geleden

Twee personen opgepakt na verdenking van bezit en handel in verdovende middelen

De politie deed gisteren op twee verschillende locaties op de Goudlaan in de stad en…

4 uur geleden

Muntingbrug voor fietsers en voetgangers kleine week gesloten

De Muntingbrug, de fietsbrug over het Noord-Willemskanaal, is van aanstaande maandagochtend tot vrijdag 2 augustus,…

5 uur geleden

Ambulancezorg Groningen niet meer onder verscherpt toezicht

Het verscherpt toezicht op Ambulancezorg is opgeheven. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).…

6 uur geleden

Selectie FC Groningen presenteert zich op Open Dag

FC Groningen houdt op zaterdag 3 augustus haar jaarlijkse Open Dag. De vernieuwde selectie wordt…

6 uur geleden