Categories: Nieuws

Raad roept Openbaar Ministerie op tot grootschalig onderzoek naar zwendel energielabels

De gemeenteraad heeft woensdag met een grote meerderheid ingestemd met een voorstel waarin het Openbaar Ministerie opgeroepen wordt om een grootschalig onderzoek uit te voeren naar het gesjoemel met energielabels in Stad.

Het voorstel werd ingediend door Student & Stad, en werd gesteund door de fractie van het CDA. “Dit is wel een beetje symbolisch”, vertelt fractievoorzitter Steven Bosch, die woensdag afscheid nam als raadslid. “Vier jaar geleden was dit één van de eerste dossiers die ik oppakte. Ook toen vond er al grootschalige fraude plaats op het gebied van energielabels. Er wordt gebruik gemaakt van een tactiek waardoor het op papier gunstiger lijkt dan het is, waardoor je een hogere huur kunt vragen. Huurders worden hierdoor uitgeknepen. Er is de afgelopen jaren wel iets mee gebeurd, maar veel te weinig. Stadsblog Sikkom heeft hier de afgelopen periode onderzoek naar gedaan, waardoor dit opnieuw aan het licht is gekomen.”

Steven Bosch (Student & Stad): “Extra onderzoek”
Bosch: “Alle veronderstellingen moeten nog bewezen worden, maar naar alle waarschijnlijkheid is deze fraude toegepast bij zeker zevenhonderd panden. We willen niet op de stoel van het Openbaar Ministerie gaan zitten, maar wanneer het OM extra onderzoek wil doen, dan is er wellicht extra geld nodig, en wellicht dat we daarin kunnen ondersteunen.”

Ietje Jacobs-Setz (VVD): “We zijn ons rot geschrokken van deze motie”
Die uitspraak leidt tot een verschrikte reactie bij fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD: “Malafide verhuurders moeten aangepakt worden. Helemaal mee eens. Maar wij zijn ons rot geschrokken van deze motie. Uw oproep kan niet. Het bestuur kan zich niet mengen in het vervolgen. Dat het OM onderzoek gaat doen is wat ons betreft prima, maar dit kunnen we niet financieren. Dus ik ben heel erg geschrokken van uw motie.”

Steven Bosch (Student & Stad): “Huurders die een contra-expertise uit willen voeren, die kunnen we steunen”
Bosch: “De VVD blaast nu wel heel hoog van de toren, en dat is niet nodig. Er is al heel veel contact tussen de gemeente en het Openbaar Ministerie over wat er speelt in de samenleving. Wat de gemeente tegen komt, kan weer als bewijs worden gebruikt door het OM. Dat is niet iets geks. Met mijn motie roep ik niet op dat de gemeente zelf onderzoek gaat doen. Maar wanneer huurders een contra-expertise uit willen voeren met betrekking tot hun energielabel, dan kunnen we wellicht deze inwoners financieel helpen.”

Maria Martinez Doubiani (D66): “We begeven ons op glad ijs”
Maria Martinez Doubiani van D66 is het eens met haar collega van de VVD: “Het onderwerp ligt al bij het OM. Heeft u een indicatie dat het onderwerp blijft liggen? Wanneer het gaat om het financieren van een onderzoek van het OM, dan begeven wij ons op glad ijs. We hebben te maken met een scheiding der machten. Als gemeente kunnen we een onderzoek aanvragen, maar het aanleveren van additioneel bewijs is niet het terrein van de gemeente.” Jacobs-Setz: “Met uw oproep om het OM op te roepen tot een onderzoek hebben wij geen probleem. Maar met punt twee begeven wij ons op glad ijs, daar willen we verre van blijven.”

Dennis Ram (PVV): “Kunt u de tekst van uw voorstel niet een beetje aanpassen, dan kan ik er wel mee instemmen”
Bosch: “Maar als mensen nu een contra-expertise uit willen voeren dan kost dat vierhonderd euro. Dat is een grote drempel. Kunnen we dat niet doen? Is dat niet een goed idee?” Het is uiteindelijk fractievoorzitter Dennis Ram van de PVV die overziet en de partijen bij elkaar brengt: “Als fractie hebben we er moeite mee omdat het OM expliciet genoemd wordt. Kan de motie niet aangepast worden door OM te veranderen in huurders? Dan kan ik het waarschijnlijk wel steunen.”

Joren van Veen (PvdA): “Het is schrijnend hoe malafide verhuurders mensen duperen”
Het leidt tot een schorsing van de vergadering waarbij uiteindelijk het financiële aspect komt te vervallen. Joren van Veen van de PvdA: “Het is schrijnend hoe malafide verhuurders mensen duperen. De mensen hun geld moet teruggegeven worden. Wanneer het gaat om agenderen, dan steunen wij deze motie.” Ram: “Dit is een belangrijk onderwerp. Het gesjoemel van energielabels door vastgoedeigenaren. Dezelfde vastgoedeigenaren zitten ook op hoge posities in de FC, waar zij nu afgelopen week uitgestapt zijn. Dat zegt iets over de integriteit, dat er meer aan de hand is dan alleen fraude. Kunnen we dat ook niet tegen het licht houden?”

Rik van Niejenhuis (PvdA): “We gaan contact zoeken met het Openbaar Ministerie”
Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Wonen: “Wij zullen dit voorstel zoals het na aanpassing op tafel ligt ter harte nemen, en we zoeken contact met het Openbaar Ministerie. Eerder is er ook al informatie uitgewisseld, waarbij inderdaad gezegd moet worden dat we het OM nooit zouden financieren. Maar zoals het nu op papier staat, zo kunnen wij het wel uitvoeren. Wat betreft de reactie van meneer Ram. Dat heeft onze aandacht. Daar komen we op een later moment bij u op terug.”

Ietje Jacobs-Setz (VVD): “Op zijn laatste vergadering is het meneer Bosch toch weer gelukt om de VVD-fractie te overtuigen”
Uiteindelijk stemmen alle partijen, met uitzondering van de Partij voor het Noorden, in met het voorstel. Jacobs-Setz: “We zijn blij dat meneer Bosch punt twee heeft weggehaald. En dan is het hem tijdens zijn laatste vergadering toch weer gelukt om de fractie van de VVD te overtuigen om mee te stemmen op dit voorstel. We gaan hem missen.” En die laatste woorden werden breed gedeeld door de diverse fracties.

Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Ruim 2.000 mensen ploeteren zich langs obstakels op KardingeRun: “Die stroomschokken vond men wel heftig”

De negende editie van de KardingeRun is een groot succes geworden. Volgens Esther de Boer…

49 minuten ago

Flabbergasted-gevoel overheerst na gestaakte wedstrijd Lewenborg-VVG: “Iedereen was verbouwereerd”

De stadsderby Lewenborg-VVG in de tweede klasse J werd zaterdag gestaakt. The day after overheersen…

2 uur ago

Brand gesticht op nieuw kunstgrasveld Gorecht: “Waar zit je met je verstand?”

Op het nieuwe kunstgrasveld van VV Gorecht en VV Haren is in de nacht van…

3 uur ago

CDA en D66 vragen gemeente om opheldering over geheime deal met Be Quick

De fracties van het CDA en D66 hebben de gemeente om opheldering gevraagd over een…

7 uur ago

Gaswinning in Groningen stopt zondag definitief: “Behalve als het heel koud wordt”

Na zestig jaar stopt deze zondag de aardgaswinning in Groningen. Toch is het geen reden…

7 uur ago

Baskets in Noorderplantsoen zijn weer terug

De baskets op het sportveld in het Noorderplantsoen zijn weer teruggeplaatst. Dit weekend wordt er…

8 uur ago