Kaarsjes branden bij Dorpskerk in Haren voor slachtoffers aardbeving: “Men voelt zich radeloos”

nieuws
Foto: flickr.com/people/judy-van-der-velden/

Bij de Dorpskerk in Haren is er komende vrijdag de mogelijkheid om een waxinelichtje aan te steken voor de slachtoffers van de zware aardbeving die Turkije en Syrië vorige week trof. De bijeenkomst is een initiatief van Syrische-Oekraïners die in Haren worden opgevangen.

“Als de weersomstandigheden goed zijn vindt het plaats op het pleintje voor de kerk”, vertelt Willemijn Kemp, die als vrijwilligster betrokken is bij de opvang van Oekraïners in Haren. “Als het slecht weer is dan vindt het in de kerk plaats. Het begint vrijdag om 19.00 uur en de bedoeling is dat mensen er een kaarsje aan kunnen steken, dat mensen met elkaar in gesprek kunnen en ook kan een donatie worden gedaan. Ook wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) zal aanwezig zijn.”

“Men heeft geen idee hoe het met geliefden gaat”
De actie is opgezet door Syrische-Oekraïners. “Het gaat om mensen die gevlucht zijn voor de oorlog in Syrië. Zij zijn in eerste instantie opgevangen in Oekraïne. Vorig jaar februari viel Rusland Oekraïne binnen, waarop deze mensen opnieuw moesten vluchten. Ze voelen zich radeloos. Familieleden die zich nog in het gebied bevinden zijn onbereikbaar en ook het contact met vrienden gaat moeizaam. Ze hebben geen idee hoe het met hun geliefden gaat. Daarbij is er tegelijkertijd frustratie over het regime. De regering van Assad lijkt hulp aan het gebied te frustreren, en daar is men heel boos over.”

Donaties
De bedoeling is dat de bijeenkomst vrijdag een uur gaat duren. “Het geld dat gedoneerd wordt gaat naar de stichting Humanitaire Hulp Syrië. Dit is een stichting die het geld in het gebied in gaat zetten, en waarbij niks aan de strijkstok blijft hangen. We zijn niet op zoek naar hulpgoederen. Het is heel erg moeilijk om het er te krijgen omdat je in de auto al vijf dagen onderweg zou zijn, waarbij je waarschijnlijk, door alle beperkingen, ook niet op de locatie zult arriveren.”

“Iedereen is welkom”
Tijdens de bijeenkomst zijn op schermen beelden te zien van deze stichting. “Er zullen toespraakjes gehouden worden, en er gaan inderdaad beelden getoond worden. Het doel van de avond is vooral om een mogelijkheid te bieden waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten. We zien dat daar erg veel behoefte aan is. En iedereen is vrijdag welkom.”