Categories: Nieuws

Haren steekt kaarsjes aan voor aardbevingsslachtoffers: “Laten we elkaar in het oog houden”

Bij de Dorpskerk in Haren zijn vrijdagavond tientallen kaarsjes aangestoken voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië. Op de avond kwamen enkele tientallen mensen af.

De bijeenkomst was een initiatief van Syrische Oekraïners die in Haren worden opgevangen. “In totaal hebben zo’n 30 tot 35 mensen een waxinelichtje aangestoken”, vertelt Willemijn Kemp, die als vrijwilligster betrokken is bij de opvang van de Oekraïense vluchtelingen in Haren. “Door de berichtgeving vooraf kwamen er ook mensen naar de Dorpskerk die wij niet eerder hadden gezien. Mensen met een Nederlandse achtergrond bijvoorbeeld, maar ook met een Turkse, Syrische of Oekraïense achtergrond. De bijeenkomst was belangrijk, want hierdoor kwamen mensen met elkaar in contact. Ze hebben familieleden of vrienden in het gebied, waarbij ze op dit moment nog steeds niet weten hoe het met hun gaat. Er is weinig tot geen contact mogelijk.”

“Houd elkaar de komende tijd goed vast”
Behalve het aansteken van een waxinelichtje waren er ook toespraken en kon er geld gedoneerd worden. “Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) was aanwezig. Zij had een hele mooie toespraak waarbij ze de nadruk legde om in deze vreselijke tijd elkaar goed vast te houden en om elkaar niet uit het oog te verliezen. Om haar boodschap bij iedereen duidelijk te maken werd haar toespraak in het Engels en het Oekraïens vertaald. Daarnaast was er een toespraak van Wesam. Hij is vanwege de oorlog twaalf jaar geleden vanuit Syrië naar Oekraïne gevlucht. Vorig jaar moest hij opnieuw vluchten toen Rusland Oekraïne binnenviel. Bijna twaalf maanden geleden is hij aangekomen in Haren. In zijn toespraak benadrukte hij de ernst van de situatie en bedankte hij de mensen in Nederland voor hun hulp en voor het omkijken naar een ander.”

Stichting Humanitaire Hulp Syrië
In totaal werd een paar honderd euro ingezameld. “Het geld hebben we inmiddels overgemaakt naar de stichting Humanitaire Hulp Syrië. Dit is een stichting die het geld in het gebied in gaat zetten, en waarbij niks aan de strijkstok blijft hangen. Wesam had een film gemaakt van ongeveer een uur waarin de mensen konden zien wat deze stichting doet. Ondanks dat deze actie nu is geweest, kan er ook de komende tijd geld ingezameld worden. Mensen die dit willen doen kunnen voor meer informatie terecht op deze website.”

Foto: ingezonden
Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Politie zoekt dader van overval op brillenzaak

De politie is op zoek naar de dader van een overval op een brillenzaak aan…

2 uur ago

Lijnbus in botsing met auto op Zernike Campus

Op de Zernike Campus is maandagmiddag een lijnbus in botsing gekomen met een personenauto. (meer…)

3 uur ago

Nieuwe opzet voor Breedtesportprijs tijdens Sportgala Groningen

Na twee jaar krijgt de Breedtesportprijs, één van de vijf categorieën bij Sportgala Groningen, een…

4 uur ago

Oprit vanaf rotondes bij Stadspark naar Ring-West en Julianaplein ruim een maand dicht; A7 zondagnacht deels afgesloten

Vanaf zondagavond zijn de verbindingswegen van de rotondes op de Laan Corpus den Hoorn (bij…

5 uur ago

Gemeente neemt ‘Stad’s’ bezit van monumentenfonds over

De gemeente neemt het volledige ‘Stadse’ bezit van het  Groninger Monumentenfonds over. De gemeente wil…

5 uur ago

Studenten van buiten EU gaan fors meer betalen voor jaar studeren aan RUG

De reeks aan aangekondigde bezuinigingsmaatregelen bij de RUG blijft doorgaan. Nadat afgelopen weekend al duidelijk…

5 uur ago