Categorieën: Nieuws

Energietoeslag studenten: “Je ziet welke kant het op gaat, maar het is de minister die over de brug moet komen”

De gemeente Groningen is niet van plan om te beginnen met voorbereidingen om energietoeslag uit te keren aan studenten. Dat heeft wethouder Eelco Eikenaar (SP) van Inkomen & Schulden woensdag laten weten.

Eikenaar reageerde daarmee op vragen van de fracties van de PvdA en Student & Stad. Raadslid Irene Huitema van de PvdA: “Vorige week vond in Amsterdam de behandeling van een energietoeslag-rechtszaak plaats die door een student was aangespannen. De student werd hierbij in het gelijk gesteld. Wij vragen ons af wat deze uitspraak voor Groningen gaat betekenen, en of we hier iets mee kunnen.” Fractievoorzitter Steven Bosch van Student & Stad: “Dit onderwerp gaat me aan het hart. We zien twee overheden, de gemeente en het Rijk, die aan het steggelen zijn. Ik vind het onethisch, dat studenten nog altijd worden uitgesloten, en mijn fractie vindt dat het wel eens afgelopen mag zijn. Studenten hebben al grote schulden en kampen met flinke problemen. Zij zien twee overheden die met elkaar in de clinch zijn, en wij willen heel graag dat deze onwenselijke situatie eens stop kan worden gezet.”

Eelco Eikenaar (SP): “We hebben niet de middelen”
Wethouder Eikenaar: “We zijn op de hoogte van de uitspraak die in Amsterdam is gedaan. Die uitspraak gaat niet over ons, maar gaat over Amsterdam. Het is wel zo dat je kunt zien aan de hand van gebeurtenissen welke kant het op zal gaan. En dan komen we eigenlijk weer bij de oude discussie terecht. Wij gaan verder met de procesgang zoals die er nu is. We hebben simpelweg niet de middelen om een oplossing te bieden. Ook hebben wij als gemeente niet de uitvoeringscapaciteit. Gaan we dan helemaal niks doen? Nee. We hebben contact rechtstreeks met het Rijk. We bewandelen het pad via de VNG en er is contact met andere studentengemeentes. De boodschap in al die vormen is, beste minister, kom met een oplossing.”

“Als we het zelf op gaan pakken, moeten we zelf de rekening betalen”
Eikenaar vertelt verder: “Eerder zijn er ook rechtszaken geweest, en er zijn er ook nog een aantal aangekondigd. Die bieden niet een heel mooi vooruitzicht. We zien welke kant het op gaat, en we wachten af of er een oplossing geboden gaat worden. En dat laatste zou mij een heel lief ding zijn. Want feitelijk liggen er twee opties op tafel. Of we leggen als gemeente zelf het geld op tafel. Maar dit betekent dat we op andere terreinen moeten bezuinigen. Of we kiezen er voor om een pleidooi bij de minister te houden en we wachten de rechtszaak af. En ik begrijp het pleidooi van Student & Stad. Maar als we het zelf gaan oppakken, dan moeten we zelf de rekening betalen. Het zou gaan om tientallen miljoenen euro’s, afhankelijk hoeveel studenten er gebruik gaan maken. En daarnaast betekent de uitvoering een gigantische aanslag op de uitvoeringscapaciteit van de gemeente. Inwoners zullen dat echt gaan merken.”

Steven Bosch (Student & Stad): “Je kunt ook nu uitkeren en vervolgens een juridisch spel met het Rijk spelen”
Bosch: “Ik wil twee dingen opmerken. Ten eerste. Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente dit uiteindelijk toch wel uit moet voeren. Is de voorbereiding al wel gestart? Of zijn we echt aan het wachten en laten we ons straks overrompelen? Dat zou me namelijk een heel slecht plan lijken. Ten tweede. Het is een politieke keuze. Je kunt het nu al uit keren en vervolgens ga je een juridisch spel met het Rijk spelen. Maar dan gaat het niet meer over de ruggen van de studenten. En dat gaat het nu al te lang. Twee overheden die een spel spelen over de rug van studenten.”

Eelco Eikenaar (SP): “Het zijn houtje-touwtje-constructies”
Eikenaar: “Dat spel kun je spelen. Maar dan hebben we bij voorbaat verloren. Weet u wat er dan gaat gebeuren als we gaan uitkeren? Dan zegt de minister, maar u heeft er in Groningen zelf voor gekozen. Het is uw keuze, dus dan draagt u ook de consequenties. Die verantwoording kan ik niet op mij nemen. Het is de minister die hier met een oplossing moet komen. En wat we hier zien is allemaal ad hoc beleid. Het wordt over de schutting gegooid en het komt bij ons terecht. Maar de echte oplossing zoals een bestaansminimum voor studenten, en voldoende studiefinanciering, daar gaat het niet over. Er wordt voor gekozen om met houtje-touwtje-constructies de boel te lijmen, en dat hebben we uit te voeren. Ook met de voorbereiding zijn we niet gestart. Omdat het een enorme aanslag op onze organisatie zou zijn.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

2 uur geleden

Wall House tijdens Pinksteren geopend: “Tentoonstelling ’thuis’ te zien”

Wall House aan de A.J. Lutulistraat is tijdens het hele Pinksterweekend geopend. In het gebouw…

2 uur geleden

Grand Theatre ademt dit weekend hiphop: “Jammer dat hiphop weinig kansen krijgt op festivals”

De noordelijke hiphopscene is dit weekend neergestreken in het Grand Theatre. Stichting Noordstaat presenteert in…

4 uur geleden

Twee minibiebs in brand in Haren, onderzoek naar brandstichting

In Haren heeft in de nacht van zaterdag op Pinksterzondag brand gewoed in twee minibiebs.…

4 uur geleden

Handig in de Buurt ontvangt twee giften: “Lijkt me heel leuk om in De Geheime Tuin iets met muziek te doen”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte heeft afgelopen week twee bijzondere giften…

5 uur geleden

Schade bij brand in café winkelcentrum Lewenborg

In een café in winkelcentrum Lewenborg heeft zondag in het begin van de middag brand…

6 uur geleden