Categorieën: Nieuws

Amerikaanse Super Bowl: “Dertig schermen, American football-tenues en heel veel sfeer”

Het is een finale waar in Amerika al wekenlang naar toe wordt geleefd: de Super Bowl. In Groningen gaan de Groningen Giants American Football Club samen met De Drie Gezusters er ook een groot feest van maken. Volgens Joachim Boog van de sportvereniging is iedereen welkom.

Hoi Joachim! Dat klinkt als een deur die wagenwijd open staat …
“En dat is het ook. We heffen geen entreeprijs. Iedereen mag naar binnen en je betaalt alleen voor je drankjes en je hapjes. En wat je er voor terugkrijgt is een avondje Amerika. De Drie Gezusters wordt helemaal in een Amerikaanse stijl gebracht, waardoor er een hele mooie sfeer gaat ontstaan. Zondagavond om 22.00 uur mogen de mensen naar binnen en vanaf 00.30 uur kan de wedstrijd bekeken worden.”

De Amerikaanse Super Bowl. Dat is de crème de la crème in het American Football hè?
“Klopt. In Amerika heb je de National Football League. Zij organiseren de Super Bowl. Maar de National Football League bestaat uit twee competities: de American Football Conference en de National Football Conference. De winnaars van deze competities nemen het tijdens de Super Bowl tegen elkaar op. Je zou dus kunnen zeggen dat de winnaar van deze wedstrijd het beste team is in het American Football dat dit seizoen actief is.”

Deze avond organiseren jullie ook niet voor het eerst …
“We doen het inderdaad al een hele tijd. Ik durf niet te zeggen hoe lang al, maar het is indertijd ontstaan als een feestje specifiek voor de spelers en fans van de Groningen Giants. En dat sloeg aan. Tijdens de laatste edities konden we meer dan duizend mensen verwelkomen. De afgelopen drie jaren heeft het een knauw gekregen vanwege de coronacrisis waardoor het niet door kon gaan. Dit jaar zijn we er weer, en we hopen dat de mensen die indertijd kwamen ons niet zijn vergeten.”

Laten we even vooruitblikken naar morgenavond. Wat ga ik zien als ik De Drie Gezusters binnenstap …
“Je gaat een Amerikaans feestje zien. Als spelers zullen wij onze tenues dragen, wat denk ik al heel veel sfeer brengt. Maar ook onze cheerleaders zullen aanwezig zijn, er zullen American snacks verkocht worden en ook de aankleding is Amerikaans. Het doel is dat je als bezoeker denkt dat je in Amerika bent. De wedstrijd wordt vertoond op dertig schermen, waarbij het vanaf een tribune te bekijken is. Om het mogelijk te maken werken we samen met de mensen van de Sports Bar van De Drie Gezusters, en die samenwerking is echt heel fijn.”

Maar wat nu als je nog nooit een American Football-wedstrijd gezien hebt?
“Ook dan ben je welkom. De sfeer om mee te maken is sowieso al heel bijzonder. Het is echt uniek. En ik denk dat als je de wedstrijd ziet, dat je snel genoeg begrijpt hoe het in elkaar steekt. En als je iets niet begrijpt is er genoeg kennis in huis om spelregels en situaties uit te leggen.”

Tot slot. De wedstrijd gaat tussen de Kansas City Chiefs en de Philadelphia Eagles. Wie hoop je dat gaat winnen?
“Ik hoop dat de Kansas City Chiefs gaan winnen. Ik heb een tijdlang in Amerika gewoond, in de buurt van waar zij spelen. Het is een geweldig team. Ze hebben een hele getalenteerde quarterback die kunsten vertoont die nog nooit eerder gezien zijn. Op voorhand durf ik te zeggen dat het heel spectaculair gaat worden.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

‘Gemeente moet regie nemen bij oplossen ruimtegebrek sportpark Corpus den Hoorn’

De amateurclubs op sportpark Corpus den Hoorn willen dat de gemeente eindelijk de regie pakt…

18 minuten geleden

Vijfduizendste getransplanteerde nier gaat van Lody naar haar man Jaap

In 1968 werd voor het eerst een nier getransplanteerd in het UMCG. Eind januari werd…

2 uur geleden

Begin maart debat in Tweede Kamer over wet die Groningenveld definitief sluit

In de week van 4 maart debatteert de Tweede Kamer over de wet, die de…

2 uur geleden

Driebondsbrug na twee jaar weer op afstand bedienbaar

De Driebondsbrug is sinds afgelopen woensdag weer op afstand bedienbaar. Dat is voor het eerst…

3 uur geleden

Tijdelijke banken Grote Markt verplaatst naar Damsterplein voor gemeentelijke test

Hoe is het om op het Damsterplein te zitten? Dat wil de gemeente Groningen graag…

4 uur geleden

Vrijdag een mix van wolken, een bui en zon

Vrijdag is er kans op een bui, maar de zon laat zich tussen de buien…

15 uur geleden