Categories: Nieuws

Amerikaanse Super Bowl: “Dertig schermen, American football-tenues en heel veel sfeer”

Het is een finale waar in Amerika al wekenlang naar toe wordt geleefd: de Super Bowl. In Groningen gaan de Groningen Giants American Football Club samen met De Drie Gezusters er ook een groot feest van maken. Volgens Joachim Boog van de sportvereniging is iedereen welkom.

Hoi Joachim! Dat klinkt als een deur die wagenwijd open staat …
“En dat is het ook. We heffen geen entreeprijs. Iedereen mag naar binnen en je betaalt alleen voor je drankjes en je hapjes. En wat je er voor terugkrijgt is een avondje Amerika. De Drie Gezusters wordt helemaal in een Amerikaanse stijl gebracht, waardoor er een hele mooie sfeer gaat ontstaan. Zondagavond om 22.00 uur mogen de mensen naar binnen en vanaf 00.30 uur kan de wedstrijd bekeken worden.”

De Amerikaanse Super Bowl. Dat is de crème de la crème in het American Football hè?
“Klopt. In Amerika heb je de National Football League. Zij organiseren de Super Bowl. Maar de National Football League bestaat uit twee competities: de American Football Conference en de National Football Conference. De winnaars van deze competities nemen het tijdens de Super Bowl tegen elkaar op. Je zou dus kunnen zeggen dat de winnaar van deze wedstrijd het beste team is in het American Football dat dit seizoen actief is.”

Deze avond organiseren jullie ook niet voor het eerst …
“We doen het inderdaad al een hele tijd. Ik durf niet te zeggen hoe lang al, maar het is indertijd ontstaan als een feestje specifiek voor de spelers en fans van de Groningen Giants. En dat sloeg aan. Tijdens de laatste edities konden we meer dan duizend mensen verwelkomen. De afgelopen drie jaren heeft het een knauw gekregen vanwege de coronacrisis waardoor het niet door kon gaan. Dit jaar zijn we er weer, en we hopen dat de mensen die indertijd kwamen ons niet zijn vergeten.”

Laten we even vooruitblikken naar morgenavond. Wat ga ik zien als ik De Drie Gezusters binnenstap …
“Je gaat een Amerikaans feestje zien. Als spelers zullen wij onze tenues dragen, wat denk ik al heel veel sfeer brengt. Maar ook onze cheerleaders zullen aanwezig zijn, er zullen American snacks verkocht worden en ook de aankleding is Amerikaans. Het doel is dat je als bezoeker denkt dat je in Amerika bent. De wedstrijd wordt vertoond op dertig schermen, waarbij het vanaf een tribune te bekijken is. Om het mogelijk te maken werken we samen met de mensen van de Sports Bar van De Drie Gezusters, en die samenwerking is echt heel fijn.”

Maar wat nu als je nog nooit een American Football-wedstrijd gezien hebt?
“Ook dan ben je welkom. De sfeer om mee te maken is sowieso al heel bijzonder. Het is echt uniek. En ik denk dat als je de wedstrijd ziet, dat je snel genoeg begrijpt hoe het in elkaar steekt. En als je iets niet begrijpt is er genoeg kennis in huis om spelregels en situaties uit te leggen.”

Tot slot. De wedstrijd gaat tussen de Kansas City Chiefs en de Philadelphia Eagles. Wie hoop je dat gaat winnen?
“Ik hoop dat de Kansas City Chiefs gaan winnen. Ik heb een tijdlang in Amerika gewoond, in de buurt van waar zij spelen. Het is een geweldig team. Ze hebben een hele getalenteerde quarterback die kunsten vertoont die nog nooit eerder gezien zijn. Op voorhand durf ik te zeggen dat het heel spectaculair gaat worden.”

Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Komend weekend werk aan het spoor tussen Stad en Zuidhorn; Arriva laat bussen rijden

Komend weekend rijden er geen treinen tussen het hoofdstation van Groningen en Zuidhorn. Treinvervoerder Arriva…

17 minuten ago

Nieuw Minervaplein feestelijk geopend met feestje voor de buurt

Nieuwe bestrating, meer groen en een opgeknapte gevel van Academie Minerva. Dat was donderdag reden…

32 minuten ago

Fietser gewond door botsing met vrachtwagen bij winkelcentrum Lewenborg

Bij winkelcentrum Lewenborg is vrijdagochtend een fietser gewond geraakt door een aanrijding met een vrachtwagen.…

50 minuten ago

FC Groningen hoopt op tweede zege op rij tegen Helmond Sport

FC Groningen mist vrijdag (vanavond) tegen Helmond Sport drie spelers. Verdediger Liam van Gelderen zit…

50 minuten ago

Deze gebouwen maken kans op de Groninger Architectuurprijs van dit jaar

De vakjury voor de Groninger Architectuurprijs heeft donderdagavond de genomineerden voor de Groninger Architectuurprijs 2023…

2 uur ago

Messen, drugs en veel cash in beslag genomen bij aanhoudingen in Haddingestraat

Tijdens een actie in de Haddingestraat zijn donderdagavond meerdere personen aangehouden. De politie vond onder…

3 uur ago