Wethouder: “Belangrijk dat schademeldingen op laagdrempelige manier ingediend kunnen worden”

nieuws
Foto's via Partij voor de Vrijheid

Het is belangrijk dat schade die door toedoen van de gemeente is ontstaan op een laagdrempelige manier ingediend kan worden. Dat heeft wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks) van Financiën woensdag laten weten.

Wijnja reageerde daarmee op vragen van fractievoorzitter Dennis Ram van de PVV. Ram: “Twee weken geleden hebben we vragen gesteld over WarmteStad. Verschillende straten zijn voorzien van tijdelijk asfalt waarbij er kuilen zijn ontstaan in het wegdek, er sprake is van opspattend grind en auto’s worden smerig. Afgelopen week heb ik begrepen dat er in één van de straten ook een ongeluk is gebeurd. Inwoners die door de slechte staat van het wegdek schade hebben opgelopen kunnen dit melden op de website van de gemeente. Maar nu komt ons ter ore dat er veel bewijsvoering overlegd moet worden voor er overgegaan kan worden tot uitbetaling. Onze vraag is of ook explicieter gemeld kan worden op de website welke bewijzen noodzakelijk zijn om tot een succesvolle schadeclaim te komen.”

Wethouder Mirjam Wijnja: “Het laagdrempelige willen we bevorderen”
Wethouder Wijnja: “Het gaat om schades die ontstaan zijn door toedoen van de gemeente. Bij het eerste contact is het belangrijk dat er een melding ingediend kan worden waarbij we enkel vragen wat er is gebeurd, om wie het gaat en waarom de gemeente aansprakelijk is. We vinden het belangrijk dat we het melden van schade zo laagdrempelig mogelijk maken. Als je een hoge drempel opwerpt dan schrikt het mensen af om een melding te doen. Het kan zijn dat we in het proces meer bewijs nodig hebben. Dan vragen we aanvullende bewijsstukken. Dit doen we samen met de bewoners, in goed overleg. Dus als we op de website aan gaan geven wat er nodig zou kunnen zijn, dan maken we het niet laagdrempelig, terwijl we het doen van een melding juist willen bevorderen.”

Dennis Ram (PVV): “Als je over de kop vliegt moet je maar de actualiteit van geest hebben om telefoonnummers van getuigen te noteren”
Ram: “Maar hiermee ontstaat er wel een probleem. Want stel dat je over de kop slaat waarbij er schade ontstaat. Dan moet je op dat moment maar de actualiteit van geest hebben om foto’s te maken en om namen en telefoonnummers van getuigen op te schrijven omdat je die op een later moment nodig kunt hebben. Is het daarom niet verstandig om hier wat duidelijker over te zijn? Bewoners zitten nu in het ongewisse.”

Wethouder Mirjam Wijnja: “We gaan er redelijkerwijs mee om”
Wijnja: “Als je ten val komt door een losse stoeptegel dan zal die stoeptegel een aantal dagen later nog steeds los liggen. Wij weten bij de gemeente welke bewijslast je wel en niet kunt vragen. Daar gaan we heel redelijkerwijs mee om.”