Werkloosheid Groningen naar nieuw laagtepunt

nieuws
Foto: Gerrit de Haan

Het aantal mensen met een WW-uitkering in Groningen is, gemeten over het hele jaar 2022, fors gedaald. De daling komt omdat de vraag naar personeel groot is, en dat blijft voorlopig zo.

Eind december ontvingen 2.177 inwoners van de gemeente Groningen een WW-uitkering. Dat is een afname van 11,5 procent vergeleken met een jaar geleden, maar een toename van 3,1 procent in vergelijking met vorige maand. Deze stijging doet zich vaker voor in de wintermaanden, omdat er dan minder werk is in onder meer de bouw, landbouw en horeca. Ook worden rond de jaarwisseling veel jaarcontracten beëindigd.

Na twee jaar corona kwamen er afgelopen jaar nieuwe onzekerheden bij, zoals de oorlog in Oekraïne en de snel stijgende prijzen van grondstoffen, energie en boodschappen. Door die onzekerheid kunnen de bestedingen door consumenten en de investeringen van bedrijven afnemen. Daardoor hebben bedrijven minder mensen nodig, met als gevolg dat contracten niet worden verlengd. Deze keer zijn de onzekerheden niet terug te zien in de ontwikkeling van het aantal WW-uitkeringen.

Een belangrijke oorzaak van de dalende WW-uitkeringen zijn de enorme personeelstekorten. Werkgevers zijn hierdoor huiverig om personeel te ontslaan bij teruglopende omzet, omdat het moeilijk voor ze is om weer personeel terug aan te nemen. Ook vinden mensen die hun baan verliezen over het algemeen snel nieuw werk in deze krappe arbeidsmarkt.

Daar komt bij dat maar liefst één op de tien werknemers in de provincie Groningen 60 jaar of ouder is. Een groot deel van deze werknemers gaat binnen nu en zeven jaar met pensioen. Ook groeit de vraag naar medewerkers door de ambities van onze maatschappij, zoals de 24-uurseconomie, het bouwen van woningen, de klimaatdoelen en voldoende medewerkers voor zorg, onderwijs, kinderopvang en defensie.