Categorieën: Nieuws

Werkgevers openbaar vervoer teleurgesteld: “Staken met dit bod op tafel is onbegrijpelijk”

De werkgevers in het openbaar vervoer, samengebracht in het VWOV, zijn teleurgesteld in het verloop van de onderhandelingen over de cao openbaar vervoer dat afgelopen nacht op een mislukking uitdraaide.

De vakbonden braken de onderhandelingen af, ondanks dat er een loonbod van acht procent vanaf 1 januari 2023 werd geboden voor een cao met een looptijd van één jaar. Inclusief andere maatregelen staat het bod van de werkgevers gelijk aan een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van elf procent. “We hebben een bovengemiddeld hoog loonbod gedaan”, reageert Fred Kagie, voorzitter van VWOV. “Ook als je kijkt naar de ontwikkelingen van cao lonen de afgelopen periode en wat er in de vervoersector gebeurt. Ons loonbod van acht procent voor 2023 is méér dan gemiddeld in Nederland. Daarnaast nemen wij de volledige kosten voor onze rekening van een regeling, een generatiepact, waar medewerkers in het streekvervoer gebruik van kunnen maken vanaf 63 jaar, waarbij een medewerker zestig procent werkt, tachtig procent betaald krijgt en honderd procent pensioen opbouwt.”

“Reizigersaantallen niet op oude niveau, en nauwelijks steun van overheid”
De werkgevers zijn verbaasd dat de vakbonden het overleg afbraken: “Er is niet eens geschorst na ons laatste voorstel. Daarnaast geven wij aan dat qua loon de grens van het haalbare is bereikt. De sector staat zwaar onder druk, en is corona niet te boven. Het is niet verantwoord om de kosten bij bedrijven nog hoger op te laten lopen. Dan komt de continuïteit van het openbaar vervoer in gevaar, daar is niemand bij gebaat. De reizigersaantallen zijn sinds corona nog niet op het oude niveau en dit jaar krijgen we nauwelijks nog steun van de overheid. Maar we willen in gesprek blijven om er samen uit te komen.”

Staking
Woensdagochtend werd duidelijk dat vakbond CNV op dit moment haar leden nog niet oproept tot acties. Het FNV doet dat wel, waardoor er in het hele land op donderdag en vrijdag bussen en treinen uit kunnen vallen. De cao openbaar vervoer geldt voor 13.000 werknemers. Deze onderhandelingen staan los van de cao-onderhandelingen waar regionale treinen onder vallen. Bij deze acties komen CNV-leden al wel in actie, omdat deze onderhandelingen al veel eerder strandden. Door acties binnen deze cao ligt het regionale treinvervoer op donderdag en vrijdag in onze provincie zo goed als stil.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Nederland en België beginnen gezamenlijke volleybalcompetitie

Nederland en België slaan de handen ineen met een gezamenlijke volleybalcompetitie. Dat meldt de NOS.…

2 uur geleden

Groningen landelijk op vijfde plaats met fietsendiefstallen

De gemeente Groningen staat landelijk gezien op de vijfde plaats als het gaat om fietsendiefstallen.…

2 uur geleden

Hond Browney teruggevonden na massale speurtocht

De acht maanden oude XL Bully pup Browney is terug bij zijn baasje. Dat meldt…

2 uur geleden

Eerste testrit Arriva op spoor tussen Groningen en Zwolle

Arriva heeft woensdag een eerste testrit uitgevoerd tussen Zwolle en Groningen. Vorig jaar kreeg de…

3 uur geleden

Noordelijke zorginstellingen kunnen nu patiëntinformatie met elkaar delen

Huisartsen en ziekenhuizen in Noord-Nederland hebben deze week Zorgviewer gelanceerd. Dat is het eerste systeem…

3 uur geleden

UWV: Grote vraag naar technisch personeel in mobiliteitsbranche

Het aantal WW-uitkeringen in Groningen is afgelopen maand afgenomen, na vijf maanden van toename. Daarvoor…

3 uur geleden