Categorieën: Nieuws

Vijftiental tractoren op Martinikerkhof voor protestactie; boeren praten in provinciehuis met gedeputeerde, politie noteert kentekens (update)

De boeren die dinsdagmiddag onderweg zijn gegaan vanuit Assen voor een protest bij het provinciehuis in de Groningse binnenstad, staan inmiddels (deels) op het Martinikerkhof. Dit ondanks een gemeentelijke beperking van drie voertuigen bij de protestactie.

De boeren gingen dinsdagmiddag onderweg naar Groningen, nadat ze een protestactie hielden bij het provinciehuis in Assen. De actie is onderdeel van de protest-route ‘De Grote Leugens Route’, waarbij een aantal boeren sinds vorige week iedere dag van één provinciehuis naar een ander provinciehuis in de buurtprovincie rijdt.

De gemeente Groningen zag een stoet van dertig tractoren echter niet zitten en stond slechts drie boeren met tractoren toe op het Martinikerkhof bij het provinciehuis. De binnenstad werd daarom gedeeltelijk ‘afgezet’ met politie-eenheden en auto’s, om zo te voorkomen dat de stoet vanuit Assen in één keer door zou stomen naar het provinciehuis.

Tekst gaat verder onder de foto:
Foto: Rick ten Cate

De stoet kwam rond 14.00 uur tot stilstand op de Emdenweg, nadat de tractoren hier door de politie naartoe werden geleid. Daar vond overleg plaats tussen de boeren en de politie. Enige tijd later kwam de stoet toch weer (deels) op gang en de tocht vervolgde zich onder politiebegeleiding naar het provinciehuis. Voor zover bekend is er niet ingegrepen door de aanwezige politiemacht.

De gemeente bevestigt dat de regels de eerder op de dag zijn gesteld gewoon gelden: niet meer dan drie tractoren in de binnenstad. Dat betekent dat de boeren in overtreding zijn en dus boetes kunnen verwachten.

Gesprek met gedeputeerde in gemoedelijke sfeer

Ondanks de aanwezigheid van politie is de sfeer bij het provinciehuis rustig en gemoedelijk. Een delegatie van de boeren ging het provinciehuis binnen voor een gesprek met landbouwgedeputeerde Hamster. Daarin uitten de boeren hun zorgen richting de provinciebestuurder, die op veel vlakken begrip leek te hebben voor de zorgen van de boeren rond het stikstofbeleid.

Politie liet tractoren door, maar noteert wel gegevens van overtreders

In de tussentijd zijn agenten begonnen met het noteren van de kentekens en andere gegevens van de boeren die regels rond de WOM (Wet openbare manifestaties) die de gemeente had opgesteld hebben overtreden. Woordvoerder Thijs Damstra van de politie laat weten dat deze gegevens ‘in goed overleg met de gemeente’ kunnen worden gebruikt om overtreders te beboeten of op een andere manier te vervolgen voor het overtreden van het maximale aantal tractoren in de binnenstad.

Rond 16.00 liep de protestactie op zijn einde en vertrokken de eerste voertuigen van het Martinikerkhof, na ongeveer anderhalf uur aanwezig te zijn geweest voor het provinciehuis. Een uur later werd de rest van de motoren weer opgestart om te vertrekken uit de binnenstad.

Tom Veenstra

Recente berichten

Wolken, opklaringen, buien en fris weer blijven de komende week het devies

Zonder jas de deur uit zit er voorlopig niet in en een paraplu kan op…

2 uur geleden

Westelijke ringweg komend weekend deels dicht

De westelijke ringweg (N370) is komend weekend deels dicht. De weg is vanaf vrijdagavond in…

3 uur geleden

Dodenherdenking in Groningen wordt ‘anders dan andere jaren’ vanwege extra veiligheidsmaatregelen

De gemeente Groningen neemt dit jaar extra maatregelen om de dodenherdenking op 4 mei veilig…

4 uur geleden

Noordelijke ouderenzorg voelt zich nog steeds achteraan staan na Voorjaarsnota: ‘Kabinet de ouderenzorg als pinautomaat’

“Ondanks eerdere beloftes en bezweringsformules, laat het demissionaire kabinet de ouderenzorg in de kou staan.”…

5 uur geleden

Extra reistijd in meivakantie tussen Groningen en Zwolle door renovatie brug

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten van maandag 29 april tot en met woensdag 1…

5 uur geleden

Wat vindt Groningen van het Geheugenpaviljoen? Vul onze enquête in!

Het Geheugenpaviljoen is een stuk van de oude zuidelijke ringweg dat een kunstwerk en een…

7 uur geleden