Supportersvereniging FC Groningen heeft geen vertrouwen dat Fledderus het tij kan keren

nieuws

De Supportersvereniging FC Groningen heeft geen vertrouwen dat technisch-directeur Mark-Jan Fledderus het tij bij de voetbalclub kan keren. Dat schrijft de supportersvereniging in een brief.

De brief werd op 9 januari naar de Raad van Commissarissen van FC Groningen gestuurd. Om openheid van zaken te geven is de brief zondag na de wedstrijd tegen Volendam, die met 3-2 werd verloren, online gepubliceerd. Voorzitter John de Jonge: “De wedstrijd die de FC vanmiddag speelde is niet de reden dat we de brief nu plaatsen. Ook als Groningen gewonnen had, hadden we de brief geplaatst.”

John de Jonge: “Het is één minuut over twaalf”
De Jonge laat aan OOG Tv weten dat hij na het versturen van de brief een ontvangstbevestiging heeft ontvangen. “In de reactie stond dat ze de brief mee gaan nemen naar de volgende vergadering. Voorts werd geschreven dat men de zorgen, die wij uiten delen, en dat ze dat mee zouden nemen. De reden dat we de brief begin-januari niet direct ook gedeeld hebben met iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt is dat je geen onrust wilt creëren. De afgelopen week was een belangrijke week met drie wedstrijden. Daar moest de focus op liggen. Dat we nu openheid van zaken geven is omdat er nog twee dagen resteren op de transfermarkt. Wij vragen met de brief aan de Raad van Commissarissen of Fledderus wel de man is die nieuwe aankopen moet binnenhalen. Zijn aankopen zijn de afgelopen jaren niet bijster succesvol geweest. En realiseer je goed, het is niet vijf voor twaalf maar inmiddels één minuut over twaalf.”

“Samenwerking met Wouter Gudde verloopt uitstekend”
In de brief staat te lezen dat men tevreden is over het functioneren van Wouter Gudde. “Hij heeft de club financieel goed op de rit gekregen, waardoor we stappen kunnen maken en bovendien ondersteunen we zijn toekomstvisie op de club. Ook de samenwerking op supportersgebied verloopt uitstekend. Ook de samenwerking op supportersgebied verloopt uitstekend. Als Raad van Commissarissen toetsen en adviseren jullie de directie en gezien jullie achtergronden heeft Gudde een groot klankbord. Daarom verbaast ons de vooruitgang op deze gebieden ook niet.”

“Geen vertrouwen dat Fledderus het tij kan keren”
Grote zorgen zijn er rond het voetbaltechnisch-beleid: “Er is geen RvC-lid die uit het werkveld betaald voetbal komt. Is de spelersmarkt bij jullie in beeld? Hoe het werken met spelersmakelaars gaat? Wat gangbaar is in de voetbalwereld? Connecties en netwerk op voetbaltechnisch gebied? Ideeën over de samenstelling van een selectie? Bij ons rijst dan ook de vraag hoe jullie het technische beleid van de club toetsen? Vorige week hebben we bij Wouter Gudde aangegeven geen vertrouwen te hebben dat Mark-Jan Fledderus het tij kan keren.”

Onrust
De Supportersvereniging legt daarvoor meerdere redenen op tafel: “Er wordt veel gepronkt met de verkoop van Gudmundsson en Strand Larsen. Heeft hij dan ook prima gedaan. Maar Gudmundsson is verkocht als verdediger en niet als de aangetrokken aanvaller. Is dit dan misschien niet meer de verdienste van de technische staf? Twee seizoenen geleden haalden we vijftig punten. Vorig seizoen 36 en nu staan op een gemiddelde van minder dan één punt per wedstrijd. Dit ligt niet alleen aan de trainers, maar vooral aan de samenstelling van de selectie. Hij is daar eindverantwoordelijk voor.” Daarnaast wordt er verwezen naar de onrust onder de medewerkers, onrust in de spelersgroep en uitlatingen in de media die niet altijd handig zijn.”

Evalueren
Om het tij te keren adviseerde de Supportersvereniging in de brief van begin januari om twee of drie goede versterkingen aan te schaffen, en om daarbij gebruik te maken van alle kanalen en netwerken in wat er nodig is. “En ga na de transferdeadline het functioneren van de technisch-directeur evalueren. Voor de langere termijn willen we vragen of er een uitbreiding of vervanging mogelijk is van de leden van de Raad van Commissarissen, voor iemand die specifiek voetbaltechnische know-how heeft.”

Lees hier de volledige brief