Categorieën: Nieuws

SP strijdt met bewoners Paddepoel-Zuid voor aanpak woningen: “Afwachtende houding van Lefier is onacceptabel”

De portiekflats in Paddepoel-Zuid moeten snel een grondige opknapbeurt krijgen. De fractie van de SP wil buurtbewoners mobiliseren om dit voor elkaar te krijgen.

“Als partij hebben wij overal in onze gemeente contacten”, vertelt fractievoorzitter Jimmy Dijk van de Socialistische Partij. “Nog niet zo lang geleden hebben we in een ander deel van Paddepoel succesvol actie gevoerd. Tijdens één van die acties liep ik door Paddepoel-Zuid, en toen dacht ik, hoe zou het hier gaan? Het ziet er namelijk niet uit. Er is achterstallig onderhoud en balkons van de flats staan gestut. Zo is het balletje gaan rollen.”

“Woningen hebben ventilatie- en isolatieproblemen”
De actie richt zich op de portiekflats aan de Orionlaan, Draakstraat, Ossehoederstraat, Hagedisstraat en Noorderkroonstraat. “Wat we gaan doen is dat we aanstaande zaterdag een bewonersbijeenkomst organiseren. Gisteren heb ik samen met een wijkbewoner een rondje gemaakt door Paddepoel-Zuid. We hebben flyers opgehangen en daarbij raakten we ook in gesprek met verschillende bewoners. En dan hoor je dat de verhalen zorgelijk zijn. De woningen hebben ventilatie- en isolatieproblemen en er is achterstallig onderhoud. Aan de ene kant zien we dat de bewoners cynisch zijn als het gaat om vertrouwen in een oplossing. Aan de andere kant merken we dat er maar weinig nodig is om mensen in de benen te krijgen om actie te voeren.”

“Een mooie woning draagt bij aan geluk en gezondheid”
Dijk noemt het aanpakken van de woningen belangrijk. “Alles begint bij een goede en gezonde woning. Als je een mooie woning hebt dan draagt het bij aan je gezondheid en aan je geluk. Als partij zijn we onderdeel van het gemeentebestuur. We hebben veel geld vrijgemaakt voor wijkvernieuwing. Dat is allemaal heel belangrijk. Het begint bij een goede woning.”

“Achterstallig onderhoud zorgt voor verloedering”
De gevolgen van het achterstallig onderhoud zijn in Paddepoel ook zichtbaar. “Er woont in dit gedeelte van de wijk een heel gevarieerde bewonersgroep. Dat kun je zowel positief als negatief aanvliegen. Er gebeuren hele mooie dingen, maar tegelijkertijd zien we dat het slecht onderhouden ook voor verloedering zorgt. Het zorgt voor een bepaalde sfeer, waarbij sociale problemen een rol spelen.”

“Een vaag afwachtende houding van Lefier is onacceptabel”
De portiekflats waar Dijk over spreekt zijn gebouwd in de jaren zestig. Ze worden beheerd door woningcorporatie Lefier. “Dat de woningen in slechte staat verkeren dat moet Lefier zelf ook zien. Dat kan niet anders. Daarom moet er gewoon tempo worden gemaakt. En dat kan ook, omdat het geld er is. Woningcorporaties hebben geen last meer van de verhuurdersheffing, want die is er afgegaan. Een vaag afwachtende houding is daarom onacceptabel nu de bankrekeningen van de corporaties goed gevuld zijn.”

“Lefier in beweging krijgen”
De buurtbijeenkomst vindt aanstaande zaterdag om 12.00 uur plaats op de speelplaats aan de Orionlaan. “Ik hoop op een mooie bijeenkomst. En ik hoop ook dat er zoveel mogelijk mensen komen. En misschien denken bewoners wel, ik heb er geen vertrouwen in. Als je dat denkt moet je zeker komen, want samen met elkaar kunnen we echt het verschil gaan maken. We moeten Lefier in beweging krijgen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Hinke Schokker wint voor de derde keer op rij Kardingebultra

Hinke Schokker heeft zondag de derde editie van de Kardingebultra gewonnen. Schokker wist ook beide…

11 minuten geleden

“Over twee of drie jaar komt er een barbecueverbod voor het Noorderplantsoen, je hebt duidelijke regels nodig”

Het is niet de vraag of er een barbecueverbod in het Noorderplantsoen komt maar wanneer.…

2 uur geleden

KNMI waarschuwt voor onweersbuien met plaatselijk wateroverlast

In de provincie Groningen moet zondagmiddag rekening worden gehouden met onweersbuien. De buien kunnen gepaard…

3 uur geleden

Herdenkingsprotest met duizenden schoenen op Grote Markt

Op de Grote Markt vindt zondagmiddag een herdenkingsprotest plaats waarbij meer dan 16.000 Palestijnse kinderen…

3 uur geleden

Feniksen verrijzen op betonnen loopbrug: “Bij de kinderen was er veel betrokkenheid”

Streetartkunstenaar Quinten van Duuren heeft een flinke klus erop zitten. De afgelopen periode heeft hij…

6 uur geleden

Savannah kat richt slachting aan onder kippen De Wiershoeck

Op stadsboerderij De Wiershoeck in Beijum zijn de afgelopen weken diverse kippen om het leven…

6 uur geleden