Categories: Nieuws

Repair Café Haren opent zaterdag de deuren: “Repareren van kleren is weer in de mode”

Dat we door de stijgende prijzen twee keer nadenken waar we ons geld aan uitgeven is iets wat ze ook duidelijk merken bij de Repair Cafés. Daar ziet men dat het repareren van kleding weer in de mode komt.

In buurthuis De Mellenshorst opent Repair Café Haren dit jaar voor het eerst de deuren. Vanaf 10.15 uur zijn mensen welkom om kapotte spullen langs te komen brengen, waarna vrijwilligers gaan proberen om die kapotte radio, dat defecte strijkijzer of het versleten tosti-ijzer nieuw leven in te blazen. Maar het zijn niet alleen elektrische apparaten die langs worden gebracht: “Door de inflatie zijn we voorzichtiger geworden met waar we geld aan uitgeven. Het gevolg is bijvoorbeeld ook dat we minder snel nieuwe kleren kopen en dat er toch wat vaker gekeken wordt of kapotte of versleten kleding niet gerepareerd kan worden”, laat een woordvoerder van het Repair Café weten.

“Wij adviseren over de mogelijkheden om kleding te repareren”
Bij het Repair Café is dan ook een naaister actief: “Kleding repareren in plaats van weggooien is goed voor de portemonnee en goed voor het milieu. Wij proberen te helpen door te adviseren over de mogelijkheden om kleding te repareren. Kleine kledingreparaties worden door onze naaister thuis uitgevoerd. Bij grotere reparaties zullen we de mensen verwijzen naar adressen in hun dorp of wijk.”

Oude computers
Daarnaast zijn zaterdag ook de elektrische apparaten welkom. In het bijzonder oude computers: “Wat we zien is dat veel mensen thuis oude computers hebben staan. Microsoft komt om de zoveel jaar met een nieuwe Windows-versie, waarbij deze versies steeds krachtigere computers vereisen. Terwijl een computer van een aantal jaren oud nog prima werkt, kan deze een nieuwe Windows-versie niet altijd aan. Dat is zonde. Wij kunnen de apparaten voorzien van een gratis Linux-systeem, dat minder geheugen vereist, waardoor ze niet werkeloos in de kast hoeven te staan maar een nuttig tweede leven kunnen hebben bij je thuis of bij iemand anders.”

Het Repair Café Haren is zaterdag geopend van 10.15 tot 12.30 uur en is te vinden in buurthuis De Mellenshorst aan de Waterhuizerweg 36 in Haren.

Deel dit artikel:
Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Komende dagen steeds minder regen, maar ook steeds lagere temperaturen

Vrijdag en zaterdag kennen nog een paar perioden met regen, maar daarna ziet Groningen waarschijnlijk…

11 uur ago

GBB komt met reeks maatregelen en adviezen naar aanleiding van gasenquête

Geen causaliteitsonderzoeken meer voor huizen boven het Groningenveld, jaarlijks 150 miljoen extra voor het IMG,…

11 uur ago

Zes in plaats van zeven jaar cel voor man die Griekse restauranthouder doodstak in Hoogkerk

De doodslag op de Griekse restauranthouder Lazoros Kounatidis in Hoogkerk kost de inmiddels 26-jarige Robin…

13 uur ago

Minister zet misvatting rond berisping Gomarus recht: ‘Suggestie dat school homoseksualiteit afkeurt is geenszins het geval’

Volgens minister Dennis Wiersma is het nooit zijn bedoeling geweest om het Gomarus College te…

13 uur ago

Hommeles bij koepel van universiteitsbladen door komst ‘anti-woke’ wetenschapper naar congres in Stad

De aanwezigheid van UvA-wetenschapper en anti-woke-activist Laurens Buijs bij een congres van media binnen het…

14 uur ago

Lichaam van vermiste man (68) gevonden bij De Bloemert

Aan het einde van de donderdagmiddag is bij De Bloemert in Midlaren het lichaam van…

15 uur ago