Categorieën: Nieuws

Repair Café Haren opent zaterdag de deuren: “Repareren van kleren is weer in de mode”

Dat we door de stijgende prijzen twee keer nadenken waar we ons geld aan uitgeven is iets wat ze ook duidelijk merken bij de Repair Cafés. Daar ziet men dat het repareren van kleding weer in de mode komt.

In buurthuis De Mellenshorst opent Repair Café Haren dit jaar voor het eerst de deuren. Vanaf 10.15 uur zijn mensen welkom om kapotte spullen langs te komen brengen, waarna vrijwilligers gaan proberen om die kapotte radio, dat defecte strijkijzer of het versleten tosti-ijzer nieuw leven in te blazen. Maar het zijn niet alleen elektrische apparaten die langs worden gebracht: “Door de inflatie zijn we voorzichtiger geworden met waar we geld aan uitgeven. Het gevolg is bijvoorbeeld ook dat we minder snel nieuwe kleren kopen en dat er toch wat vaker gekeken wordt of kapotte of versleten kleding niet gerepareerd kan worden”, laat een woordvoerder van het Repair Café weten.

“Wij adviseren over de mogelijkheden om kleding te repareren”
Bij het Repair Café is dan ook een naaister actief: “Kleding repareren in plaats van weggooien is goed voor de portemonnee en goed voor het milieu. Wij proberen te helpen door te adviseren over de mogelijkheden om kleding te repareren. Kleine kledingreparaties worden door onze naaister thuis uitgevoerd. Bij grotere reparaties zullen we de mensen verwijzen naar adressen in hun dorp of wijk.”

Oude computers
Daarnaast zijn zaterdag ook de elektrische apparaten welkom. In het bijzonder oude computers: “Wat we zien is dat veel mensen thuis oude computers hebben staan. Microsoft komt om de zoveel jaar met een nieuwe Windows-versie, waarbij deze versies steeds krachtigere computers vereisen. Terwijl een computer van een aantal jaren oud nog prima werkt, kan deze een nieuwe Windows-versie niet altijd aan. Dat is zonde. Wij kunnen de apparaten voorzien van een gratis Linux-systeem, dat minder geheugen vereist, waardoor ze niet werkeloos in de kast hoeven te staan maar een nuttig tweede leven kunnen hebben bij je thuis of bij iemand anders.”

Het Repair Café Haren is zaterdag geopend van 10.15 tot 12.30 uur en is te vinden in buurthuis De Mellenshorst aan de Waterhuizerweg 36 in Haren.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Kindje gewond bij aanrijding Turfsingel

Op de Turfsingel heeft woensdagmiddag een verkeersongeluk plaatsgevonden. Bij het ongeluk is een kindje gewond…

52 minuten geleden

Oproep om groen hokje bij Euroborgstadion niet zomaar te verwijderen: “We hebben te weinig oog voor historie”

Het groene hokje dat al sinds jaar en dag bij het uitvak van de Euroborg…

1 uur geleden

Agenten nemen auto in beslag vanwege rijden met ingevorderd rijbewijs

Agenten hebben dinsdagavond een auto in beslaggenomen nadat zij er een persoon in hadden zien…

3 uur geleden

Opnieuw storing aan Zaanbrug, bussen rijden om (opgelost)

Er zijn woensdagmiddag opnieuw problemen geweest met de Zaanbrug bij het Hoofdstation. Bussen moesten een…

4 uur geleden

Donar trekt Keevan Veinot aan

Donar heeft de Canadese basketballer Keevan Veinot aangetrokken. De 25-jarige aanwinst is een veelzijdige speler…

5 uur geleden

Vijf hybride auto’s voor Handhaving Groningen

De handhavers van de gemeente Groningen kregen woensdag de sleutels van vijf hybride auto’s. De…

5 uur geleden