Noordtribune Groningen: “Van vernielingen in trein geen sprake, reis ontspoorde door toedoen politie”

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Door ingrijpen van de politie op basis van onjuiste informatie kon een aanvankelijk succesvolle reis van FC Groningen-fans zondag ontsporen. Dat laat Noordtribune Groningen dinsdag in een schriftelijke verklaring weten.

Noordtribune Groningen is een initiatief om de saamhorigheid en betrokkenheid op de Noord Tribune te vergroten en te promoten. Men voelt zich dinsdag gedwongen om met een statement te komen omdat de informatie, zoals die in de media is verspreid, volgens het initiatief niet juist is. Afgelopen zondag speelde FC Groningen een uitwedstrijd in Rotterdam tegen Excelsior. Zo’n 150 FC-fans besloten om met de trein naar de wedstrijd te gaan, een vervoersregeling die in het verleden erg positief uitpakte. Op de terugweg ging het volgens de politie mis. In de trein tussen Utrecht en Zwolle werden volgens een politiewoordvoerder vernielingen aangericht. Een grote politiemacht stond de supporters in Zwolle op te wachten om hen te begeleiden bij het overstappen op de trein richting Groningen. Ook in Groningen stond een grote politiemacht klaar om de aankomst in goede banen te leiden.

“Treinreis tussen Utrecht en Zwolle verliep zonder noemenswaardige problemen”
“Na de wedstrijd werd de groep onder begeleiding van enkele agenten naar metrostation Kralingse Zoom gebracht”, staat te lezen in de schriftelijke verklaring. “De aansluiting metro – trein verliep, net zoals op de heenreis, prima. Het eerste deel van de terugreis bestond uit een rit naar Zwolle, waar vervolgens aan de overzijde van het aankomstperron de intercity naar Groningen zou vertrekken. In tegenstelling tot wat tot dusver is beschreven in diverse media, verliep dit deel van de reis zonder noemenswaardige problemen, tenzij het drinken van een biertje, en het meezingen met diverse Nederlandstalige nummers, tegenwoordig ook onder het ‘plegen van grootschalige vernielingen aan treinstellen’ gerekend mag worden.”

“Van communicatie was in Zwolle nauwelijks sprake”
Toch stond een politiemacht de trein in Zwolle op te wachten: “De treinstellen beleven gesloten. Van communicatie was nauwelijks sprake, waardoor het lange tijd gissen was naar de reden van dit welkomstcomité. Na ruim een uur werden alle inzittenden verzocht om de trein één voor één te verlaten, om vervolgens over te stappen naar de zojuist gearriveerde trein die ons via Assen en Groningen Europapark naar het Hoofdstation zou brengen.”

“Na ingrijpen van de politie zijn in een treinstel twee ruiten gesneuveld”
In Zwolle liep de frustratie bij sommige fans hoog op: “Wij willen graag het volledige verhaal vertellen. Door de schandalige behandeling in Zwolle was de frustratie bij een enkeling zo hoog opgelopen, dat in een deur van de trein twee ruiten zijn gesneuveld. Wij praten dit uiteraard niet goed, maar het is wel gebeurd. Daarbij is dit voor zover ons bekend is de enige schade die ontstaan is. Van de in de media gemelde vernielingen, die de oorspronkelijke redenen zouden zijn voor het ingrijpen van de politie, is geen sprake. De bewuste treinstellen hebben maandag en dinsdag ook gewoon volgens dienstregeling gereden.”

“In Groningen moest iedereen één voor één de trein verlaten”
Ook op het Hoofdstation stond een politiemacht klaar: “Zo’n zestig tot zeventig agenten stonden op de perrons, wederom vergezeld door honden en met wapenstokken. Door middel van deze hulpmiddelen werden de overvolle treincoupés leeggedrukt, en moesten supporters één voor één de trein verlaten. Daarnaast werd iedereen verplicht om zijn legitimatie af te geven, waar vervolgens een scan van werd gemaakt.”

“De politie heeft alles in het werk gesteld om de frustratie zo hoog mogelijk te laten oplopen”
“Ter hoogte van de kiosk en toiletten werd gewacht totdat de trein leeg was, maar ook dit was niet naar wens van de politie. Er werden zonder enige aanleiding, of waarschuwing, charges uitgevoerd op de groep die daar stond te wachten. Hierbij moesten diverse agenten door hun collega’s duidelijk hoor- en zichtbaar worden teruggeroepen vanwege hun roekeloze ingrijpen. De politie in zowel Zwolle als Groningen hebben zondagavond alles in het werk gesteld om de frustratie bij de 150 supporters, die per trein reisden, zo hoog mogelijk te laten oplopen. Zonder hun ingrijpen waren zij zonder problemen uren eerder in Groningen gearriveerd en had flink bespaard kunnen worden op de totaal zinloze inzet van ogenschijnlijk honderden agenten uit meerdere provincies.”

“Absurde inzet is totaal onverklaarbaar”
“Bij alle aanwezigen heerst een bittere nasmaak. Na een aanvankelijk succesvolle reis, die helaas door een opeenstapeling van fouten van de politie, is ontspoord. Met het capaciteitsprobleem van de politie in het achterhoofd is de absurde inzet totaal onverklaarbaar. Ook de recente oproep van de politievakbond, om uitsupporters in Nederland te verbieden, kan hier niet los van worden gezien. Misschien is de boodschapper juist wel de kern van het probleem.”