Nieuwe snelle intercity die ook naar Groningen gaat rijden goedgekeurd

nieuws
Foto: Bart Kromwijk - www.youtube.com/user/112bartjk/featured

De nieuwe snelle intercity (ICNG) van de NS is goedgekeurd voor het Nederlandse spoor. Dat meldt de NS vrijdag. De trein gaat dit jaar ook Groningen aan doen.

De intercity wordt ingezet op het traject van Rotterdam via onder meer Amsterdam Zuid, Zwolle naar Groningen.

Voordat de trein van en naar Groningen gaat rijden wordt de intercity ingezet op vier lijnen in het westen en het zuiden van het land, waaronder naar België. Dat zijn, inclusief de ritten van en naar Groningen en ook Leeuwarden,  officieel nog testritten. Maar dat gebeurt wel met passagiers.

De trein zou afgelopen jaar al gaan rijden, maar door corona lagen fabrieken stil zodat software en onderdelen niet geleverd konden worden.

De ICNG is sneller dan de huidige intercity’s en trekt sneller op wat in Nederland handig is vanwege de vele stops die gemaakt moeten worden. De reistijd tussen Groningen en Zwolle kan enkele minuten korter worden met de nieuwe trein.

Ook is de trein van alle gemakken voorzien, zoals comfortabele stoelen, wifi, stopcontacten en usb-aansluitingen. De NS heeft 99 nieuwe treinen besteld. Die gaan oud materieel vervangen, zoals de Koploper die sinds 1977 in Nederland rijdt. Net als de Koploper heeft de ICNG al een naam: De Wesp.