Categorieën: Nieuws

Muzikaal ontwikkelingstraject GRONDSLAG toont talenten: “Het enthousiasme is zo groot”

De zenuwen zullen langzaam toenemen bij de deelnemers van het muzikaal ontwikkelingstraject GRONDSLAG. Volgende week zaterdag wacht voor een aantal van de deelnemers hun eerste podiumervaring. Volgens Luna Roosenstein van POP Groningen spat het enthousiasme er van af.

Hoi Luna! We hebben het over GRONDSLAG. Wat is dat precies?
“Het is een ontwikkelingstraject voor jonge, veelbelovende talenten die actief zijn in de pop-, electronic- en urban talentmuziek. We zijn hier in 2021 mee gestart, en op dit moment begeleiden we een tweede lichting van acht deelnemers. En wat bedoel ik dan met veel veelbelovende talenten? Wel, we helpen en begeleiden ruw talent van Groningse bodem door ze te laten onderscheiden en zelfredzamer te maken door ze allerlei handvaten mee te geven zodat ze kunnen werken aan een duurzame toekomst.”

Hoe ziet zo’n ontwikkelingstraject er uit?
“Deze periode loopt van september tot en met mei. Het heeft dus eigenlijk de duur van een schooljaar. Tijdens deze periode wordt men ondersteund en begeleid. Dat gebeurt allereerst door een coach aan te stellen waar de musici mee kunnen werken. Maar we bieden ook vier dagen aan waarbij er workshops en meet-ups worden gegeven. Dit zijn hele lange dagen waarbij de musici helemaal ondergedompeld worden in wat er allemaal mogelijk is.”

En bij deze workshops krijgen ze dus als het ware allemaal informatie mee die ze kunnen gebruiken tijdens hun repetities in bijvoorbeeld oefenruimtes?
“Ja, maar het richt zich niet alleen op de muzikale ontwikkeling. We werken aan het totaalplaatje. Er wordt informatie gegeven over bijvoorbeeld planning en marketing. Dat men ook echt gaat werken aan de eigen presentatie: wie zijn we en wat willen we uitstralen? Het resultaat is dus dat we proberen om naar een duurzame toekomst te werken, waarbij men ook op eigen benen kan staan en zich vanuit daar verder kan gaan ontwikkelen.”

De huidige lichting is in september gestart. Inmiddels dus bijna vijf maanden onderweg. Hoe gaat het?
“Het gaat heel goed. Het is heel mooi om die ontwikkeling te zien die de deelnemers doormaken. Tijdens de dagen waarop de workshops worden aangeboden zie je dat de deelnemers hellemaal drained zijn met informatie, dat ze helemaal kapot zijn. Maar dat ze tegelijkertijd ook heel veel enthousiasme hebben om er mee aan de slag te gaan. En er worden echt hele mooie stappen gemaakt.”

Ik zei het al, de zenuwen nemen toe, want volgende week zijn de deelnemers te bewonderen in Simplon …
“Klopt. Een onderdeel is ook dat er podiumervaring opgedaan gaat worden. Met bijvoorbeeld hoe het is om voor publiek op te treden. Alle deelnemers zullen volgende week een optreden geven in de bovenzaal van Simplon, waarbij het publiek gratis naar binnen kan, om te komen kijken waar het aanstormende talent zich in profileert. Overigens moet ik er wel bij vermelden dat het niet voor iedereen hun allereerste podiumervaring is. Sommigen hebben al regelmatig opgetreden, en doen aan dit traject mee om hun muzikantschap naar een hoger niveau te tillen.”

Nu kom ik wel eens in andere steden, en wat mij dan opvalt is dat er, zeker in het buitenland, best wel veel muziek op straat wordt gemaakt. Ik bedoel: Simplon is een geweldige plek, maar zou het niet nog leuker zijn om zoiets op straat aan te bieden, waardoor er nog meer mensen mee in de kunde kunnen komen?
“Ik snap je punt, en ik begrijp ook waar je heen wilt. Natuurlijk willen wij ook heel graag dat zoveel mogelijk mensen hier kennis van kunnen nemen. Maar waar we het nu over gaat is een stukje podiumervaring. Dat kan alleen op een echt podium. Spelen voor publiek, met licht, geluidsversterking. Die ervaring kun je alleen op zo’n plek opdoen.”

GRONDSLAG
De avond begint zaterdag 4 februari om 20.00 uur in Simplon. Acht acts zullen dan hun opwachting maken. GRONDSLAG is grofweg voor acts die Kunstbende en Popsport ontgroeid zijn, maar waarvoor professionaliseringstraject Hit The North en deelname aan de Popronde nog een brug te ver zijn. In mei start een nieuwe ronde waar deelnemers zich voor aan kunnen melden. Meer informatie over GRONDSLAG vind je op deze website. GRONDSLAG werkt samen met ESNS, SPOT, VEra, Simplon, Noordstaat, EM2 en POPgroningen.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Watersportverbond hoopt op snelle heropening van vaarroute langs de Visserbrug

Het scheepvaartverkeer in het A-kwartier ligt stil door de kapotte Visserbrug. Het Watersportverbond hoopt dat…

59 minuten geleden

Burgemeester blikt terug op bezetting gebouw universiteit door Gaza-activisten: ‘Politiemensen hebben angstige momenten beleefd’

Spugen, duwen, brandblussers leegspuiten op agenten. De manier waarop de pro-Palestijnse demonstratie en de daaropvolgende…

2 uur geleden

FC Groningen trapt nieuwe Eredivisieseizoen af met thuiswedstrijd

FC Groningen speelt in de eerste wedstrijd van het nieuwe Eredivisieseizoen thuis tegen NAC. De…

2 uur geleden

Monument en Materiaal zorgt voor tweede leven bij restauraties

Heb je een kapotte tegel of zoek je specifiek hang- en sluitwerk. Of misschien een…

4 uur geleden

Twee jaar cel voor schutter in Paddepoel

Een inmiddels 38-jarige man die vorig jaar oktober kogels afvuurde in en om een woning…

4 uur geleden

Verkeerslichten bij oversteek Brailleweg staan aan

Aanpak Ring-Zuid heeft dinsdagochtend de verkeerslichten bij de oversteek van de Brailleweg aangezet. Daardoor kunnen…

4 uur geleden