Categorieën: Nieuws

IMG: “Vaste vergoeding ook voor gedupeerden met grotere aardbevingschades

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen, IMG, wil dat inwoners in het bevingsgebied, met grotere schades, in de toekomst ook aanspraak kunnen maken op een vaste vergoeding die oploopt tot 10.000 euro of hoger.

In de herfst van 2021 werd een regeling opgetuigd waarbij gedupeerden van aardbevingen kunnen kiezen voor een vaste vergoeding van 5.000 euro. Daarmee wordt in één klap alle aanwezige fysieke schade afgehandeld, waarbij er geen deskunige meer langs komt om een beoordeling uit te voeren. De regeling is indertijd bedacht voor een eenvoudige en kleinere schades.

Uitbreiding
Na bijna anderhalf jaar concludeert de IMG dat de vergoeding erg populair is. “Momenteel wordt al de helft van alle schademeldingen bij het IMG via deze weg afgehandeld. Vooral in de randen van het bevingsgebied wordt ervoor gekozen omdat schades daar relatief klein zijn”, laat het IMG weten. Het IMG vindt nu dat Groningers, die meer in de kern van het bevingsgebied wonen, ook de mogelijkheid moeten krijgen om een vaste vergoeding aan te vragen. Daarbij kan het bedrag dan oplopen tot 10.000 euro. Volgens het IMG blijkt uit onderzoek dat mensen verlangen naar uitbreiding van de regeling.

“Dit jaar een start maken”
Volgens het IMG kan er met de regeling snelheid worden geboekt in het proces en schept het ook duidelijkheid. Mensen die in de kern van het bevingsgebied wonen hebben vaak al minder vertrouwen in het proces van schadeafhandeling: “Juist voor deze groep is het extra belangrijk om een eenvoudige procedure aan te bieden als alternatieve keuze op de maatwerkaanpak. De grote hoeveelheid kennis en informatie die we nu met schadeafhandeling hebben, maakt het mogelijk ook voor situaties waar grotere schade is, een eenvoudige procedure te ontwikkelen. Het zal niet van de ene op de andere dag geregeld zijn, maar het streven is nog dit jaar een start te maken.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Gemeente verlaagt boete voor ouders die vergeten verhuurdersvergunning aan te vragen

Ouders die in de gemeente een huis voor hun kinderen kopen, maar vergeten een verhuurdersvergunning…

37 minuten geleden

Script houdt open dag tijdens Wereld Autismeweek

Script aan de Europaweg houdt op donderdag 4 april een open dag. Bij Script leren…

38 minuten geleden

Bestuurder fatbike gewond bij aanrijding

De bestuurder van een fatbike is donderdag gewond geraakt bij een aanrijding met een auto.…

1 uur geleden

‘Verkeersdrukte na afsluiting Julianaplein valt erg mee’

De verkeersdrukte na de afsluiting van het Julianaplein valt vooralsnog erg mee, aldus Operatie Ring…

1 uur geleden

Fietser gewond bij ongeval Lijzijde

Bij een ongeval aan de Lijzijde, ter hoogte van winkelcentrum Lewenborg, is donderdagochtend tegen elven…

2 uur geleden

JOVD: ‘Openingstijden voor winkeliers op zondag hopeloos ouderwets’

De openingstijden voor winkeliers zijn hopeloos ouderwets, met name voor de zondagen. Dat meldt de…

2 uur geleden