Hoofd Intensive Care UMCG roept huisartsen op goed op grieppatiënten te letten

nieuws
UMCG IC-baas Peter van der Voort

Infectieziekten zorgen voor een grotere drukte op de Intensive Care in het UMCG. Dat laat Peter van der Voort, afdelingshoofd van het IC van het ziekenhuis, maandag weten.  Terwijl er nog steeds coronabesmettingen zijn en ook het RS-virus flink rond gaat, is er nu ook een golf van influenza, de ‘gewone griep’, tot zorgen van Van der Voort.

“Ik zie toch uitzonderlijk ernstige ziektebeelden ontstaan. Wat vooral zorgwekkend is, is dat we zien dat mensen een bacteriële longontsteking krijgen over de virusinfectie heen, en daarmee dus op de IC terecht komen. Dat kunnen ook betrekkelijk gezonde mensen zijn. De ene dag kan je nog sporter zijn en twee of drie dagen later kan je toch ineens op de IC liggen, bij wijze van spreken,” vertelt het afdelingshoofd.

Het Groningse ziekenhuis kan de toestroom nog wel goed aan: “Het gaat niet om grote aantallen zoals bij corona, maar we zien toch dat het er heel veel mensen met influenza op de IC terecht komen. Ik heb al even rondgebeld en het is een beeld wat in heel Nederland te zien is. Er gaat nu ook gekeken worden waar het vandaan komt.”

Peter van der Voort doet een oproep aan huisartsen goed op hun patiënten te letten. “Huisartsen moeten alert zijn op griepbeelden die niet verbeteren. Als de griep niet binnen de normale termijn over gaat, dan moeten ze eerder dan normaalgesproken antibiotica geven. Zo kan voorkomen worden dat een longontsteking zo erg wordt dat mensen naar het ziekenhuis moeten,” aldus het afdelingshoofd van de IC.