Categories: Nieuws

‘Groningen moet veiliger voor LHBTQIA+’ers’

De raadsfracties van D66, Student en Stad en de Partij voor de Dieren zijn niet tevreden met het antwoord van het gemeentebestuur over de acceptatie van LHBTQIA+’ers.

De gemeenteraad besprak woensdag het verzoek van de drie fracties om een LHBTQIA+-monitor uit te voeren. Door onder andere het gebruik van verouderd onderzoek vinden de drie initiatiefnemers dit niet voldoende. Fractielid Vincent Boswijk van D66: ‘Pas wanneer we een duidelijk beeld hebben van de huidige stand van zaken, kunnen we constructief vooruit kijken.’

Boswijk stelt dat de cijfers van het meldpunt discriminatie slechts het topje van de ijsberg zijn. Alleen verder onderzoek kan dit dan ook aantonen. Echter, meerdere partijen uitten tijdens het debat zorgen over het nut van verder onderzoek. De gemeente is immers al in gesprek met belangenvertegenwoordigers als studentenvereniging Ganymedes.

Volgens D66 is hier niet iedereen van de gemeenschap mee bereikt. De fractie roept dan ook op tot een combinatie van ‘kwalitatief onderzoek, waarbij we in gesprek kunnen gaan met de doelgroep en kwantitatief onderzoek, bijvoorbeeld via het bestaande stadspanel’. Door in kaart te brengen hoe het is gesteld met de acceptatie van deze groep Groningers, kunnen we beleid in de toekomst gerichter sturen.

Wesley Pechler (PvdD): “Als queer persoon heb ik natuurlijk wel een idee hoe de vlag erbij hangt qua LHBTQIA+-emancipatie. Maar het is nuttig en goed om alle feiten echt op een rijtje te hebben. Zo kan je beleid vormen op de feiten en de uitkomsten van onderzoek en niet op vermoedens.”
Karoline de Groot (Student & Stad): “Wij vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn in onze bruisende stad en zich daar ook veilig bij voelt, overdag, maar zeker ook in het nachtleven.”

De uitkomst van het debat is een beeldvormende sessie waarin de raad in gesprek gaat met verschillende groepen om hun informatievoorziening op dit onderwerp te verbeteren.

Gert van Akkeren

Recent Posts

“Ontzettend jammer dat Ouwehand tijdelijk haar taken neerlegt”

Fractievoorzitter Wesley Pechler van de Partij voor de Dieren in de gemeente noemt het erg…

47 minuten ago

Kleed in de brand op balkon Rembrandt van Rijnstraat

Op het balkon van een flatwoning aan de Rembrandt van Rijnstraat heeft zondagavond korte tijd…

2 uur ago

Studenten ontwikkelen app die overconsumptie tegen moet gaan: “We gooien zoveel spullen weg”

Een app die overconsumptie tegen moet gaan. Dat is het doel van Freefy. De studenten…

4 uur ago

Amateurvoetbal: Velocitas verslaat WKE, nederlagen Stadspark en Helpman

Promovendus Velocitas 1897 boekte in de eerste klasse J een zege. In 2I pakte Forward…

5 uur ago

Lijnbus en personenauto betrokken bij aanrijding bij Hoofdstation

Een lijnbus en een personenauto zijn zondagmiddag met elkaar in botsing gekomen bij een verkeersongeluk…

5 uur ago

“Van begin tot eind was het kippenvel, de ziel van Donar liet zich zien”

De basketballers van Donar wonnen zaterdagavond verrassend, na een erg roerige zomer, hun eerste competitiewedstrijd.…

6 uur ago