Categories: Nieuws

Gemeentebestuur ziet kluiscontroles op scholen als effectief signaal in handel tegen illegaal vuurwerk

Het inspecteren van kluisjes op middelbare scholen is volgens het gemeentebestuur een effectief signaal in de richting van leerlingen en ouders dat scholen en politie er alles aan doen om de veiligheid te borgen wanneer het gaat om bijvoorbeeld de handel in vuurwerk. Dat laat het gemeentebestuur weten.

Daarmee reageert het gemeentebestuur op vragen van de CDA-fractie. De partij had vragen gesteld omdat het ziet dat steeds meer Groningse jongeren actief zijn in het illegale vuurwerkcircuit. Volgens het CDA opereert een deel van de jongeren daarbij onder de radar, wat het lastig maakt om de handel in te perken. Behalve dat het om illegaal vuurwerk gaat ziet de partij ook dat het vuurwerk steeds zwaarder wordt, waarbij de hoeveelheden dodelijk letsel kunnen veroorzaken. Daarbij wordt er onder andere verwezen naar een filmpje op sociale media waarbij leerlingen van het CSG Augustinus in de fietskelder zwaar vuurwerk afsteken. Vijf leerlingen werden nadien geschorst.

Gemeentebestuur: “We zijn voorstaand van een landelijk vuurwerkverbod”
Het gemeentebestuur is bekend met de problematiek zoals die door het CDA wordt geschetst: “De afgelopen jaren hadden we in de aanloop naar de jaarwisseling te maken met een groot aantal incidenten tegelijk, die direct inzet van de politie vroegen. Wij zijn voorstander van zowel een landelijk vuurwerkverbod en daaraan gekoppeld een verbod op de verkoop van consumentenvuurwerk. Echter door landelijke wet- en regelgeving is het nog niet mogelijk om de verkoop in de gemeente te verbieden. Binnenkort komen we met een voorstel over de toekomst van een vuurwerkvrije gemeente, en hoe dit op een alternatieve wijze te organiseren.”

Woning tijdelijk sluiten
Burgemeester en wethouders geven aan het belangrijk te vinden om te investeren in de aanpak van illegale vuurwerkhandel. Daarin wordt er eendrachtig samengewerkt met politie, Openbaar Ministerie en andere instanties en inwoners. Onderdeel daarvan is het intensiveren van het opsporen van explosieven en illegaal vuurwerk. Ook het inzetten van bestuurlijke en strafrechtelijke maatregelen is daarbij belangrijk, zoals het opleggen van een bestuurlijke maatregel: wanneer de politie in een woning vuurwerk aantreft en er zijn aanwijzingen voor handel dan kan een burgemeester besluiten om een woning tijdelijk te sluiten.

Kluiscontroles op scholen
Om het vuurwerkgebruik en -handel bij jongeren aan te pakken ziet het gemeentebestuur kluiscontroles als een effectief middel. “In december vond er een controle plaats op een school in Selwerd. Hier werden geen strafbare zaken aangetroffen. Wij zien het middel wel als een duidelijk signaal in de richting van leerlingen en ouders dat scholen, samen met de politie, er alles aan doet om de veiligheid te borgen. Scholen kunnen deze kluiscontroles ook expliciet opnemen in hun huisregels, zodat het bekend is dat er controles worden gehouden.”

Halt
Daarnaast worden er op scholen gratis vuurwerklessen aangeboden door stichting Halt. “Met deze lessen worden leerlingen gewezen op de gevaren, het gebruik en de juridische gevolgen van het, te vroeg, afsteken van, illegaal, vuurwerk.” Wel zegt het gemeentebestuur dat er voortdurend gemonitord wordt of er ook extra acties ondernomen moeten worden om de handel in illegaal vuurwerk tegen te gaan.

Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Groningers Dijk en Beckerman genoemd als fractievoorzitter SP in Tweede Kamer

De opvolger van Lilian Marijnissen als fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer wordt…

8 uur ago

Groningen Airport Eelde laat Glimmen links liggen in plannen voor nachtvluchten en uitbreiding lesvluchten

Het Plaatselijk Belang Glimmen is boos op Groningen Airport Eelde. Ze voelen zich niet gehoord…

8 uur ago

Donar wint met ruim verschil van Den Helder Suns

De basketballers van Donar hebben zaterdagavond in eigen huis eenvoudig gewonnen van Den Helder Suns.…

9 uur ago

Lycurgus wint in Zevenhuizen in drie sets van ZVH

Nova Tech Lycurgus heeft zaterdagavond zonder veel moeite gewonnen van Scherp in Packaging ZVH. Het…

9 uur ago

Oranje Nassau als koploper winterstop in na winst op WVV

Oranje Nassau won zaterdagmiddag in eigen huis de topper in de eerste klasse J van…

11 uur ago

Amateurvoetbal: Winst Gorecht, pak slaag VVG, Groen Geel wint topper

Gorecht won zaterdagmiddag in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop in de tweede klasse J…

12 uur ago