Gasunie wil Groningenveld dit jaar nog niet definitief sluiten (update)

nieuws
Foto: Varodrig via Wikimedia Commons

De gasmarkt is volgens Gasunie Transport Services nog te onzeker om het Groningenveld dit jaar definitief te sluiten. Dat laat de transporteur van aardgas in Nederland weten in een adviserende brief aan staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw.

De onzekerheid op de internationale energiemarkt, mede veroorzaakt door het wegvallen van Russisch gas, zou ervoor zorgen dat sluiting van het Groningenveld teveel onzekerheid oplevert voor de leveringszekerheid van aardgas voor Nederland.

In plaats van sluiting zou het kabinet het Groningen veld ook het komende gasjaar op de zogenaamde ‘waakvlam’ moeten houden. Het kabinet wil het gasveld eigenlijk in oktober van dit jaar helemaal sluiten, maar liet de deur eerder al op een kier voor sluiting in 2024. Deze optie moet het kabinet dan ook aanhouden, zo luidt het advies van GTS.

Dat zou betekenen dat tussen oktober 2023 en oktober 24 nog 3,2 miljard kubieke meter gas uit de Groningse bodem komt. Het bedrijf voor gastransport wil in de jaren daarna elk jaar nog maximaal 1,5 miljard kuub gas winnen uit Groningen, zodat de installaties werkend blijven bij gastekorten en koude winters.

Vijlbrief: Kabinet beslist in juni, voorwaarden voor sluiting zijn voldaan

Volgens staatssecretaris Vijlbrief wordt in principe aan alle voorwaarden voldaan om het Groningenveld per oktober van dit jaar te sluiten. Dat laat de staatssecretaris weten in een reactie op het advies van GTS.

Vijlbrief houdt echter wel vast aan het principe dat er volgend jaar voldoende geïmporteerd gas beschikbaar moet zijn: “Alles dat in mijn macht ligt om het Groningenveld te sluiten is nagenoeg gerealiseerd. Dat is goed nieuws. Want gaswinning in Groningen is gevaarlijk. Tegelijkertijd is komend jaar de toevoer van voldoende hoogcalorisch gas allerminst zeker door de oorlog in Oekraïne. Uitgangspunt blijft dat ik Groningen wil sluiten in oktober of uiterlijk oktober volgend jaar.”

Het kabinet beslist in juni wanneer het Groningenveld definitief dicht gaat. Als het kabinet kiest voor een extra jaar waakvlam, betekent deze beslissing dat het Groningenveld pas op 1 oktober volgend jaar wordt gesloten.