Categories: Sport

FC Groningen boycot uitwedstrijd Heerenveen na halvering aantal uitsupporters

FC Groningen-supporters reizen zondag niet af naar SC Heerenveen om hun ploeg te steunen. Aanvankelijk zouden 1200 mensen in een verplichte buscombi naar Friesland gaan, maar na een halvering, opgelegd door burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen, is besloten helemaal niet af te reizen.

Vooraf was afgesproken dat er 1200 supporters in het uitvak plaats konden nemen, met een verplichte buscombi, wat al een enorme vrijheidsbeperkende maatregel is. Tijdens het vooroverleg is gezegd dat als dit goed zou gaan, er weer naar een auto- en buscombi toegewerkt zou kunnen worden, zodat er voor supporters iets meer vrijheid in kiezen van vervoer zou zijn. Daar is de gemeente Heerenveen dus nu op teruggekomen, zo blijkt.

Volgens de website van de gemeente Heerenveen heeft de burgemeester dit besluit genomen mede op advies van de politie, het openbaar ministerie en SC Heerenveen. “Het uitgangspunt in Heerenveen is altijd de gastvrijheid en toegankelijkheid. Maar tegelijkertijd willen we ook dat alle supporters veilig kunnen genieten van een voetbalwedstrijd, waar ze in het stadion ook zitten. Dat geldt voor iedereen, in en om het stadion. Het mag niet zo zijn dat personeel, toeschouwers, spelers, politiemensen of stewards zich onveilig voelen.”

Boycot

Noordtribune Groningen, laat via hun instagram-pagina weten, totaal niet blij te zijn met de maatregelen van de burgemeester. “De oorspronkelijke regeling (een buscombi, maar wel met de mogelijkheid tot een vol uitvak) was voor ons de ondergrens om de wedstrijd te bezoeken. 600 is te weinig! In onderling overleg met de club, supportersvereniging en andere supportersgroepering is besloten om het uitvak zondag leeg te laten.”

Demonstratie

De supportersvereniging is bezig met acties om haar onvrede kenbaar te maken. “Ik wil nog niet zeggen wat voor acties precies, maar ik ben al bezig een demonstratie aan te melden bij de gemeente Heerenveen. Het is zoals de Noordtribune het op Instagram zegt: Waar FC Groningen is, daar willen wij zijn,” vertelt voorzitter John de Jonge van de supportersvereniging. “We hadden de hele vervoersregeling al ruim van te voren besproken en deze week komen ze ineens hiermee. We zijn er echt niet blij mee,” aldus De Jonge.

Toch zullen er wel wat mensen in het vak gaan zitten, maar De Jonge wil niet zeggen hoeveel dat er zijn: “Door in ieder geval met wat mensen af te reizen moet SC Heerenveen wel de hele organisatie voor een uitwedstrijd optuigen.”

FC Groningen steunt supporters

De FC laat op de website van de club weten de supporters te steunen. “Laten we voorop stellen dat mensen die zich niet kunnen gedragen daarvoor een passende straf moeten ontvangen. Wat nu in Heerenveen gebeurt – en we eerder ook na het duel met Excelsior hebben gezien – is dat er volledige groepen worden gestraft. De goeden moeten onder de kwaden lijden. Dat is onacceptabel, ” aldus directeur Wouter Gudde op de clubwebsite. “Wij snappen het besluit van onze supporters en staan volledig achter deze keuze.”

Wouter Holsappel

Recent Posts

“Ontzettend jammer dat Ouwehand tijdelijk haar taken neerlegt”

Fractievoorzitter Wesley Pechler van de Partij voor de Dieren in de gemeente noemt het erg…

32 minuten ago

Kleed in de brand op balkon Rembrandt van Rijnstraat

Op het balkon van een flatwoning aan de Rembrandt van Rijnstraat heeft zondagavond korte tijd…

2 uur ago

Studenten ontwikkelen app die overconsumptie tegen moet gaan: “We gooien zoveel spullen weg”

Een app die overconsumptie tegen moet gaan. Dat is het doel van Freefy. De studenten…

4 uur ago

Amateurvoetbal: Velocitas verslaat WKE, nederlagen Stadspark en Helpman

Promovendus Velocitas 1897 boekte in de eerste klasse J een zege. In 2I pakte Forward…

5 uur ago

Lijnbus en personenauto betrokken bij aanrijding bij Hoofdstation

Een lijnbus en een personenauto zijn zondagmiddag met elkaar in botsing gekomen bij een verkeersongeluk…

5 uur ago

“Van begin tot eind was het kippenvel, de ziel van Donar liet zich zien”

De basketballers van Donar wonnen zaterdagavond verrassend, na een erg roerige zomer, hun eerste competitiewedstrijd.…

6 uur ago