Categorieën: Nieuws

EM2 heeft Europese primeur: “We zijn het eerste podium dat op batterijen en zonne-energie gaat draaien”

Een optreden in de avond waarbij de stroom voor het licht en geluid afkomstig is van energie dat eerder op de dag is opgewekt. Evenementenlocatie EM2 heeft daarmee een Europese primeur. Eigenaar Chris Garrit is in zijn nopjes.

Hoi Chris! Hoe is dit idee ontstaan?
“Eigenlijk is dit voor ons een hele bijzondere maand, want vijf jaar geleden zijn we op het voormalige Suikerunieterrein begonnen met EM2. Bij de start was er al het plan om zonnepanelen op het gebouw te leggen. Maar dat is een kostbaar grapje. In eerste instantie hebben we ons daarom gefocust op het gebouw, om dat zo goed en mooi mogelijk te krijgen. Maar het duurzaamheidsprincipe is altijd aanwezig geweest. Zo gebruiken we bijvoorbeeld al jaren geen zacht plastic meer. En dat gaat heel goed.”

Wat was nu de trigger om wel met zonnepanalen aan de slag te gaan?
“De wereld is vorig jaar nogal op zijn kop gezet. De energieprijzen zijn enorm gestegen. Iedereen merkt dat, en wij als evenementenlocatie zijn daar geen uitzondering op. En dan ga je nadenken. Wil ik vijf euro gaan vragen voor een biertje of een cola? Om een beeld te schetsen: de afgelopen jaren was ik ongeveer 20.000 euro per jaar kwijt aan energie. Dat is nu 70- tot 80.000 euro. Voor een locatie die geen subsidie ontvangt betekent het dat je dan wel heel veel biertjes moet verkopen om quitte te draaien. Daarom ben ik mij gaan oriënteren. Wat kunnen we doen?”

En daar is een primeur uitgerold …
“We hebben een hightechbedrijf in de arm genomen. Heel simpel gezegd komt het op het volgende neer: we plaatsen zonnepanelen op het dak waarbij de energie opgeslagen wordt in batterijen in het pand. De meeste optredens en showcases vinden plaats in de avonduren. Dan is er geen zon. Door energie op te slaan kun je de opgewekte energie in de avond gebruiken.”

En zoiets wordt nog nergens gebruikt?
“In bepaalde sectoren wordt het al wel toegepast. Maar in de evenementensector niet. Om het werkbaar te maken hebben we een berekening gemaakt hoeveel stroom er hier verbruikt wordt. Dat komt neer op 140 zonnepanelen. De batterijen kunnen vijftig kilowatt energie op slaan. Daarmee kunnen we in ieder geval kleine optredens en shows van energie voorzien. Bij de grote shows is meer energie nodig. Dus we kunnen de elektriciteitskabel niet doorknippen, maar kunnen op bepaalde momenten een beroep blijven doen op de traditionele stroom.”

Wanneer wordt het in gebruik genomen?
“De batterijen zijn inmiddels geplaatst. We hadden de hoop het inmiddels helemaal klaar te hebben, maar de weersomstandigheden zijn in de afgelopen periode te slecht om de zonnepanelen te plaatsen. Dit gaat binnenkort gebeuren. Om de zonnepanelen te bevestigen moet er gebruik worden gemaakt van speciale ankers omdat we een schuin dak hebben dat bestaat uit pvc-materiaal.”

Komende woensdag vindt er een presentatie plaats hè?
“Klopt. Komende week vindt Eurosonic plaats. Het leek ons leuk om woensdag alvast een presentatie en rondleiding aan te bieden, zodat mensen kunnen zien wat we doen en waar we mee bezig zijn. En ja, dit is een Europese, en volgens mij ook een wereldprimeur, omdat zoiets nog nergens wordt gedaan.”

Hoop je een voorbeeld te zijn voor andere instellingen?
“Wij staan er altijd open voor om informatie te geven. Kijk. Heel veel instellingen in deze sector kampen met het probleem van de hoge energieprijzen. De prijzen zijn gigantisch gestegen en veel ondernemers zitten met de handen in het haar. Vaak zit men in oude en monumentale panden, die slecht geïsoleerd zijn, en waar qua uiterlijk maar heel weinig aan mag gebeuren. Dus ik kan mij voorstellen dat dit een oplossing is waar veel interesse voor is.”

Eurosonic
Komende week staan de deuren van EM2 wagenwijd open vanwege Eurosonic. Nadat er komende woensdag een presentatie plaatsvindt over het energievraagstuk, nemen op 19 januari Rens, Jaïr en Ome Uncle met Honing Records EM2 over. Op vrijdag 20 januari zijn The Samuals, Fiona Jane Pop en Druiprek op het podium te vinden. Op zaterdag vindt de afterparty van Noorderslag plaats in EM2. Op het programma dan onder andere houselegende Joost van Bellen die samen met dj St. Paul een show neer komt zetten.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Mensen gered uit brandend pand in Peperstraat

In het pand van Club Bordeaux aan de Peperstraat is woensdagochtend brand uitgebroken. De brandweer…

2 uur geleden

Zeeheldenbuurt kampt met lekkage, vocht en schimmel, bewoners vragen gemeente om hulp

Bewoners van de Zeeheldenbuurt hebben via een brief de gemeente om hulp gevraagd omdat hun…

3 uur geleden

Woensdag bewolkt met later op de dag regen, komende dagen grijs en buien

Aangenaam voorjaarsweer hoeven we voorlopig niet te verwachten. Het is de komende dagen grijs en…

10 uur geleden

Zorgen over participatie bewoners bij aanpak en ontwikkeling Zuiderplantsoen en Sterrebos

De fractie van Stadspartij 100% voor Groningen maakt zich zorgen hoe de projecten Zuiderplantsoen en…

11 uur geleden

Mysterie rond verdwenen tegeltableau in Grunobuurt: “Mensen mogen mij tips sturen”

Waar is het tegeltableau gebleven dat tot voor kort aan een gevel aan de Snelliusstraat…

12 uur geleden

Hulpdiensten halen persoon uit het water aan Florakade

Duikers van de brandweer hebben dinsdag in het begin van de avond een persoon uit…

14 uur geleden