Categories: Nieuws

CNV: “Grootschalige acties op komt als werkgevers openbaar vervoer niet op ultimatum in gaan”

Er dreigen grootschalige acties in het openbaar vervoer als de werkgevers niet ingaan op een ultimatum. Dat meldt vakbond CNV dinsdagavond.

De vakbond meldt dat er maandag en dinsdag ledenraadplegingen zijn gehouden: “Daaruit blijkt dat 97% van onze leden actie wil voeren voor een nieuwe cao. We zullen werkgevers woensdagochtend een ultimatum sturen. Als de werkgevers daar geen gehoor aan geven, dan gaan we samen met de collega’s van FNV op grote schaal acties voorbereiden”, vertelt Hanane Chikhi van CNV Vakmensen.

“Werkgevers wijzen een voorstel gewoon af, en dan vraag je je af, waar zijn we mee bezig?”
De onderhandelingen over een nieuwe cao Openbaar Vervoer, waar 13.000 mensen in werkzaam zijn, zijn vorige week gestrand. De onderhandelingen begonnen begin december maar hebben de afgelopen weken niets opgeleverd. Chikhi: “Het conflict gaat niet alleen over loon, maar ook over een betere ouderenregeling en het aanpakken van de hoge werkdruk. Uit een enquête, die we vorig najaar hielden, blijkt dat maar liefst drie op de vier werknemers lijdt onder hoge werkdruk. Het is echt een groot probleem, we zien het ook aan het bijzonder hoge ziekteverzuim bij veel vervoersbedrijven. De roosters zijn te krap, verlofaanvragen worden te vaak afgewezen en chauffeurs hebben bijvoorbeeld in late diensten maar vijftien minuten om een warme maaltijd naar binnen te werken. Tijdens de onderhandelingen hebben we gevraagd om daar minimaal twintig minuten van te maken. En zo’n voorstel wijzen werkgevers dan gewoon af. Dan vraag je je toch af: waar zijn we mee bezig?”

“Onrustige tijd op komst in het openbaar vervoer”
Chikhi vertelt verder: “We sturen morgenochtend nog een laatste ultimatum. Daarmee krijgen de werkgevers nog een laatste kans om grootschalige acties in het stads- en streekvervoer te voorkomen. We hopen dat ze de kans grijpen om zowel hun medewerkers als de reizigers niet teleur te stellen. Doen ze dat niet, dan gaan de reizigers helaas komende weken een erg onrustige tijd tegemoet in het openbaar vervoer.”

Ook acties op komst bij werknemers cao Multimodaal
Tegelijkertijd wordt er ook onderhandeld over een andere cao. Dat is de cao Multimodaal waar 1.200 mensen onder vallen. Het gaat onder andere om de machinisten die op de regionale spoorlijnen rond Groningen rijden. Daarvan is dinsdagavond duidelijk geworden dat ook zij binnenkort opnieuw gaan staken. De afgelopen tijd zijn er over deze cao onderhandelingen gevoerd zonder dat het resultaat heeft opgeleverd.

Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Regulateurshuis gekraakt door ‘anarchist’: ‘Ik geloof niet in privaat eigendom’

Het Regulateurshuis aan de Kolendrift is gekraakt. Vorige week dinsdag besloot kraker Dani (24) het…

50 minuten ago

Barbecueboten, snelheidsovertredingen en hoog riet funest voor roeiers in Stad: ‘Kwestie van tijd voordat het écht goed mis gaat’

Ondanks gesprekken tussen verenigingen, de Groninger havenmeester en de provincie Groningen is er volgens de…

60 minuten ago

Aanvaring Paddepoelsterbrug vijf jaar geleden: ‘De brug komt terug!’

Het is vandaag vijf jaar geleden dat de Paddepoelsterbrug werd aangevaren door een vrachtschip. De…

1 uur ago

Onderzoek naar toegankelijkheid rechter voor bevingsgedupeerden; rechtbank zoekt naar alternatieve wijzen van rechtspleging

De rechtbank Noord-Nederland laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de rechtsbescherming via de rechter voor…

2 uur ago

Twee Groninger derby’s in noordelijke districtsbeker

De loting voor de eerste ronde van de noordelijke districtsbeker heeft twee gemeentelijke derby's opgeleverd.…

3 uur ago