Categorieën: Nieuws

Bijzondere vondst in Kringloop+: “Tegenwoordig heb je het over een bedrag van 2.800 euro”

Medewerkers van Kringloop+ aan de Diamantlaan in Stad deden eind vorig jaar een bijzondere vondst in hun winkel: een gegoten bronzen beeldje. Volgens Erwin Sturing van de winkel zit er ook een bijzonder verhaal aan het kunstwerk vast.

Hoi Erwin! Wanneer kwamen jullie dit beeldje tegen?
“Dat is in november geweest. Bij onze winkel worden veel spullen binnengebracht. Dat bekijken we goed, en bij dit beeldje hadden we zoiets van, wat bijzonder. En wat vreemd dat het hier terecht is gekomen. Omdat het zo mooi was heeft het een tijdje op ons kantoor gestaan, en gaandeweg ontvouwde zich ook het verhaal dat bij het beeldje hoort.”

Voor we naar dat verhaal gaan. Als jullie niet goed hadden opgelet had dit beeldje nu wellicht ergens anders gestaan …
“Weet je. Dat is de charme van de kringloopwinkel. Je loopt als klant rond, je ziet iets moois, je koopt het voor tien euro, en het blijkt honderden euro’s waard te zijn. Dat hoort bij het spel dat bij onze bedrijfstak hoort. Onze medewerkers zijn kundig om zulke spullen te herkennen Maar er wil wel eens iets tussendoor glippen. Misschien herinner je je dat verhaal dat zich afgespeeld heeft in een kringloopwinkel in Houten in 2019. Toen daar voor een prikkie hele dure schilderijen werden bemachtigd. Dat is het spelletje. Dat maakt het ook leuk voor klanten om rond te struinen.”

Dan naar het verhaal. Hoe hebben jullie dat verhaal ontvouwd?
“Op een gegeven moment wilden we een foto van het beeldje op sociale media plaatsen om het uit te lichten. Ik vroeg een medewerker om details, en toen ging het balletje rollen. Deze medewerker vertelde dat het om een in brons gegoten beeldje ging, en dat zoiets niet zomaar gemaakt wordt. Het bleek gemaakt te zijn door de kunstenares Nelleke Allersma. Zij heeft nog altijd een atelier in de Westerhavenstraat in Stad. Zij heeft altijd keurig bijgehouden waar haar kunstwerken naar toe gingen en welke prijzen daar voor betaald werden. Dit beeldje bleek eind jaren negentig gegoten te zijn in opdracht van de ING-bank. Het was bedoeld voor een manager die afscheid nam van het Ronald McDonaldhuis in Groningen.”

Een kostbaar bezit dus …
“Absoluut. Het was een afscheidscadeau. Onderop het beeldje staat de tekst: ‘Een thuis ver van huis’. Maar ook de aanschafwaarde was niet mals. Indertijd is er 2.600 gulden voor gevraagd. Tegenwoordig zou het gaan om ongeveer 2.800 euro. Het beeldje is bij ons terecht gekomen omdat deze manager vorig jaar op hoge leeftijd is overleden.”

Jullie besloten om het terug te geven aan het Ronald McDonaldhuis hè …
“Eén van de bestuurders van Stichting Kringloop+ sponsort met zijn bedrijf al meerdere jaren het Ronald McDonald Huis in Groningen. Hij kwam met de suggestie dat het beeldje daar thuishoort. Afgelopen vrijdag zijn we daar naar toe gegaan om het beeldje terug te brengen. Men is er erg blij mee. Ook omdat men daar heel erg van dingen houdt die een verhaal hebben. Ze omschrijven zichzelf als verzamelaars van verhalen. Zo staat er bijvoorbeeld een wensboom met daarin verhalen. Maar er zijn ook bijvoorbeeld kunstwerken te vinden die geschonken zijn door mensen die in het Huis hebben verbleven. Dit beeldje herinnert aan een manager die veel heeft betekend voor het Ronald McDonaldhuis. Het krijgt daarom een mooie plek in het gebouw.”

Wat bedoel je met veel heeft betekend?
“Je kunt je wellicht herinneren dat het Huis vroeger in het zusterhuis van het UMCG was gevestigd. Deze manager heeft er voor gezorgd dat men een nieuw gebouw aan het H.A. Kooykerplein kon betrekken. Men denkt ook met heel veel waarde aan deze manager terug.”

Ben je niet bang dat het nu de komende dagen druk wordt bij jullie omdat mensen denken dat er misschien nog meer schatten zijn te vinden?
“Haha, wie weet. Wat ik al zei, het is een spel. En dat maakt het rondstruinen in kringloopwinkels zo leuk. Dat je op elke plek een parel tegen kunt komen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Twee minibiebs in brand in Haren, onderzoek naar brandstichting

In Haren heeft in de nacht van zaterdag op Pinksterzondag brand gewoed in twee minibiebs.…

31 minuten geleden

Handig in de Buurt ontvangt twee giften: “Lijkt me heel leuk om in De Geheime Tuin iets met muziek te doen”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte heeft afgelopen week twee bijzondere giften…

1 uur geleden

Schade bij brand in café winkelcentrum Lewenborg

In een café in winkelcentrum Lewenborg heeft zondag in het begin van de middag brand…

2 uur geleden

Twee zeearenden geboren in De Onlanden: “Dit is heel erg bijzonder”

In natuurgebied De Onlanden zijn de afgelopen dagen twee zeearenden geboren. Boswachter Bart Zwiers van…

6 uur geleden

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

6 uur geleden

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

7 uur geleden