Categories: Nieuws

Bevolking groeit harder dan verwacht; Groningen passeert grens van 250.000 inwoners in 2029

De Groninger bevolking blijft de komende twintig jaar aanzienlijk groeien. Volgens OIS Groningen groeit de stad de komende twintig jaar zelfs sneller dan verwacht. Met name in de komende tien jaar zal de bevolking van de gemeente elk jaar sneller stijgen.

Dat blijkt uit de bevolkings- en huishoudensprognose 2022-2042 voor de gemeente Groningen van OIS (Onderzoek, Informatie en Statistiek) Groningen. Volgens de nieuwe bevolkingsprognose blijft de Groninger bevolking de komende twintig jaar groeien tot ruim 271.700 inwoners in 2041. Dit verwachte aantal inwoners is met drieduizend toegenomen, ten opzichte van hetzelfde onderzoek van vorig jaar.

In 2029 kwart miljoen inwoners

Volgens de bevolkingsprognose tussen nu en 2042 wordt de grens van 250.000 inwoners in het jaar 2029 gepasseerd. De Groninger bevolking groeit hierna nog met 21.850 mensen tot ruim 273.000 mensen aan het begin van 2042. Met name de komende tien jaar (tot 2032) wordt er een sterke bevolkingsgroei verwacht, daarna zal de bevolkingsgroei verzwakken en lager uitvallen dan de bevolkingsgroei in de twee eerdere decennia.

Buitenlandse migranten en woningbouw zorgen voor aanwas

Volgens OIS speelt met name het buitenlandse migratiesaldi, net als de afgelopen jaren, een belangrijke rol bij de toekomstige bevolkingsgroei. OIS verwacht een blijvende stijging van de instroom buitenlandse studenten, die in Groningen bijdraagt aan jaarlijks duizend personen die in de stad blijven plakken. Maar ook binnenlandse migranten spelen een rol in de aanwas, hoewel dit sterk afhankelijk lijkt van de woningbouwplannen die er liggen voor de komende jaren. Met name studenten en starts zouden kunnen zorgen voor een positief binnenlands migratiesaldo.

Woningbouw is volgens OIS in algemene zin een sterk bepalende factor voor de bevolkingsprognose voor de komende tien jaar. “Voor de periode 2022 tot en met 2040 is de verwachting dat de woningvoorraad met ruim 24.600 zal toenemen”, stelt OIS. “De ontwikkeling van het aantal en type woningen oefent een sterke invloed uit op de (waarschijnlijke) toekomstige ontwikkeling van het inwonertal van de gemeente Groningen. In het prognosemodel nemen we dan ook aan dat hoe meer woningen gebouwd worden, des te meer ruimte er is voor bevolkingsgroei.”

 

Tom Veenstra

Recent Posts

Groningers Dijk en Beckerman genoemd als fractievoorzitter SP in Tweede Kamer

De opvolger van Lilian Marijnissen als fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer wordt…

8 uur ago

Groningen Airport Eelde laat Glimmen links liggen in plannen voor nachtvluchten en uitbreiding lesvluchten

Het Plaatselijk Belang Glimmen is boos op Groningen Airport Eelde. Ze voelen zich niet gehoord…

9 uur ago

Donar wint met ruim verschil van Den Helder Suns

De basketballers van Donar hebben zaterdagavond in eigen huis eenvoudig gewonnen van Den Helder Suns.…

10 uur ago

Lycurgus wint in Zevenhuizen in drie sets van ZVH

Nova Tech Lycurgus heeft zaterdagavond zonder veel moeite gewonnen van Scherp in Packaging ZVH. Het…

10 uur ago

Oranje Nassau als koploper winterstop in na winst op WVV

Oranje Nassau won zaterdagmiddag in eigen huis de topper in de eerste klasse J van…

12 uur ago

Amateurvoetbal: Winst Gorecht, pak slaag VVG, Groen Geel wint topper

Gorecht won zaterdagmiddag in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop in de tweede klasse J…

12 uur ago