Arriva-personeel in Leeuwarden legt donderdag opnieuw het werk neer; mogelijk opnieuw gevolgen voor Groningse dienstregeling

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Vakbondspersoneel van Arriva in Leeuwarden, Zwolle en Mariënberg legt komende donderdag het werk opnieuw neer. Dat betekent dat ook Groningen mogelijk weer problemen gaat krijgen op het spoor.

Vakbond VVMC bevestigt dat de staking van donderdag plaatsvindt op de standplaatsen van Arriva-personeel in Leeuwarden, Zwolle en Mariënberg. De staking bij Arriva heeft betrekking op het personeel wat werkt onder de cao voor het Multimodaal Vervoer. Dit is een andere cao dan die van het NS-personeel en het personeel wat werkt voor Qbuzz. De staking staat dus los van de staking bij het Qbuzz-personeel.

Het stakende Arriva-personeel, wat is aangesloten bij vakbonden FNV, CNV en VVMC, legt het werk neer voor een betere cao. De werknemers willen een cao waarin de inflatie wordt gecompenseerd, een eenmalige bonus van duizend euro, een hogere eindejaarsuitkering, een betere reiskostenregeling, uitbreiding van het geboorteverlof en een uitbreiding van de regeling om eerder te kunnen stoppen met werken.

Volgens VVMC-voorzitter Wim Eilert is er tussen december en dinsdag iets in de goede richting bewogen door de werkgevers, maar blijft het huidge aanbod onacceptabel voor de vakbonden.

Voor het aangesloten Arriva-personeel is het de derde keer in drie maanden tijd dat het werk wordt neergelegd. Half december deden de machinisten dat al twee keer. Tijdens de stakingsdagen op 15 en 16 december werd respectievelijk het werk neergelegd op de standplaatsen Leeuwarden en Groningen. Dat zorgde voor een dermate groot tekort aan personeel dat Arriva haar treinen algeheel stilhield in het noorden.

Eilert laat weten dat de drie plaatsen waar donderdag wordt gestaakt voorlopig de enige zijn, maar dat er in de week erna mogelijk opnieuw wordt gestaakt als de werkgevers niet op de eisen van de bonden ingaan. Dan zou ook Groningen één van de plekken kunnen zijn waar wordt gestaakt.