Weekendweer: Overdag temperaturen rond nul graden, in de nacht vorst

nieuws
Foto: Joris van Tweel. Winter

Dit weekend in de nacht en ochtenduren kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten en aanvriezende mist.

Door Johan Kamphuis

Zaterdag is het nevelig en is er veel bewolking. In de kustgebieden is kans op een winterse bui. In de middag kunnen er een paar gaten in de wolkendeken vallen. Het is waterkoud bij 0 of 1 graad boven het vriespunt en de wind uit het zuiden tot zuidwesten is zwak of matig, windkracht 2 of 3.  Komende nacht nevelig, kans op mist en minima rond 0/-2 graden.

Zondag is het rustig en overwegend grijs weer. Af en toe kan de zon even doorbreken. De temperatuur schommelt rond het vriespunt. In de nacht een paar opklaringen en minima tussen -1 en -4 graden.

Na het weekend wordt het kouder. Maandag schommelt het kwik rond het vriespunt en schijnt de zon af en toe. In de nacht vriest het licht tot matig, -4 tot -6 graden.

Dinsdag en woensdag liggen de temperaturen overdag rond en soms misschien zelfs wel een graad onder het vriespunt. In de nachten vriest het licht maar de kans op matige vorst neemt gestaag aan toe omdat opklaringen kansrijker worden.

Tegen het einde van de week lijkt zachtere lucht opdringerig te worden en ziet het er voorzichtig naar uit dat de vorst getemperd kan worden. Op ondergelopen weilanden en ondiepe ijsbanen zou er in de loop van volgende week geschaatst kunnen worden, al is een slag om de arm nog altijd noodzakelijk. Er is geen hogedrukgebied dat voor de aanvoer van droge vrieslucht zorgt, maar we zijn volledig afhankelijk van opklaringen. Het aantal en de duur zullen bepalend zijn voor de ijs aangroei. Een nacht met een minimatemperatuur van -8 graden stelt weinig voor, als dat niet ook gepaard gaat met een flink aantal uren (matige) vorst.

Deel dit artikel: