Categorieën: Nieuws

Unieke gecombineerde hart-levertransplantatie in UMCG

Een 35-jarige patiënte van het UMCG heeft als eerste patiënt in Nederland tegelijkertijd een nieuw hart én een nieuwe lever. De vrouw maakt het inmiddels goed en is begonnen met haar revalidatie.

Een groot team van 17 hartchirurgen, leverchirurgen en andere specialisten en dertig ondersteuners voerde de unieke transplantatie, die in totaal bijna 24 uur duurde, uit. De operatie was mogelijk door de jarenlange expertise op het gebied van aangeboren hartafwijkingen én alle expertise van het UMCG Transplantatiecentrum te combineren. Bij het UMCG staan meerdere patiënten op de wachtlijst voor deze transplantatie.

De eerste patiënte heeft een ernstige aangeboren hartafwijking: het rechterdeel van haar hart ontbreekt. Door deze aandoening wordt ook de lever overbelast. Dat leidt meestal tussen hun 30ste en 40ste jaar tot levercirrose. Daardoor hebben patiënten last van veel vochtophoping en kortademigheid waardoor ze regelmatig moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. Uiteindelijk houdt de lever op met functioneren, waarna de patiënt op korte termijn overlijdt. In Nederland zijn enkele honderden mensen met deze zeldzame hartaandoening.

“Ik ben mijn hele leven al een vaste ziekenhuisklant”, vertelt de patiënte. “Door mijn hartafwijking weet ik niet beter. Desondanks kon ik in mijn jeugd en tienerjaren een vrij normaal leven leiden. Ik kon uitgaan, ging studeren. Maar nu de laatste jaren ook mijn lever zoveel problemen gaf, was een normaal leven leiden steeds moeilijker geworden. Ik kon steeds minder. Met deze organen heb ik een tweede leven gekregen.”

Eerst werd het hart getransplanteerd en daarna de lever. Tijdens de harttransplantatie werd de lever aangesloten op een perfusiemachine, zodat de bewaartijd van de lever buiten het lichaam met bijna zeven uur veilig verlengd kon worden tot aan de levertransplantatie. Aan de gecombineerde transplantatie gingen jaren van voorbereidingen vooraf.

Gert van Akkeren

Recente berichten

Omzet en winst Gasunie dalen flink, voornamelijk door lagere transporttarieven

De Gasunie zag in de eerste helft van 2024 de nettowinst dalen met 171 miljoen…

19 minuten geleden

Stadjer (27) moet drie jaar brommen voor onder meer mensenhandel

Een 27-jarige man uit Groningen is donderdag veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor onder meer…

25 minuten geleden

Vliegveld Eelde vraagt nieuw luchthavenbesluit aan

Groningen Airport Eelde heeft donderdag haar aanvraag voor een nieuw luchthavenbesluit ingediend bij het ministerie…

38 minuten geleden

Luciano Valente tekent tot de zomer van 2028 bij FC Groningen

FC Groningen heeft het contract van Luciano Valente opengebroken en met twee jaar verlengd. (meer…)

1 uur geleden

‘Winnaars’ en ‘verliezers’ na advies over nieuwe subsidies culturele instellingen

De Kunstraad heeft haar advies uitgebracht over welke culturele instellingen in de provincie en de…

1 uur geleden

Motorrijder vliegt uit de bocht op Hoendiep bij Suikerunie

Op het Hoendiep ter hoogte van de Suikerunie is donderdagavond een motorrijder uit de bocht…

2 uur geleden