Rijk geeft vier miljoen euro voor aanpak jeugdcriminaliteit

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

De gemeente Groningen en de organisaties die zich bezighouden met zorg en justitie krijgen de komende jaren viermaal één miljoen euro om jongeren in de noordelijke wijken een betere toekomst te bieden.

Het geld komt van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. “Met het geld willen we voorkomen dat jongeren verstrikt raken in het criminele circuit,” zegt burgemeester Koen Schuiling. “Onderzoek toont aan dat met name in de noordelijke stadswijken veel jongeren een groter risico lopen om hier in verzeild te raken.”

Met het geld kunnen de betrokken organisaties jongeren weerbaar maken tegen criminaliteit. Het gaat onder meer om preventie en vroeg-signalering op de basisscholen, een stevige aanpak van de harde kern, spreekuren door bureau Halt op de basisscholen en trainingen cybertoezicht. Jongerencoaches, jeugdboa’s en jongerenwerkers spelen hierin een belangrijke rol.

“De subsidie maakt het mogelijk om jongeren langdurig in hun directe leefomgeving te begeleiden,’” zegt wethouder Marouska Molema. “Ze worden daardoor beter weerbaar en krijgen mogelijkheden op gebied van bijvoorbeeld scholing en werk. Wijkagenten, leerkrachten en de reclassering spelen hierbij een cruciale rol.”