Categorieën: Nieuws

Huurders ‘schimmelwoningen’ Palembangstraat bereiden nieuwe acties voor: ‘Wie niet horen wil, moet maar voelen’

Na een ‘slap briefje’ van woningcorporatie Lefier aan bewoners van de Palembangstraat in de Indische Buurt is de woede onder huurders van woningen die kampen met schimmel, tocht en kou alleen maar groter geworden. De bewonersgroep bereidt daarom nieuwe acties voor en stelt dit keer aan de ‘broodwinning’ van haar woningcorporatie te willen zitten.

Nadat de bewoners twee weken geleden hun beklag deden bij Lefier, stelde de corporatie al dat een grootschalige renovatie er niet inzat. De corporatie beloofde binnen twee weken met een plan te komen om de schimmelproblemen in de huizen op te lossen. Dat plan ploefte dinsdagochtend op de deurmat bij de bewoners. En die waren op z’n zachts gezegd ‘niet blij’.

Lefier gaat volgende week langs bij de woningen voor een inspectie. Daarbij gaat de corporatie een aantal kleinere  isolerende maatregelen nemen, waaronder het plaatsen van tochtstrips. Grotere maatregelen kosten volgens de corporatie meer tijd en voorbereiding. Daarnaast adviseert de woningcorporatie de bewoners om, vanwege de energiekosten, de roosters open te houden tijdens het douchen en koken en wat vaker de verwarming aan te zetten.

“Wij als bewoners van de Palembangstraat zijn erg teleurgesteld in deze reactie van Lefier en wij nemen hier dan ook geen genoegen mee”, vertelt Casper Hoiting namens de bewoners. “We worden aan het lijntje gehouden door Lefier. Met een paar tochtstripjes gaan we het niet redden. Ze hebben twee weken de tijd gehad om met een reactie te komen, met een goed plan van aanpak. Als dit de reactie is van Lefier, dan vinden wij dit van weinig respect getuigen. Lefier ziet, ondanks meerdere belletjes, mailtjes en bezoekjes, de ernst van de situatie nog steeds niet in.”

De bewoners stellen dan ook dat ‘hardere’ acties in de maak zijn, die Lefier moeten bewegen om de woningen versneld te renoveren of de schimmel grondig aan te pakken. Hoiting: “Wat we precies gaan doen, is nog niet helemaal zeker. Maar dat we dit keer voor een hardere aanpak wille gaan, dat staat vast. We hopen alle bewoners mee te krijgen bij acties, die Lefier in hun ‘broodwinning’ gaan raken. Als er ineens niet meer zoveel binnenkomt dan gepland, dan wil ook een woningcorporatie wel luisteren. Wie niet horen wil, moet maar voelen.”

Komende vrijdag gaan de bewoners opnieuw in gesprek met de gemeentelijke afdeling van de SP, die de bewoners twee weken geleden ook bijstond tijdens hun eerdere protestactie. Afhankelijk van wat daaruit komt, stellen de bewoners een plan op.

Tom Veenstra

Recente berichten

Eerste verlichtingsmast Grote Markt verwijderd, nieuwe verlichting geïnstalleerd (foto’s)

De straatverlichting op de Grote Markt wordt aangepast. Dinsdag werd de eerste oude lichtmast met…

1 uur geleden

“Woensdag opklaringen maar ook buien, ook komende dagen niet droog”

Ook de komende dagen blijft het niet droog. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis krijgen we vanaf…

8 uur geleden

Paradijsvogeltuin houdt zaterdag zaaifeest: “Een dag vol gezelligheid”

In de Paradijsvogeltuin vindt op zaterdag het zaaifeest plaats. Volgens Amarins Elzinga belooft het een…

8 uur geleden

Noorderlicht laat zich opnieuw aan noordelijke horizon zien: “Op hoeveel seconden moet ik de sluiterijd zetten?”

In delen van Noord-Nederland was dinsdagavond het noorderlicht te zien. Dat leverde opnieuw mooie foto's…

9 uur geleden

Gasveld Groningen gaat definitief dicht, Eerste Kamer stemt met ruime meerderheid in met sluiting

De Groningse gaskraan gaat definitief dicht. De Eerste Kamer stemde dinsdagavond in ruime meerderheid in…

9 uur geleden

Weken vertraging voor onderzoeksgroepen Feringa Building omdat nieuwe labs nog niet gebruikt kunnen worden

Het gebouw is inmiddels twee maanden in gebruik, maar de laboratoria in de Feringa Building…

11 uur geleden