Categorieën: Nieuws

Gedicht van dertienjarige Anna-Britt staat metersgroot op Groninger Museum

Met een druk op de knop verrichtte de dertienjarige Anna-Britt Krol maandagavond de opening van de derde ‘energiezuinige’ editie van het lichtkunst-evenement Poetry by Night. Tot en met 31 december zijn door de hele gemeente projecties, verlichte banieren en lichtzuilen te zien met poëzie.

Samen met burgemeester Schuiling, loco-kinderburgemeester Finn en stadsdichter Myron Hamming zette Anna-Britt Krol haar gedicht levensgroot op het Groninger Museum. Het gedicht van Anna Britt werd door een jury uitgekozen als het gedicht voor de openingshandeling.

Verlichtte gedichten door de hele gemeente

De gedichten zijn vanaf maandagavond te zien op het Groninger Museum. Vanaf 27 december worden de gedichten ook op het Stadhuis geprojecteerd, in de aanloop naar de jaarwisseling. Daarnaast hangen langs het Jaagpad, de Helperzoom en het Hoornsemeer gedichten aan banieren aan de lantaarnpalen. Daarnaast staan er lichtzuilen met gedichten in het Noorderplantsoen, het Stadspark en bij het winkelcentrum in Meerstad. Verder worden er ‘mobiele etalages’ ingericht, waarin de geschreven gedichten worden verbeeld. De gedichten zullen ook te zien zijn op de lichtkrant in het Groninger Forum.

‘Energiezuinige editie’

Dit jaar wordt een energiezuinige editie van Poetry by Night. De banieren langs de fietspaden maken gebruik van ledverlichting en de stroom van de lantaarnpalen. De lichtzuilen gaan ’s avonds eerder uit. Ook is periode van Poetry by Night korter dan de voorgaande jaren.

‘Ontlezing tegengaan en taal stimuleren’

De gedichten die vanaf maandag door de gemeente te zien zullen zijn in de donkere uren, zijn gemaakt door Groningse kinderen en jongeren. Het thema van de gedichten was dit jaar ‘gezien worden’. Dichters Renée Luth, Kasper Peters en Tjitse Hofman gaven daarvoor workshops op het Leon van Gelder, het Stadslyceum, het Montessori Lyceum Groningen en bij Elker. Een jury zocht de mooiste gedichten uit voor publicatie en projectie.

Met het project willen het Poëziepaleis, Marketing Groningen en de gemeente ontlezing tegengaan en jongeren stimuleren om met tekst en taal bezig te zijn.

Tom Veenstra

Recente berichten

Tot 2,5 jaar cel geëist voor woningoverval aan Helper Oostsingel

Tegen een 24-jarige man Stadjer is donderdag voor de rechtbank in Groningen 2,5 jaar cel…

8 uur geleden

Goede Vrijdag begint regenachtig, later opklaringen

Het ziet ernaar uit dat de bloemetjesmarkt op Goede Vrijdag niet alleen gevuld gaat zijn…

10 uur geleden

File door kop-staartbotsing op A7 nabij Westpoort

Donderdagmiddag zijn twee auto's op elkaar gebotst op de A7 in de buurt van Westpoort.…

13 uur geleden

Lekkage gevaarlijke stof Martini Ziekenhuis

De brandweer moest donderdagmiddag uitrukken voor een lek van een gevaarlijke stof in het Martini…

14 uur geleden

Teleurstelling over laten staan van geheugenpaviljoen

Een groep bewoners uit de Oosterpoortwijk is teleurgesteld dat de gemeente het zogeheten geheugenpaviljoen toch…

15 uur geleden

FC Groningen fris laatste wedstrijden in: “Ze stonden maandag alweer te springen”

Een feestje bij FC Groningen, dat is waar de club en supporters op hopen aan…

16 uur geleden