Categories: Nieuws

Fries treinpersoneel Arriva staakt donderdag; vervoerder maant ook Groningse reiziger richting alternatief vervoer

Treinpersoneel van Arriva in Friesland legt donderdag het werk neer. Dat betekent dat ook Groningse reizigers rekening moeten houden met vertraging en uitval van ritten, omdat de machinisten en stewards ook in onze provincie actief zijn. Vrijdag is het de beurt aan Gronings Arriva-personeel om het werk neer te leggen.

Alternatief vervoer

Welke treinen wel of niet rijden, is afhankelijk van de standplaats van het personeel. Ook is onbekend of personeel wat geen lid is van een vakbond meedoet met de staking. Op de donderdag wordt er alleen gestaakt door het Arriva-personeel uit Friesland, maar deze werknemers zijn ook in Groningen actief.

Volgens Arriva wordt pas op het laatste moment duidelijk of een trein wel of niet rijdt. Daarom adviseert de vervoerder aan reizigers om reisplanners- en apps in de gaten te houden: “De reisplanners worden continu bijgewerkt op de dagen zelf, dus plan je reis kort van te voren nogmaals. Maar we adviseren en verzoeken reizigers om alternatief vervoer te kiezen.”

Machinisten en stewards staken voor betere cao

Arriva-personeel wat is aangesloten bij vakbonden FNV, CNV en VVMC doet in ieder geval mee aan de actie. Hun werkgevers gingen vorige week niet in op een ultimatum wat de bonden stelden aan de vervoerders in het zogenaamde ‘multimodaal vervoer’. De werknemers willen een cao waarin de inflatie wordt gecompenseerd, een eenmalige bonus van duizend euro, een hogere eindejaarsuitkering, een betere reiskostenregeling, uitbreiding van het geboorteverlof en een uitbreiding van de regeling om eerder te kunnen stoppen met werken.

Donderdag mogelijk ook problemen bij Qbuzz

Niet alleen treinreizigers kunnen donderdag last hebben van uitval en vertraging. Ook gebruikers van lijnbussen van Qbuzz moeten rekening houden met uitval van ritten. De vervoerder ondervindt gevolgen van een andere staking in het vervoer, want FNV-chauffeurs in het zorg- en leerlingenvervoer leggen het werk neer. Deze chauffeurs voeren ook ritten uit voor Qbuzz.

Gronings personeel staakt vrijdag

De vertraging en uitval op het Groningse spoor zijn na donderdag nog niet voorbij. Vrijdag krijgt Groningen waarschijnlijk zelfs te maken met meer uitval van treinen. Dan leggen de Groningse werknemers op de Arriva-treinen het werk neer. Volgens Arriva geldt dan hetzelfde scenario: houd rekening met uitval en check kort voor vertrek je reis. Alternatief vervoer is vrijdag opnieuw de beste optie, aldus Arriva.

De busritten die Arriva uitvoert vanuit Groningen (Qliners 315 en 324) rijden vooralsnog wel gewoon volgens de dienstregeling. Ook de snelbus naar Leer zal als gewoon rijden.

Tom Veenstra

Recent Posts

Amateurvoetbal: Velocitas verslaat WKE, nederlagen Stadspark en Helpman

Promovendus Velocitas 1897 boekte in de eerste klasse J een zege. In 2I pakte Forward…

28 minuten ago

Lijnbus en personenauto betrokken bij aanrijding bij Hoofdstation

De bestuurders van een lijnbus en een personenauto zijn zondagmiddag met elkaar in botsing gekomen…

39 minuten ago

“Van begin tot eind was het kippenvel, de ziel van Donar liet zich zien”

De basketballers van Donar wonnen zaterdagavond verrassend, na een erg roerige zomer, hun eerste competitiewedstrijd.…

2 uur ago

Harens voetbalveldje gaat geëgaliseerd worden: “Kunstgras komt er niet”

Het grasveld aan de Multatulilaan in Haren, waar kinderen met veel plezier voetballen, gaat geëgaliseerd…

4 uur ago

Gemeente gaat de boer op om met inwoners te praten over beheer parken en speelplekken

Medewerkers van de gemeente Groningen gaan de komende tijd in gesprek met inwoners, organisaties en…

5 uur ago

Fietser gewond bij verkeersongeluk Rozemarijnstraat

Bij een verkeersongeluk in de Rozemarijnstraat in de wijk Ulgersmaborg is zondagochtend een fietser gewond…

5 uur ago