Categorieën: Nieuws

“Donderdag waterkoude dag, volgende week licht oplopende temperaturen maar daarna?”

Het is spannend op de weerkaarten. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis is het duidelijk dat komend weekend licht winters gaat verlopen. Volgende week zijn er licht oplopende temperaturen, maar wat er daarna gaat gebeuren is nog erg onduidelijk.

“Donderdag is het overwegend bewolkt en waterkoud weer bij 5 of 6 graden”, vertelt Kamphuis. “Het blijft droog bij een zwakke of matige noordoostenwind, windkracht 2 of 3. In de nacht van donderdag op vrijdag daalt de temperatuur naar 1 of 2 graden en blijft het bewolkt. Vrijdag is het wederom bewolkt en steekt er een koude wind op uit het oosten tot noordoosten, windkracht 3 tot 4. Het blijft droog en het wordt slechts 2 graden. Door de stevige wind zal het aanvoelen als licht vriezend weer. In de nacht naar zaterdag minimumtemperaturen rond, of een graad onder het vriespunt.”

“Stevige wind maakt het in het weekend kouder”
“Zaterdag neemt de kans op een opklaring wat toe. Met wat zon kan het dan 2 of 3 graden worden. In de nacht naar zondag veel bewolking en minima rond de 0 of -1 graad. Zondag is het grijs weer bij 1 graad boven nul. Op beide dagen voelt het kouder aan dan het werkelijk is, wat veroorzaakt wordt door een stevige wind uit het oosten tot noordoosten, windkracht 3 tot 4. Maandag tot en met woensdag gaat de temperatuur wat omhoog richting de 5 graden. Daarbij is het grijs en neemt de kans op wat regen geleidelijk toe.”

“Europese model opteert voor winter”
“De temperatuurstijging zou wel eens erg tijdelijk van aard kunnen zijn. Later in de week zien we een imposant hogedrukgebied boven Groenland tot ontwikkeling komen en daalt de luchtdruk boven Centraal-Scandinavië en Finland. Mocht zo’n constellatie inderdaad tot stand komen, dan komt vrieskou rechtstreeks vanuit het noorden van Europa onze kant op. Het ECMWF-model zinspeelt met deze route richting winter, maar ook de Amerikanen zien een kouder weertype later volgende week wel zitten. Wordt vervolgd.”

Meer informatie over het weer vind je op deze pagina.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Vrijdag en zaterdag wisselvallig, zondag vriendelijker

Vrijdagochtend zijn er wegtrekkende buien naar het zuiden, gevolgd door enkele opklaringen. In de loop…

6 uur geleden

Nieuwe sessies Open Gym van start in Selwerd, Vinkhuizen en Ten Boer

Gratis sportlessen in de buitenlucht voor iedereen, oftewel Open Gym. Aankomende maandag 22 april starten…

6 uur geleden

Groningse aardappelboeren hebben hoge concentraties landbouwgif in lichaam, Statenfractie Partij voor de Dieren maakt zich zorgen

Uit een eerder onderzoek van de Universiteit van Wageningen uit 2023 blijkt dat in de…

7 uur geleden

Twee slechtvalkjes op het Gasuniegebouw uit het ei gekropen

Twee van de vijf eieren zijn vandaag uitgekomen in het nest op het Gasuniegebouw. (meer…)

8 uur geleden

Ongeval Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat tussen scooterrijder en auto

In de Nieuwe kijk in `t Jatstraat vond donderdagmiddag een ongeval plaats tussen een scooterrijder…

9 uur geleden

Geluidshinder komend weekend bij werkzaamheden Vrijheidsplein

Er vinden komend weekend werkzaamheden plaats ter hoogte van het Vrijheidsplein en de dubbele rotonde…

9 uur geleden