Arriva wil treinen laten rijden tussen Groningen en Zwolle

nieuws
Foto: Bart Mestrom

Vervoersbedrijf Arriva wil vanaf 2025 treinen laten rijden tussen Groningen en Zwolle, en ook tussen Leeuwarden en Zwolle. Arriva heeft daartoe een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt.

Met extra sneltreinen tussen Groningen en Zwolle en extra spitstreinen tussen Leeuwarden en Heerenveen krijgt het openbaar vervoer in het noorden een impuls en wordt reizigersgroei verwacht, aldus Arriva. Deze treinverbindingen zijn een aanvulling op intercitylijnen die het noorden verbinden met de rest van het land. Bovendien betekent het tijdswinst voor de reiziger.

Anne Hettinga van Arriva Nederland: ‘Wij zien kansen voor de reiziger daar waar mogelijkheden nu onbenut blijven. Op de Noordelijke Lijnen waar wij nu al ruim 20 jaar rijden, reizen jaarlijks miljoenen mensen naar tevredenheid. Deze succesformule breiden we graag uit naar de rest van het noorden, met de aanvragen die we nu hebben gedaan volgens het Europese principe van open toegang op het spoor.’

Arriva wil, naast twee stoptreinen per uur, in de spits twee extra sneltreinen per uur laten rijden tussen Groningen en Zwolle, bovenop de intercity’s richting de Randstad. De Arriva sneltreinen stoppen dan ook in Assen, maar ook in Hoogeveen en Meppel. Door snellere treinen in te zetten, komt de reiziger vier minuten sneller aan in Groningen of Zwolle ondanks de extra stops.