Categorieën: Nieuws

Vrijwilligers helpen buurtgenoten Oosterpoortwijk bij installeren energiebesparende maatregelen

Inwoners van de Oosterpoortwijk, die twee linker handen hebben, kunnen sinds deze week een beroep doen op een groep vrijwilligers die energiebesparende maatregelen komen installeren. Volgens Gerard Veth zijn de eerste aanvragen inmiddels binnen.

Hoi Gerard! Hoe is dit idee ontstaan?
“We zijn in de wijk al een hele tijd bezig met duurzaamheid, bijvoorbeeld in de vorm van een groenteam en een energieteam. De ontwikkelingen op energiegebied in de afgelopen twaalf maanden hebben ons echter nogal ingehaald. Heel veel mensen in de wijk hebben last van de hoge energieprijzen, en dat leidt tot problemen. Voor al deze mensen willen we iets doen.”

Welke verhalen hoor je zoal in de wijk?
“Dat mensen geconfronteerd worden met hele hoge rekeningen. Dat is natuurlijk een algemeen probleem, en dat wordt hier ook duidelijk in de wijk gezien. We hadden iemand op het spreekuur wiens energiebedrag verhoogd is van 200 naar 800 euro. De verwachting is dat deze persoon het wel gaat redden, maar we hebben in de wijk ook mensen die rond moeten komen van een aow’tje en een klein pensioentje. Maar we zien ook mensen met kleinere inkomens in de problemen komen.”

Nu is de Oosterpoortbuurt niet de oudste wijk die we hebben in onze stad. Hoe staan de woningen er voor?
“Je hebt gelijk dat het niet de oudste wijk is. Maar vergis je niet, heel veel huizen zijn tussen 1860 en 1900 gebouwd. Zelf woon ik in een woning die 120 jaar oud is. In de wijk staan ook een flink aantal schipperswoningen en woningen zonder spouwmuur. Zulk soort panden zijn niet gemakkelijk te isoleren. Dus er is nogal wat werk aan de winkel.”

En daarbij richten jullie je op mensen die niet zo handig zijn …
“We hebben gezegd, wat kunnen we doen? En daar is het idee van een klusteam uit ontstaan. We hebben zes mensen verzameld die handig zijn, en die energiebesparende maatregelen aan kunnen brengen. We hebben contact gezocht met de gemeente Groningen. De gemeente stelt de materialen beschikbaar, en wij komen dit dan installeren. Het zal niet alle problemen oplossen, maar we werken met de gedachte dat alle kleine beetjes helpen.”

Stel dat ik in de wijk woon, en ik ben niet zo handig. Hoe kom ik in contact met jullie?
“We hebben een website waar een aanvraagformulier ingediend kan worden. Ook kun je ons mailen op dit adres, en je kunt ons bellen op telefoonnummer 06 45 50 17 40. Na de aanvraag komt iemand iemand van het cluster bij je thuis om te kijken hoe de vlag er bij hangt. Welke energiebesparende maatregelen kunnen we installeren? Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt om dit te regelen.”

Je hebt het over ‘alle kleine beetjes helpen’. Aan welke maatregelen moet ik dan denken?
“Je kunt denken aan folie die we achter de radiatoren plaatsen, het installeren van tochtstrips, het vervangen van lampen of het dichtkitten van kieren. Aan zulke werkzaamheden moet je denken. Sinds een aantal dagen is de actie actief, en inmiddels hebben de eerste mensen zich aangemeld. Het loopt nog niet storm, en daarom roepen we alle mensen in de wijk op, die hulp kunnen gebruiken, om zich te melden. Zodat we de boer op kunnen, en zoveel mogelijk mensen kunnen helpen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Ongeval tussen automobilist en motorrijder op kruising Stettinweg en Wismarweg

Op de kruising Stettinweg/Wismarweg was donderdagmiddag een ongeval tussen een auto en een motorrijder. Dat…

20 minuten geleden

Waterpompen tussen Damsterdiep en Eemskanaal voorlopig uit

Waterschap Noorderzijlvest heeft de noodpompen van het Damsterdiep naar het Eemskanaal uitgezet. De pompen werden…

1 uur geleden

Amkemaheerd krijgt deels nieuw asfalt op zaterdag 22 juni

Een gedeelte van de Amkemaheerd is op zaterdag 22 juni tijdelijk afgesloten voor verkeer wegens…

2 uur geleden

Brand in leegstaand pand aan Friesestraatweg

De brandweer rukte donderdagmiddag uit voor een brand in een leegstaand pand aan de Friesestraatweg.…

2 uur geleden

Doelman Dirk Jan Baron jaar langer bij FC Groningen

Doelman Dirk Jan Baron heeft zijn contract bij FC Groningen met een jaar verlengd. (meer…)

2 uur geleden

Prentenboeken voor kinderen met taalachterstand

Een groot deel van de kinderen die opgroeien in kwetsbare Groningse wijken heeft een taalachterstand,…

4 uur geleden