Categorieën: Nieuws

Verbazing bij PVV over vragen egels: “Natuur krijgt de ruimte, dan gebeuren zulke dingen”

De fractie van de PVV is verbaasd over vragen van de Partij voor de Dieren naar aanleiding van een maaiongeluk in Beijum waar drie egels bij om het leven kwamen. Volgens fractievoorzitter Dennis Ram kun je zulke situaties verwachten.

“Ik ben heel erg verbaasd”, vertelt Ram. “De natuur heeft de afgelopen jaren de ruimte gekregen. Er is een ecologisch maaibeleid, er zijn corridors waardoor egels makkelijk de stad in kunnen. Eigenlijk kun je zeggen dat we de natuur naar de stad hebben gebracht. Zo’n besluit heeft een gevolg. Want door het ecologisch maaibeleid is het gras hoger waardoor het een prima verstopplek voor egels is. Maar als je de maaimachines en de opleidingen van de dienst Stadsbeheer daar niet op afstemt, dan zijn zulke ongelukken wel een gevolg van het beleid dat je voert. Dit dierenleed wordt eigenlijk veroorzaakt door de linkse partijen zelf.”

“Je kunt van tevoren niet uitzoeken of er ergens egels zitten”
Volgens Ram worden er ook snel verkeerde conclusies getrokken: “Er wordt nu heel snel gewezen naar de mensen die de gemeentelijke grasmaaiers besturen. Maar zij doen alleen maar wat hen opgedragen wordt. Ze maaien veel minder vaak om het gras, bloemen en planten maar de ruimte te geven. Als ze dan gaan maaien dan is het onmogelijk om van tevoren uit te gaan zoeken of er ergens op een veld ook egels zitten. Dat is geen doen.”

“Stad moet er netjes en representatief uit zien”
De fractievoorzitter wil dan ook pleiten om het op een andere manier aan te gaan pakken: “Onze visie is dat Groningen een goed verzorgde stad moet zijn. Geen onkruid en waarbij de velden en de perkjes op waardering kunnen rekenen van de inwoners. Zo’n ecologisch maaibeleid geeft een verloederd beeld. Het ziet er rommelig uit. Op veel plekken hangt het gras ook over de paden, wat bij regen ook nog eens voor gladheid zorgt. Het is geen representatief beeld. En wij zijn echt niet tegen een ecologisch maaibeleid. Het kan prima langs snel- en provinciale wegen ter compensatie van het verkeer dat er langs rijdt. Ook in de buitengebieden is dit een prima aanpak. Maar in de stad moet het er gewoon netjes uit zien.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Symbolische handtekening maakt na 65 jaar een einde aan gaswinning in Groningen

Samen met Groningse bestuurders, organisaties en bewoners tekende demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief symbolisch de wet,…

43 minuten geleden

Man (18) die vrouw filmde op toilet van Hornbach krijgt voorwaardelijke werkstraf en verplichte behandeling

Een 18-jarige jongeman uit Stadskanaal is vrijdag veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 60 uur,…

2 uur geleden

Spellen onder constructie en jij kan ze testen

Cornelius’ Stairs, Gladiator school en Foto Fiasco. Dit zijn misschien wel de nieuwste spellen die je…

2 uur geleden

Ook Groningen krijgt ‘proefperiode’ voor samenwonende bijstandsgerechtigden

De gemeente Groningen komt, nog voor de zomer, met officieel beleid voor een ‘proefperiode’ voor…

2 uur geleden

Opbouw expositie Kartonfabriek De Halm in Hoogkerk is in volle gang

De voormalige strokartonfabriek De Halm kreeg vorig jaar geen sloopvergunning van de gemeente. Straks is…

2 uur geleden

Versterking seniorencomplexen Wilgen- en Berkenhof in Ten Boer is klaar, feestje voor bewoners

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) organiseerde donderdag een feestje voor de bewoners van de Wilgen-…

4 uur geleden