Categorieën: Nieuws

Hoopvol eerste onderzoek naar paddo’s tegen depressie in UMCG

Onderzoekers van het Universitair Centrum voor Psychiatrie van het UMCG zijn vooralsnog positief over de resultaten van het onderzoek naar de inzet van psilocybine, de werkzame stof in ‘paddo’s’, bij de behandeling van patiënten met een hardnekkige depressie. Het UMCG gaat de behandeling daarom vanaf volgend jaar uitproberen op een grotere groep patiënten.

Vijf witte tabletjes

Voor deelname moesten de patiënten zeker twee antidepressiva geprobeerd hebben, zonder voldoende effect op de depressieve klachten. In de weken voorafgaand aan de psilocybine-inname werd hun medicatie volledig afgebouwd en werden de deelnemers voorbereid op de behandeling. Vervolgens kregen de 24 patiënten hun behandeling: vijf witte tabletjes, met daarin één van de drie onderzochte doseringen. De laagste dosering (1 mg) vormde de controle of placebo-groep. De deelnemers brachten de rest van de dag door in een huiselijk ingerichte kamer in het ziekenhuis, bijgestaan door twee getrainde therapeuten. Het grootste gedeelte van de tijd lagen de patiënten op een bed, luisterend naar muziek.

Naast de 24 patiënten in het UMCG deden nog eens 209 patiënten mee aan het onderzoek bij andere ziekenhuizen. Volgens de onderzoekers had 25 mg psilocybine een groter positief effect op de depressie van de patiënten dan deelnemers in de 10 mg- en 1 mg-groep. Drie weken na de behandeling was bijna 30 procent van de deelnemers met de hoogste dosering in remissie, oftewel zo goed als volledig verlost is van de symptomen.

Maar dat hield niet bij iedereen aan. De behandeling zorgde daarnaast voor bijwerkingen als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Ook kreeg tussen de 7 en 9 procent van de deelnemers (buiten de placebo-groep) in de eerste drie weken na de behandeling juist meer last van klachten, waaronder zelfmoordgedachten of zelfbeschadiging gedrag.

Onderzoek gaat volgend jaar juni verder

Ondanks de bijwerkingen en een aantal negatieve uitkomsten, zijn de UMCG-onderzoekers positief over de uitkomsten in het algemeen. Het UCP gaat daarom meedoen aan een uitgebreidere studie, waarbij meer mensen worden behandeld. Dit onderzoek richt zich minder op de juiste dosering en meer op het effect van de behandeling met de ‘paddo’s’. Ook willen de onderzoekers duidelijkheid over het beloop van de behandeling over langere tijd.

Het UMCG verwacht dat het nieuwe onderzoek in juni volgend jaar gaat beginnen.

Tom Veenstra

Recente berichten

UMCG zet schoonmakers in het zonnetje: “Ruim 1.600 toiletten worden dagelijks gepoetst”

De Dag van de Schoonmaker is voor de vijfhonderd schoonmakers in het UMCG niet onopgemerkt…

10 minuten geleden

PVV blij met antwoord gemeente om met maximale inzet toekomstige kermissen veilig te houden

De fractie van de PVV is blij met het antwoord van de gemeente om met…

43 minuten geleden

‘Zondag bewolkt en buien, komende dagen wat vaker de zon maar ook regen’

Zonovergoten zomerweer zit voorlopig niet in de weerkaarten. De komende dagen valt er geregeld een…

9 uur geleden

Op de valreep nog aanvallende versterking voor Oranje Nassau

Eersteklasser Oranje Nassau heeft zich op de valreep versterkt met aanvaller Jonathan van Dorssen van…

11 uur geleden

Midzomer Rondje Paterswoldsemeer zamelt geld in voor stichting Leergeld

Zo'n tweeduizend mensen hebben zaterdagavond deelgenomen aan Midzomer Rondje Paterswoldsemeer. Het gaat om een initiatief…

11 uur geleden

Brand in gebouw blijkt om feestje met vuur te gaan

De Groninger brandweer moest zaterdagavond in actie komen aan de Duinkerkenstraat vanwege een vermeende brand…

12 uur geleden