Categorieën: Nieuws

Pieten in Ten Boer hebben last van vervelende hikziekte

Het was de afgelopen week het gesprek van de dag in Ten Boer: de Pieten die kampten met een vervelende hikziekte. Desondanks ging de intocht gewoon door. Een gesprek met Freek van der Ploeg van Dorpsbelangen Ten Boer.

Hoi Freek! Jullie hebben in Ten Boer jullie eigen Sinterklaasjournaal …
“Dat klopt. Iemand uit het dorp doet dat al heel wat jaren op zijn eigen bevlogen manier. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van een zelf ontwikkelde verhaallijn. De filmpjes worden vertoond in de klassen op de verschillende scholen in Ten Boer en omgeving. En daar zijn we best wel heel trots op. Ik bedoel, natuurlijk heb je het landelijke Sinterklaasjournaal en de landelijke intocht. Maar wij hebben ook onze eigen intocht, en het is heel leuk om daar een eigen Sinterklaasjournaal bij te hebben.”

Daarin zagen we dat er nogal sprake was van een probleem hè?
“Op één of andere mysterieuze manier hadden de Pieten last van een vervelende hikziekte. Wat ze ook deden, ze raakten het niet kwijt. De adem langere tijd inhouden, op de kop staan, wat water drinken. Het ging maar niet weg. Super vervelend, zeker als je bijvoorbeeld Sinterklaasliedjes wilt zingen, of als Piet aan het werk moet.”

Dan ga je al snel denken, de intocht komt in gevaar …
“Ja. Maar nu zijn we in Ten Boer niet voor één gat te vangen. Want het was niet het enige probleem waar we mee te maken hadden. De dorpsintocht zou plaats vinden op het Koopmansplein. Nu weet je vast wel een beetje hoe de waterwegen in en rond Ten Boer lopen, maar het Koopmansplein ligt niet aan het water. Dus daar moest ook in allerijl nog een oplossing voor bedacht worden.”

Hoe hebben jullie dat opgelost?
“Sinterklaas kwam met de boot naar Ten Boer. Het ging dus echt om de laatste etappe. En eigenlijk bleek de oplossing simpel: we hebben de boot op een aanhangwagen gezet, en op die manier zijn de Goedheiligman en de Pieten naar het Koopmansplein gebracht. Daar stond een podium waar toespraken plaatsvonden en waar er veel gezongen werd.”

En het probleem met de hik?
“Tijdens de intocht kwam er een professor langs die een toverdrankje had gemaakt. Daarmee verdween de hik als sneeuw voor de zon. Dus uiteindelijk werd het een erg leuke intocht. Veel kinderen en hun ouderen waren er op afgekomen. Na het onderdeel op het Koopmansplein vertrok iedereen naar de sporthal in het dorp waar het nog tot laat onrustig zou blijven en er flink met snoepgoed is gestrooid.”

Eind goed al goed dus?
“Nou. Ik bedacht me zojuist dat we nog wel een probleem hebben. Ik zei eerder op de dag tegen mijn vrouw, we zetten de open haard aan. Omdat het buiten best wel koud is. Maar de Pieten kunnen natuurlijk niet door een warme schoorsteen klimmen. Dus ik vrees dat wij in ieder geval vanavond nog even over moeten slaan met het opzetten van onze schoen.”

Bekijk hier de vierde aflevering van het Sinterklaasjournaal Ten Boer:

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Wat vindt Groningen van het Geheugenpaviljoen? Vul onze enquête in!

Het Geheugenpaviljoen is een stuk van de oude zuidelijke ringweg dat een kunstwerk en een…

1 uur geleden

OM wil Stadjer (30) zeker twee jaar in het cachot voor drugshandel

Twee jaar cel en nog ééns een jaar voorwaardelijk. Als het aan het OM ligt,…

1 uur geleden

Plaatsing stolpersteine in Folkingestraat: ”De familie Bollegraaf is weer terug”

Donderdagmiddag zijn er dertien nieuwe Stolpersteine geplaatst in de Folkingestraat. Vier stenen liggen voor nummer…

1 uur geleden

Roze Zaterdag vreest ton tekort op begroting, gemeente wil garant staan

Stijgende kosten voor techniek, veiligheid, podia en artiesten en tegenvallende inkomsten uit sponsoring en fondsen.…

2 uur geleden

Cambuur Leeuwarden volgende horde voor FC Groningen in jacht op promotie

Cambuur Leeuwarden is zaterdagavond in de Euroborg de volgende horde voor FC Groningen op weg…

2 uur geleden

Inschrijving Groninger Ondernemersprijs geopend

De inschrijving voor de 26e editie van de Groninger Ondernemingsprijs is geopend. Ondernemingen uit Stad…

3 uur geleden