Categorieën: Nieuws

Friese vlag halfstok gehangen bij RUG, universiteit haalt kapotte vlag weg

In de nacht van zondag op maandag is de Friese vlag voor het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen halfstok gehangen. Later op de maandagochtend haalde de RUG de vlag helemaal weg, omdat deze beschadigd raakte door de actie van de nachtelijke vandalen.

De vlag is later op de ochtend helemaal van de vlaggenstok gehaald door medewerkers van de RUG, omdat de vlag is stukgemaakt door de nachtelijke vandalen.

De universiteit heeft geen extra Friese vlag. Daarom moet de RUG een nieuwe bestellen, dus blijft de vlag van onze buurprovincie enige tijd weg voor het Academiegebouw. Leden van de Friese studentenvereniging Bernlef kwam maandagochtend ook langs, met het aanbod om één van haar vlaggen voor het Academiegebouw op te hangen. De RUG sloeg dit aanbod echter af.

Uiting van angst over schrappen Fries onderwijs op RUG

Wie de vlag ’s nachts halfstok heeft gehangen, is onbekend. Maar waarschijnlijk is de vlag naar beneden gedraaid uit protest tegen het schrappen van het hoogleraarschap voor Friese taal en geschiedenis aan de universiteit. Na het afzwaaien van hoogleraar Goffe Jensma van vorige maand, bestaat onder aanjagers van de Friese taal angst dat Fries als studierichting verdwijnt aan de RUG. De RUG stelde docent Anne Merkuur aan als opvolgend docent, maar niet als hoogleraar. Ook minister Hanke Bruins Slot maakt zich zorgen en stelde afgelopen week in gesprek te willen over de beslissing.

De actie luidde de ochtend in, waarop een delegatie van DINGtiid (het ‘orgaan’ voor de Friese taal) in gesprek ging met RUG-topman Jouke de Vries over de ontstane situatie. Volgens Omroep Fryslân verliep dit gesprek hoopgevend voor de Friese taalorganisatie. De RUG-voorzitter benadrukte dat het geld voor het hoogleraarschap geoormerkt blijft voor het Friese onderwijs op de universiteit. Ook komt er zeker een hoogleraar terug, zodra de RUG een geschikte kandidaat heeft gevonden. Daarnaast zoekt de universiteit nog naar een tussenoplossing.

Tom Veenstra

Recente berichten

Tot 2,5 jaar cel geëist voor woningoverval aan Helper Oostsingel

Tegen een 24-jarige man Stadjer is donderdag voor de rechtbank in Groningen 2,5 jaar cel…

59 minuten geleden

Goede Vrijdag begint regenachtig, later opklaringen

Het ziet ernaar uit dat de bloemetjesmarkt op Goede Vrijdag niet alleen gevuld gaat zijn…

4 uur geleden

File door kop-staartbotsing op A7 nabij Westpoort

Donderdagmiddag zijn twee auto's op elkaar gebotst op de A7 in de buurt van Westpoort.…

7 uur geleden

Lekkage gevaarlijke stof Martini Ziekenhuis

De brandweer moest donderdagmiddag uitrukken voor een lek van een gevaarlijke stof in het Martini…

7 uur geleden

Teleurstelling over laten staan van geheugenpaviljoen

Een groep bewoners uit de Oosterpoortwijk is teleurgesteld dat de gemeente het zogeheten geheugenpaviljoen toch…

8 uur geleden

FC Groningen fris laatste wedstrijden in: “Ze stonden maandag alweer te springen”

Een feestje bij FC Groningen, dat is waar de club en supporters op hopen aan…

9 uur geleden