Categorieën: Nieuws

NPG wil impact in provincie vergroten en komt met vijf ‘baanbrekende’ programma’s

Waar verdient Groningen de komende decennia haar geld mee? Welke bijdragen levert de provincie aan een toekomstbestendige economie? Hoe zorgen we dat die niet alleen duurzaam is, maar ook dat iedereen ervan profiteert? Vijf nieuwe ‘baanbrekende’ programma’s rond deze thema’s moeten de impact van het Nationaal Programma Groningen gaan vergroten.

Eerder dit jaar adviseerde de beoordelingscommissie van het programma het bestuur om de impact van het programma verder te vergroten, door met doelgerichte keuzes meer te focussen op langetermijneffecten. De manier waarop het programma de afgelopen jaren haar geld uitgaf, kwam de organisatie halverwege vorige maand op veel kritiek te staan.

Dat moet anders, zo stelt het NPG. Het nationaal programma gaat de komende tijd, samen met partners, provincie en gemeenten aan de slag met de uitwerking van nieuwe programma’s. Deze ‘baanbrekende’ programma’s draaien om waterstof, landbouw en voedsel, medische technologie en preventieve gezondheidszorg, circulaire economie en recreatie en toerisme. Het NPG noemt onderwijs en arbeidsmarkt als rode draad binnen de nieuwe subsidietrajecten. Ook moet deze focus zorgen voor meer slagkracht, om zo de programma’s tot een succes te maken.

Volgens het NPG sluiten de focusgebieden goed aan bij de kracht van de provincie Groningen en bij de koers van het nationaal programma. “Dit gaat vele nieuwe opleidingen en banen opleveren, die aansluiten bij deze uitdagingen”, aldus het NPG.

De plannen zijn nog niet in steen gegoten. De komende tijd wil het NPG met de andere partijen in de provincie aan de slag om de nieuwe plannen uit te werken. Begin 2023 moet er meer duidelijk worden over de invulling van de programma’s.

Tom Veenstra

Recente berichten

Marja Pruis nieuwe gastschrijver van de RUG

Journalist, columnist en schrijver Marja Pruis is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen 2024-2025.…

40 minuten geleden

Archeologische vondsten in Ten Boer te bezichtigen

Diverse archeologische vondsten zijn momenteel tentoongesteld aan de A.H. Homanstraat 23 in Ten Boer. (meer…)

3 uur geleden

Koen Schuiling: teleurstelling over Ter Apel, opluchting over Lelylijn

De Groninger burgemeester Koen Schuiling, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Noord, is zwaar teleurgesteld dat…

3 uur geleden

Files in Helpman door afzetting van de Helperzoom

Er staan deze weken flinke files in Helpman. Dat is het gevolg van de afsluitingen…

4 uur geleden

Veel activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit

Volgende week is het de Week van de Biodiversiteit. Van woensdag 22 mei t/m zaterdag…

5 uur geleden

Pro-Palestina demonstratie voor Harmoniegebouw gaat vierde dag in

De pro-Palestina demonstratie voor het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) aan de Oude Kijk…

6 uur geleden